ProPrio Træning

Proprioceptiv træning stimulerer bevidstheden om kroppens bevægelser, udfordrer balancen og styrker den dynamiske ledstabilitet og muskulaturen. Når vi træner proprioception træner vi også de helt små multifidimuskler, som er med til at stabilisere hele hvirvelsøjlen og er derfor af stor vigtighed.

ProPrio videoer til rideskoleelever

Værsgo her har du 12 videoer, som du kan implementere på dine elevhold. Det er helt simple øvelser, som alle kan være med til. Det er vigtigt, at du bruger bløde bomme til træningen, bommene kan købes her på hjemmesiden eller du kan købe en skummadras og klippe ud i 4 lige lange baner, så har du 4 bløde bomme.

Lad gerne eleverne være to om hver hest, således kan de skiftes til at føre hesten rundt i øvelserne, imens den anden elev observerer hvordan hesten bevæger sig og hvordan den ser ud til at ha det undervejs i ProPrio-Træningen. Husk pauser til hestene undervejs, de bliver hurtigt trætte, særligt i starten, da de får deres core muskler aktiverede, hvilke typisk har været på stand-by længe. I pauserne kan den observerende elev fortælle hvad han/hun har lagt mærke til.

Spørg fx:

  1. Virkede hesten bange, nervøs, ivrig, sløv, ked af det eller glad? – Og hvordan vurderer eleven de forskellige følelser i hesten?
  2. Virkede hesten til at have nemt ved øvelserne, eller var det svært og hvornår var det svært og hvornår var det let?
  3. Hvordan have føreren det undervejs i træningen? – fokuseret, nervøs, hektisk, træt, glad, utålmodig osv

I videoerne er det Josefine som prøver ProPrio-Træning for første gang. Hun starter med hesten Monak. Monak er en oldenborg vallak på 23 år, som har trænet ProPrio-Træning i rigtig mange år, så han kender de bløde bomme og træningsformen. I flere af videoerne, ser du til slut i videoerne, Josefine gå igennem øvelserne med lille Colombo, han er en pony vallak på 7 år, som ikke har prøvet ProPrio-Træning før.

1 øvelse: Gå igennem to bomme. Når hesten er tryg ved det, kan du øve et stop midt mellem bommene.

2 øvelse: Gå tværs over to bomme. Når fører og hest er tryg ved det, kan der øves stop midt på.

3 øvelse: dreje øvelse. Observere smidighed i vendinger.

Øvelse 4: føre hesten igennem 4 bomme lagt i en vinkel.

Øvelse 5: Føre hesten igennem 4 bomme lagt i en vinkel og lave et stop efter drej.

Øvelse 6: 4 bomme lagt i et kryds.

Øvelse 7: Zig Zag

Øvelse 8: Mikado

Øvelse 9: Trekant

Øvelse 10: Trekant med stop.

Øvelse 11: Trekant med vending/ flytte forpart

Øvelse 12: Madras

Inspirationsvideoer

Nu har du set 12 helt simple indledende ProPrio øvelser, som træner hestens core muskulatur. Alle øvelser foregik i skridt og helt i ro. Nu kan du hvis alt går godt og både elever og heste er helt trygge ved træningen, begynde at intensivere træningen og også lave nogle øvelser i et højere tempo. I det store ProPrio online bibliotek, som du finder under menuen “Kurser og Foredrag”, ligger der mere end 100 videoer med øvelser du kan implementere i din træning. Træningen styrker hestens kropskontrol og hest og rytter begynder at lytte til hinanden og lære uden ret meget pres. Her under kan du se to ekstra videoer til inspiration. Den ene video viser indledende øvelse til traversader, eller indparkering og den næste bygger videre på det og viser en fin kontra versade, som senere kan blive til andre dressurøvelser. Alle dressurøvelser kan indlæres fra jorden og det er lærerigt for elever, at se øvelserne inden de selv skal lære at ride dem, ligesom det er meget lærerigt, at du lader eleverne sidde på hesten, altimens du laver øvelserne fra jorden med hesten. På den måde kan eleven først se dernæst mærke hvordan en given øvelse føles.

  1. flytte bagpart/ indpakkere. Indledende øvelse til kontraversade og traversade.

2. kontraversade

ProPrio hva for noget?

ProPrio er en forkortelse af ordet proprioception, som jo nærmest er umuligt at udtale:o) Proprioceptionen er den sans der opfatter hvor vi har vores lemmer henne (oppe eller nede, til siden m.m.) og kan betegnes som en del af vores kropsbevidsthed.

Med en god proprioception fås et stærkt center (chore stability), som er afgørende for god balance og koordination og dermed gode bevægelser.

Formålet er, at få en god kropsholdning og et stærkt center, så vi kan balancere og komme frem i verden rent biomekanisk uanset hvilke udfordringer, som et bump på vejen i bogstavelige forstand byder os.

ProPrio-træning et effektivt og let anvendeligt system til fysioterapi træning af heste. Det er et simpelt træningssystem for heste og ryttere i alle aldre, for alle racer og på alle træningsniveauer, uanset om du er dressurrytter, springrytter, westernrytter eller noget helt andet.

Hvorfor ProPrio-træning?

Rider du meget i skoven og kuperet terræn har din hest højst sandsynlig en god proprioception.

Rider du mest på ridebanen, ride du på et meget ensartet underlag og sener og muskler udfordres ikke meget, hvormed styrken heri nedsættes. Sener og muskler udgør 80% af stabiliteten omkring led og de skal styrkes for at være effektive.

Hestekroppen balancerer på et skelet af knogler, som en hængebro balancerer på piller, det design tillader mange kilo at balancere på de forholdsvis små ben og hove og holder kroppen oppe imod tyngdekraften. Biomekanikken i hestens led, muskler og sener er vigtig for at hesten kan bevæge sig og opretholde en god kropsholdning.

De stabiliserende muskler er i høj grad styret af reflekser, men vi kan påvirke dem med ProPrio-træning som også er balancetræning.

Kilder til input fra kroppen til hjernen, der påvirker kropsholdning, koordination og balance:

  • Proprioceptorer fra muskler og led i benene
  • Proprioceptorer i den øverste del af halsen
  • Øret- det store balanceorgan
  • Øjet. Visuelle stimuli
  • Kæbeleddets bevægelighed (receptorer i dette leds disc)
  • Receptorer i huden

Ved proprioceptionstræning, som vi i vores koncept kalder propriotræning, trænes alle disse meget effektivt.

Giver god mening at træne proprioceptionen

Det er vist hos mennesker, at når proprioceptorerne stimuleres, trænes de små lokale ledstabiliserende muskler kaldet multifidimusklerne meget effektivt. Dette er interessant, da alle alle led skal holdes stabile for at vi undgår skader.

Det er hos mennesker også vist, at proprioceptiv træning efter korsbåndsruptur giver bedre resultater end muskelstyrketræning.

Ligeledes er der målt nedsat muskelstyrke/ masse i multifidimusklerne hos mennesker med lændesmerter. Det giver derfor rigtig god mening at træne proprioceptionen for opretholdelse af en god kropsholdning og dermed et stærkt center og balance.

Proprioceptionen bliver også…

Forringet ved:

  • Stigende alder
  • Arthrose
  • Rygsmerter
  • Efter immobilisering eller inaktivitet
  • Træthed
  • Kulde/kryoterapi

Forbedres ved:

  • Neuromuskulær træning (balancetræning, træning af det indre korset= chore stability, koordinationstræning og strækøvelser)
  • Opvarmning (dækken og solarier eller varmelamper, særlig til ældre dyr/ gigtpatieneter)
  • Ledomslag eller anden form for bandagering, der påvirker hudens proprioceptorer.

Det handler om at inddrage sanserne og i sær propriosansen hos hesten

Hos mennesker trænes proprioceptionen på balancebræt, trampolin og lignende. Det vil blive noget af en udfordring for vores hest! Men i den bagerste del af hestens hove findes også høj koncentration af proprioreceptorer, dette kan vi udnytte i balancetræning af heste, ved at lade dem gå på meget forskelligt underlag.

Netop derfor er vores ProPrio-udstyr lavet i en blødt materiale, så hesten træner hver gang den træder på bommene eller det materiale du lægger i ProPrio bassinerne.

I ProPrio-systemet trænes også hestens to hjernehalvdele via synet, da vores bomme er lavet i henholdsvis hvide og sorte. Vi sørger for at der altid er en hvid bom på den ene side af en sti/ bane som hesten skal igennem og en sort på den anden. Hesten opfatter kontrasterne her, hvilket effektivt øger dens evne til at koordinere sine bevægelser.

Se eksempler og forklaring på ProPrio-træning i videoen her

Propriotræning kan gøres flere gange i ugen og det er noget i hesteejere selv kan træne og har hesten ingen særlige problemer kan propriotræning med fordel trænes som forebyggende, og på den måde styrkes hesten rigtig godt.

Systemet er udviklet i et unikt samarbejde mellem hestefysioterapeaut Lene Jacobsen og Dyrlæge og hestekiropraktor Heidi Nielsen.

Vil du gerne lære mere om ProPrio-træning?

Få personlig undervisning i ProPrio-Træning. Du kan komme med din egen hest eller låne en af mine. Du kan komme alene eller tage en ekstra med. Vi starter med en ganganalyse og snakker om hestens stærke og svage sider og går derefter igang med træningen. Vi kan starte helt fra bunden eller gå lige til de mere avancerede øvelser hvis du allerede er godt igang med ProPrio-Træning. Du kan stille alle de spørgsmål, du har på hjerte, og jeg vil hjælpe dig med lige det, du har brug for.

Undervisningen finder sted på Trevadvej 15, 7800 Skive. Jeg sørger for alt udstyr til træningen (ogsmå mulighed for at låne en af mine heste). Læs mere om personlig undervisning i ProPrio-Træning hos mig lige her.

ProPrio-bogen giver dig som hestejer et enkelt og effektivt træningssystem lige til at gå til med 7 udførligt beskrevne trin. I bogen guider jeg dig igennem den fysiologiske del med billeder og illustrationer og giver dig en grundig introduktion til den viden, der ligger bag ProPrio-træningen.
Få mere at viden om ProPrio-bogen her

Det store online Proprio-Træningsforløb giver dig video for video en grundig gennemgang af alle øvelserne, så du selv kan gå ud i stalden eller på banen og træne ProPrio-Træning med din egen instruktør på video.  Du lærer den indledende teori, så du er godt klædt på og forstår meningen med hver enkelt øvelse. Størstedelen af tiden vil være meget praktisk og fokusere på øvelserne, som du får på video. Få adgang til over 100 videoer og dit helt eget personlige træningsopslagsværk lige her.