Smukke linjer og flotte muskler er noget, vi alle gerne ser på vores elskede heste.
Inklusiv mig selv.
Det er selvfølgelig ikke kun et spørgsmål om forfængelighed. Det er blot en sidegevinst, når æstetikken følger med i arbejdet med at få en stærk og holdbar hest.
Jagten efter den gode grundform
Susan skrev til mig for et par uger siden med et spørgsmål og sendte også en video med.
Jeg vil meget gerne have lov til at dele mit svar med dig. Da jeg tænker, at du kan blive inspireret i din egen træning derhjemme på banen.
Susans spørgsmål lød sådan her:
Mit mål er at få ham her på videoen til at danne muskler på ryg, hals og ikke mindst undgå det kantede bagparti. Han er 8 til sommer og redet 1-2 gange om ugen. Ellers longeret gerne uden longe 1-2 gange om ugen, men intet sker. Håber, at vi snart kan få en brugbar grundform.
Her er videoen, Susan sendte mig:
Ingen fremgang trods ihærdig træning
Susan har trænet sin hest i rigtig lang tid med ridetræning 1-2 gange ugentligt og løslongeret (arbejdet hesten på volte men uden longeline på) også 1-2 gange om ugen for at udvikle hestens krop og få ham til at sætte gode muskler og opnå en god grundform.
Susan oplever ikke nogen fremgang trods træningen, og hesten er nu 8 år.
Dette tilfælde er ikke enestående, men noget jeg ofte oplever hos heste i ellers god træning.
Her vil jeg fortælle, hvad jeg svarede Susan. Jeg tager udgangspunkt i, hvad Susan fortalte mig og ikke mindst den video, hun sendte mig.
Korrekt træning er ikke altid nok
Inden jeg kommer med mine svar til Susan og dig, der også gerne vil træne din hest stærk og smuk, er der noget, jeg skal tilføje. Det er selvfølgelig altid vigtigt at få hesten gennemgået kiropraktisk for at undersøge årsagen til, at hesten ikke sætter muskler korrekt.
En blodprøve kan afsløre andre årsager. For eksempel giver selenmangel nemlig meget ømme muskler. Og ømme muskler bliver ikke brugt korrekt. Derfor kan en blodprøve være en rigtig god ide for at afsløre hestens selenniveau, samt andre ubalancer i hesten og eventuelt be- eller afkræfte denne årsag.
Jeg tager gerne en blodprøve af din hest, når jeg er ude hos dig. Du får svaret indenfor 2-3 dage, og løsningen er meget simpel. Det fortæller jeg dig alt om, når jeg kommer.
Manglende flow og en ustabil form
På videoen ses hesten i longe. Det er den ikke vant til, da den ofte longeres uden line.
Og det er meget sandsynligt derfor, at der ikke rigtig kommer et godt flow i dens bevægelser.
Hestens form er også ustabil.
Med ustabil mener jeg, at dens hovedholdning indtager mange forskellige positioner (indimellem lavt, andre gange højt og indimellem kigger den ud af volten osv.). Dette forstyrrer dens bevægelser og korter skridtlængden ned.
Det manglende flow og den ustabile form giver hesten spændte muskler. Og spændte muskler arbejder ikke godt og udvikles derfor uhensigtsmæssigt.
Med nogle små og simple justeringer vil du kunne se en forskel
Under billedet giver jeg 6 råd til Susan og dig, der gerne vil have en hest med en muskuløs ryg, hals og bagdel.
-
- Mit første råd er at lære hesten at arbejde med en longeline på, så bliver du i stand til at forme hesten korrekt på volten og få et godt flow i hesten.På videoen ser vi indimellem Susans hest strække sig fint frem samtidig med, at han sænker halsen og lige i de momenter ses langt større indundergriben med hestens bagben og større stræk frem med forbenene. Det giver en større skridtlængde. Og det er den store skridtlængde, vi leder efter til en start.Ved en større skridtlængde kommer ryggen nemlig korrekt op og i arbejde.
-
- Når der kommer stabilitet og flow i den lange form på longen, er det tid til at lege lidt med temposkift i de forskellige gangarter og gangarterne imellem. Det er vigtigt her, at hesten bevarer den gode form og rytme i longen.
-
- Når hesten er stabil i den lange form og kan veksle i tempo i hver gangart og alle gangarterne imellem, kan du begynde at arbejde med hestens form til en højere form, hvor hesten løfter forparten, så der kommer mere vægt på bagparten (i starten kortvarigt, da dette er hårdt for hesten).Det er vigtigt her, at hesten hele tiden kan finde den lange form igen. Begynder hesten kun at ville gå i en højere form, er den blevet for spændt.
-
- Træn overgange til skridt og parade. Træn gerne med et eller to skridt tilbage i paraden, da det træner meget effektivt hestens ryg og lændemuskulatur. Igen; det er vigtigt, at hesten strækker sig frem i de overgange, ellers opnår du blot spændinger og stramme muskler i hestens overlinje.Dette er svært og kræver tålmodighed, præcision i signalerne/ timing, men så fantastisk og virkelig effektivt, når det virker. Sørg for hesten er rettet helt lige ud, når du longerer den. Det betyder, at dens hoved ikke skal kigge hverken indad eller udad, men følge volten rundt og strække sig godt frem og sænke hele halsen. Denne del kan være meget svært og noget, jeg gerne viser dig med mine besøg.
-
- Varm altid hesten op på dens bedste side. Så går den bedst i ridning på højre volte, starter du på den volte og det samme i longen. Vigtigt at gøre det let for hesten, ellers opstår spændinger, og så bliver det svært at være hest.
- Når du har godt styr på øvelserne i longen, kan du træne det samme fra sadlen. Vær hele tiden opmærksom på, om din hest spænder op undervejs – i så fald må du starte forfra og få hesten med på legen. Gentag punkt 1-5 fra sadlen.
Det var mine seks råd til Susan og dig, der gerne vil arbejde frem mod en stærk og holdbar hest med en muskuløs ryg, hals og bagdel.
ProPrio-Træning er en træningsform, der kan hjælpe dig med alt dette og gøre din hest mere sikker i sin krop forfine hestens bevægelser.
Jeg holder gerne et gratis foredrag i din stald, hvis du samler 8 heste udover din egen
Vidste du, at jeg også gerne kommer og holder et lille foredrag i din stald? Alt hvad du skal gøre er at samle mindst 8 heste udover din egen til kiropraktik- eller tandbehandlinger, så holder jeg gerne et lille foredrag med første hest som demohest. Udover foredraget behandler jeg også din hest gratis som tak for hjælpen med at stå for koordineringen.
Få alle informationer om samlingerne og hvad du mere får som tak for hjælpen.