Kiropraktik & Osteopati
Hjælp din hest af med spændinger i kroppen og genopret god kropsholdning
“Princess var desværre begyndt at opføre sig mærkeligt under ridning og lave taktfejl på steder, hun normalt aldrig laver taktfejl. Hun var tydeligt begyndt at vise, at der var noget, som generede hende. Heidi var ude at løsne hende op to gange, hvor jeg i mellem de to behandlinger arbejdede så meget som muligt med de opgaver, du havde tildelt mig og Princess. Efter anden behandling var det som at have en ny hest igen. På trods af, at hun fylder 7 om ikke så længe, så var det som at sidde på en rutineret unghest, sådan som hun dansede rundt af glæde for at lave noget igen, og det var tydeligt, at der ikke længere var noget, som irriterede hende.
Tusind tak for dit gode arbejde endnu engang, det er jeg virkelig taknemlig for”
Anne Kudahl
Hvilke symptomer du som hesteejer skal lægge mærke til:
Hvilke symptomer du som hesteejer skal lægge mærke til:
Her er nogle af de typiske symptomer, du som hesteejer skal lægge mærke til, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din hest har brug for kiropraktik eller osteopati behandlinger. Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte mig, hvis du er i tvivl.
- Har hesten ændret adfærd for nylig- er den mere sur og irritabel fx når du strigler den
- Vil den helst ikke fanges på folden og eller i boksen
- Løfter den bag benet meget højt når du skal rense hove
- Taber muskler
- Øget ømhed i rygmuskulaturen eller andre muskler
- Hvis hestens hove ikke er parvis lige store
- Hvis hovene ikke er ca. lige så lange som de er brede
- Hvis din hest hviler mere på et ben end på de andre
- Holder den ikke sin hale lige når den står stille, men heller ikke når den går
Under ridning:
- Har rytteren svært ved at sidde centreret på hesten?
- Føler rytteren, at han eller hun bliver skubbet ud til siden?
- Bliver hesten sur eller urolig ved opsadling
- Slår eller pisker med halen
- Svajer ned i ryg
- Løber
- Rejser sig på bagbenene
- Laver bukkespring
- Nedsat præstation- bliver hurtigt træt
- Refuserer ved springning
- Mange nedrivninger i springning
- Svært ved sidebevægelser
- Virker stiv eller nægter at gå frem
- Svært ved at bøje i nakken til begge sider
- Svært ved at sætte af bagfra.
- Slæber en tå
- Halter
- Efter tandbehandling, som giver mange spændinger hos hesten, når munden spærres op under behandlingen. (Jeg løsner altid tungeben, kæber og 1 nakkehvirvel, samt brystben efter tandbehandling)
Alexanderteknik er altid inkluderet i en kiropraktikbehandling
Alexanderteknik er en læreproces, hvor man bliver opmærksom på kroppens spændingsmønster og hjælper kroppen tilbage i balance og afspændt lethed. Alexanderteknikker til heste har fokus på hestens kropsholdning. Har hesten en god kropsholdning fungerer alle gangarter og den kan honorere de krav vi stiller til den ved korrekt træning.
Mange faktorer har indflydelse på hestens krop, som hovenes sundhed og balance, tændernes sundhed, sadlen, foderet, miljøet, træningen og ikke mindst rytterens kropsholdning og balance. Jeg oplever ofte heste med kiropraktiske problemer, have spændinger de samme steder i kroppen gang på gang. Når jeg ser hestene under deres daglige rytter, spænder rytteren ofte mere i den ene hånd end i den anden.
Med Alexanderteknikkerne kan jeg hjælpe rytteren til at mærke hvor disse spændinger kommer fra, hvilket i mange tilfælde slet ikke skyldes selve hånden, men måske en øm skulder, en hofte eller noget helt andet hos rytteren. Med Alexanderteknikker kan disse spændingsmønstre opdages og ændres og hestens spændinger forsvinder helt eller ændres, hvilket også er et skridt på vejen til mere succes i din daglige træning.
Alexanderteknikker til heste er baseret på Alexanderteknik til mennesker
Alexanderteknik er ikke en behandling som sådan men en læren i at bruge sin krop med omtanke og bevidsthed. Med Alexanderteknik lærer man at få øje på sine spændingsmønstre og derefter være i stand til at fjerne dem selv. Da heste spejler os, kan vi ved hjælp af vores egen krop hjælpe hesten til at spænde af i sin.Det er netop hvad Alexanderteknik til heste gør brug af.
F.M. Alexander udviklede en teknik der kan organisere kroppen som en helhed, så muskler, led og vejrtrækning og holdningsreflekser fungerer optimalt. Han opdagede, at forholdet mellem hovedet, nakken, ryggen og benene har stor indflydelse på hele kroppens funktion og dermed bevægelsesmønstre.
Ved at ændre måden at bruge sig selv på kan man reducere og endda helt fjerne symptomer som nakke, skulder og rygsmerter. Det kan også være et redskab til at ændre tilstande som stress og anden utilpashed ved at lære at ændre sine egne reaktionsmønstre.
For at den korrekte kropsholdning kan bevares hos heste er det vigtigt at hovene beskæres med 4 til 6 ugers mellemrum, da for lange hove, underløbne dragter m.m. har stor betydning for hestens biomekanik og dermed kropsholdning.
Tænderne har også stor betydning for en god kropsholdning, da tandspidser m.m. begrænser kæbens bevægelighed, hvilken har stor indflydelse på balancen.
Alt dette underviser jeg i under mine besøg og ved et godt samarbejde mig og jer imellem finder vi en vej til fuld heling sammen.
Princippet bag teknikken er at stoppe det “forkerte” så det rigtige kan udfolde sig.
Tegn på at din hest har dårlig kropsholdning
- Står oftest asymmetrisk på sine ben, her ses ofte forskel i hovenes størrelse parvist
- Hovedet eller nakken ligger lidt på sned
- Øjnene er uens og ikke helt ‘på linje’
- Nogle ryghvirvler syner højere end andre, ligesom det er tilfældet ved eksempelvis karpelænd.
- Præstationsproblemer
- Urent gående
Har hesten god kropsholdning, når den står stille, er den i balance, og da vil alle gangarter som oftest fungere.