Dyrlæge Heidi Nielsen

>>>Få tilsendt mit træningskursus i 7 lektioner kvit og frit (klik her)<<<
Webshop    Kalender   Kurser og foredrag   Priser    Om    Kontakt    icon_fb
  • Ydelser
    • Laserbehandling
    • Equine Touch
    • Blodprøver
    • Rådgivning og konsulentbesøg
    • Rådgivning via mail og video
    • Gødningsprøver og ormekure
    • Propriotræning
    • Tandbehandling
    • Kiropraktik og osteopati
    • Alexanderteknik
    • Fysioterapi
    • Kranio-sakralterapi og akupunktur
    • Behandlinger til hunde
  • Online kurser
  • ProPrio-bogen
  • GRATIS
  • Blog

Forside → Ydelser → Gødningsprøver og ormekure

Gødningsprøver og ormekure

Alle heste har orm

Alle heste har orm, og det må de gerne have. Vi skal ikke rense vore heste for orm.
Faktisk tyder nogle studier på, at visse parasitter ligefrem gavner systemet.  
Men det skal holdes på et lavt niveau, da en stor ormebyrde gør heste syge.

Hvad du selv kan gøre: tjek selv hestens gødning hver dag

Hestens gødning er værd at holde øje med, da det kan fortælle os en helt masse om hestens sundhed, ve og vel.

Tjek hestens gødning hver dag, så kan du hele tiden være på forkant med din hests sundhed og velvære.

Kig på konsistensen: er det tyndt, tykt eller lige tilpas?

Er der mange lange strå eller andet ufordøjet foder i hestens gødning, kan den have tandproblemer.

Tjek også jævnligt for sand, da sand i hestens tarm kan føre til kolik og i svære tilfælde med døden til følge.

Kig efter orm i hestens gødning. Du kan nemlig se dem, hvis det er hele larver, der kommer ud.  

(Tag gerne et billede af larverne til mig, så kan jeg se, hvilken type det er og sammenholde ægtællingen med).

Men du kan ikke vide noget om, hvor stor ormebyrden er hos din hest. Det kan du kun ved at få lavet en gødningsprøve, hvor alle de æg, larverne udskiller tælles. Æggene er så små, at de kun kan ses og tælles i et godt mikroskop.

Derfor er det nødvendigt med gødningsprøver

Vi skal vide, hvilke typer af orm vores heste går rundt med, da en type orm (blodorm) kan føre til blodpropper, og en anden type orm (bændelorm), kan føre til kolik og det kan være fatalt for vores heste.

Ormene i hestens mave-tarm-system udskiller æg, æggene er så små at du ikke kan se dem med det blotte øje. Derfor er det ikke tilstrækkeligt kun at kigge på hestens afføring. 

Jeg anbefaler derfor, at du to gange om året får foretaget en analyse af din hests gødning.

 

Print siden her ud, hvis du gerne vil have undersøgt en gødningsprøve og husk at læse grundigt nederst på formularen, hvordan du udtager prøven og pakker den korrekt.

Hent information og formular til gødningsprøver her

Falsk negative prøver og hvorfor vi er opmærksomme på dette

Æg-udskillelse sker ikke konstant, men derimod i "klumper", så du kan sagtens finde en falsk negativ prøve.

Husk når vi kigger på en gødningsprøve er det et billede af den dag prøven tages. Da ikke alle orm udskiller lige mange æg hver dag, kan resultatet altså variere fra dag til dag og har din hest symptomer og prøven viser et lavt antal æg, anbefaler jeg dig at komme med endnu en prøve.

Værst er disse falske negative resultater for bændelorm, da de slet ikke udskiller æg hver dag og derfor kun er lejlighedsfund i gødningsprøver. Så finder vi ingen æg fra bændelorm i gødningsprøven, kan din hest godt være inficeret med bændelorm og jeg anbefaler dig at få taget en spyt test eller en blodprøve hvis din hest har symptomer på bændelorm.

Typer orm/ æg, som vi analyserer gødningsprøven for

Rundorm

Spoleorm:
Ormene inficerer stort set kun unge heste, men kan til gengæld under de rigtige forhold formere sig meget hurtigt og nå et antal, hvor de udgør en fare for hestene. Smitten finder sted, alle steder hvor heste kan komme i kontakt med hinandens gødning, eksempelvis på marker, staldvægge, krybber og lignende. Smitten kan finde sted både sommer og vinter. Spoleorm er grunden til den specielle strategi, som gælder unge heste.

Strongylider herunder:

Cyatostomer/ små blodorm:
Findes i stort set alle heste og er ansvarlige for langt hovedparten af de æg, vi finder i forbindelse med vores ægtællinger. Ormene findes i alle aldersgrupper af heste og hestene smittes på græsmarken hvor æggene indtages, især ved en høj belægningsgrad. Disse er kun farlige, hvis der er mange, og vi behandler derfor kun heste der udskiller flere end 250 æg pr. gram gødning (EPG).

Store blodorm
Er i familie med cyatostomer, og det er ikke muligt at kende forskel på netop de 2 slags æg i ægtællingen. Derfor er det nødvendigt at lade æggene klække til larver, for at kende forskel, dette kaldes larvedyrkning, og er en længere process. Smitten finder ligesom for cyatostomer/små blod orm, sted på græs. Store blodorm er væsentligt farligere end de små blodorm, så har i haft store blodorm i besætningen eller hestene udviser symptomer, bør vi lave en larvedyrkning for at få behandlet alle de heste som har de store blodorm. De kan nemlig sætte sig i blodkar og give hesten blodpropper.

Haleorm:
Denne er lidt speciel og ikke en vi finder i gødningsprøven, men findes ved en såkaldt tapetest, taget omkring hestens endetarmsåbning. Haleorm lever i den bagerste del af hestens tarm. Hunnerne bevæger sig hen til hestens endetarmsåbning og afsætter sine æg i hudfolderne omkring endetarms åbningen. Orm og æg forårsager kløe og irritation så hesten klør sig. Når hesten klør sig falder æggene ned på jorden og inficerer omgivelser, så andre heste kan inficeres. Har din hest meget kløe ved halenroden, bør du få undersøgt den for haleorm.
 
 

Bændelorm:

Bændelorm sidder på overgangen mellem hestens tyndtarm og blindtarm og har de mange kan det derfor give hesten forstoppelse. Dette viser sig gerne som gentagne koliktilfælde hos heste. Smitte med bændelorm sker på marken via en lille panserbille og har du fået din fold inficeret, kræver det en total omlægning af dine folde. Æg fra bændelorm er lejlighedsfund ved rutinemæssige ægtællinger, og findes der mange æg, behandles hesten, men finder vi ingen og hesten udviser symptomer behandles alligevel og vi anbefaler at du får taget en blodprøve eller en spyttest, som bedre viser eventuelle æg fra bændelorm i heste. Spyttesten kan rekvireres hos mig og du selv lave den og sende den ind til analyse.
 
 

Bremselarver

Får hestene når de spiser de små gule bremselarve æg du kan se på hestens pels typisk på ben og skuldre om sommeren. De udvikler sig til larver i hestens mave og her sidder de typisk og laver små og oftest ubetydelige mavesår. De gør ikke nogen skade på heste, men indimellem ser vi encysterede/ indlejrede bremselarver i hestens gane eller tunge i forbindelse med tandbehandling og da gives en ormekur specifikt for det.
 
 

Sand:

Har jo intet med orm at gøre, men vi tjekker alle gødningsprøver for sand, da meget sand i hestens tarme kan få fatale følger.

Print siden her ud, hvis du gerne vil have undersøgt en gødningsprøve og husk at læse grundigt nederst på formularen, hvordan du udtager prøven og pakker den korrekt.

Hent information og formular til gødningsprøver her

Sådan foregår det, når du sender en gødningsprøve til os

Ved en analyse blandes gødningen op med en speciel væske, der gør, at vi kan se æggene i et mikroskop, og så tæller vi antal æg i gødningen.

Hvor mange antal æg, din hest kan leve med, kan variere. Men for at holde niveauet fornuftigt, har vi sat det tal til 250 æg pr gram lidt afhængig af hver enkelt hestebesætnings sundhedsstatus, belægningsgrad med mere. 

Når vi har resultatet for din gødningsprøve får du svar pr. mail.

Du skal sende mig tlf nr til det apotek, hvor du gerne vil hente ormekure til den eller de heste, der er behandlingskrævende, så ringer jeg en recept ind til dig.

Det er vigtigt at du giver hesten korrekt dosis. Giver du for lidt, virker kuren ikke. Ligeledes er det vigtigt at du får den helt rigtige ormekur, da hver orm har ”sin ormekur” får du fx et præparat mod spoleorm, tager det ikke hestens bændelorm osv.

Har vi fundet sand i gødningsprøven, skal du give din hest et tilskud af loppefrøskaller. De skal udfodres tørt, det er vigtigt, da de i kontakt med væske bliver til sådan en slimkugle, der nede i hestens tarme effektivt kan drive sandet ud af tarmene. Min erfaring viser, at mange heste foretrækker loppeføskaller med smag, mine egne heste er vilde med hybensmag.
 

 

Behandlingsstrategi

Føl behandles 4 gange i deres første leveår også uden forudgående gødningsprøve, da de altid har spoleorm.
Alle heste over 1 år, undersøges 2 gange årligt og bedst i April/ Maj og igen i Sept./ Okt.
Drægtige hopper behandles 14 dage før foling

Print siden her ud hvis du gerne vil have undersøgt en gødningsprøve og læs grundigt nederst på formularen hvordan du udtager prøven og pakker den korrekt.

Jeg analyserer kun gødningsprøver fra besætninger hvor jeg kommer, da det ikke er lovligt i Danmark at udskrive ormekure til besætninger man ikke har kendskab til.

Priser

100,00 for fuld analyse af gødningsprøve uden larvedyrkning.
187,50,00 for analyse inkl. larvedyrkning.

145,00 for recept hvis der er brug for en ormekur.

Print siden her ud, hvis du gerne vil have undersøgt en gødningsprøve og husk at læse grundigt nederst på formularen, hvordan du udtager prøven og pakker den korrekt.

Hent information og formular til gødningsprøver her

FACEBOOK - NYHEDSBREV

Copyright 2014 Dyrlæge Heidi Nielsen   Trevadvej 15, Kjeldbjerg 7800 Skive   Tel: 22321877    CVR nr: 32821073    dyredoktor-heidinielsen.dk  Cookies