Bid- og trensetilpasning

Dette er efterhånden en meget stor del af mit arbejde som hestetandlæge, og helt afgørende for, at du kan få nogle gode rideture på en glad hest, der kan bevæge hele sin krop godt og ubesværet.

Du ved det allerede, det her med hvor vigtigt det er, at biddet ligger godt i hestens mund. Ligeså vigtigt er det, at trensen passer rigtig godt på hestens hoved og, at denne er monteret korrekt.

Der er lavet så mange spændende studier idag også på trenser, som viser at både spænderne på kindstykkerne, men også de spænder der på nogle trenser sidder i nakken, de kan påvirke bevægelsen helt ned i hestens bagben. Ligeledes er der lavet trykmålinger på tøjletryk, tryk fra næsebåndet og nakkestykket og det er altsammen vigtigt at vi tager højde for det når vi tilpasser bid og trenser.

Når jeg tilpasser bid og trenser er det helt afgørende at kende hestens tandstilling, og vide om der er sygdomme i hestens tænder og mund, ligesom det er vigtigt at kende til eventuelle gamle skader i hestens mund enten fra uheld af den ene eller anden art, eller fra udstyret.

Når du får lavet bid- og trensetilpasning hos mig på klinikken eller ude hos din hest, må du meget gerne have et par små videoer klar, der viser når det går rigtig godt i jeres ridning, og når der er udfordinger, det sammenholder jeg med alt den information jeg får ved mundhuleundersøgelsen.

Når munden er undersøgt grundigt og hesten stadig er let sederet starter tilpasningen af bid og trense. Medbring meget gerne de bid og trenser du har, så prøver vi med det først. Ofte så kan vi sammensætte noget af det du har til en god løsning. Er det ikke helt optimalt, så har jeg både bid og trenser så vi kan få sammensat det allerbedste til din hest. De trensedele jeg har kan købes i enkeltdele, det betyder at sommetider er det måske bare et par nye kindstykker eller en nakkepude du behøver og altså ikke nødvendigvis en helt ny trense.

Har din hest lige haft tandlæge og du bare rigtig gerne vil ha hjælp til bid og trense så informer mig om det, så kan det også lade sig gøre. Du skal blot medbringe hestens tandjournal og et oversigtsbillede af hestens mund. Det er et billede du selv kan tage med din mobil telefon, når hestetandlægen har vasket hestens mund helt ren og lagt mundspærren på, samt en god lyskilde. Da sætter du bare din mobil telefon i vandret position helt ind på mundspærren og tager et billede.

Bor du rigtig langt væk, så kan jeg også hjælpe dig online- gå en side tilbage og ind under menuen: “Online hjælp til bid og trense”

Tag et foto af din hests mund, når din tandlæge har sederet hesten, vasket dens mund og sat en kraftig lyskilde på mundspærren. Med sådan et billede er det muligt at vurdere hestens tandstilling, samt eventuelle skader fra udstyret.

Kindbenet er fri for tryk

Det halve næsebånd giver mulighed for at ride med to tøjler. Et sæt i biddet og et sæt i næsebåndet. Når du bruger tøjlen til næsebåndet, får munden helt ro og kroppen kan lære uden så mange forstyrrelser.

Nakkepuden fjerner sammen med nakkestykket tryk på kæbeleddet, samt fjerner pres på basen af øret.

Syner som en traditionel trense, men beskytter meget mere og giver heste bedre bevægelser i hele kroppen.

Kæberem er en mulighed, uden at skabe meget større tryk.

Unik nakkepude, der beskytter øret og kæbeleddet.

Med næsebånd og bid forbundet, skånes hestens mund.

Kapsun for den veltrænede hest.

Pandebånd skal være så lange, at de ikke trækker nakkestykket frem.

Nu har du set flere elementer af Gentle Bridle, den helt unikke trense der beskytter heste mere. Mange trenser kan optimeres til at ligge bedre på heste, men indimellem er det ikke muligt, hvis målene på din trense er skæve. Gentle Bridle fåes i enkelt dele, det betyder at hvis mange dele af din trense passer godt, kan vi nøjes med en enkelt ny del i mange tilfælde og på den måde optimere den trense du har.