Tandbehandling

Hjælp din hest og dig selv i den daglige træning ved at holde hestens tænder sunde og balancerede.

Som udgangspunkt bør alle heste undersøges minimum én gang årligt uanset om de bliver brugt som rideheste eller ej, og nogle heste har brug for tandbehandling flere gange om året.

Skævheder kan skyldes tandproblemer

Heste har tænder helt op til øjnene. Og når jeg har heste inde til tandbehandling, starter jeg med at kigge på symmetrien i hestens ansigt. Asymmetrier eller skævheder kan skyldes dårlig tandstilling eller andre tandproblemer. Hestens kranie er forbundet med resten af hestens krop med store nerver, blodkar, muskler og sener. Det er derfor afgørende, at der ikke allerede er ubalancer her, hvor det hele starter.

Uden mad og drikke duer hesten selvfølgelig ikke

Det er  via munden og tænderne, at alle næringsstofferne til hestekroppen skal ind via foderet.

Det skal tygges godt, før alle næringsstofferne kan optages og udnyttes optimalt senere i hestens tarm. Det kræver et godt og balanceret tandsæt, hvilket i sidste ende også vil resultere i en bedre præsterende og mere holdbar hest.

Vær på forkant med jævnlige tjek

Husk på, at når først hesten får svært ved at tygge eller siger fra i træningen, har problemerne været der længe.

Med et velplejet tandsæt optimerer du hele hestens krop og dermed hestens evne til at balancere og koordinere sine bevægelser. Ligesom du sænker stress hos din hest, idet smerte og problemer med balancen er store stressfaktorer for heste.

Så sørg for at få hestens tænder tjekket med faste intervaller, uanset om du har bemærket noget hos hesten eller ej

På den måde vil altid være på forkant med din hests holdbarhed og præstationer. Når først hesten får svært ved at tygge eller siger fra i træningen har problemerne været der længe.

At tænderne og tyggefunktionen er i orden har stor betydning for hestens præstation. Problemer i mundhulen såsom, huller, pakninger, kroge, fejlstillinger mm kan hindre optagelsen af vigtige næringsstoffer. Ligeledes påvirkes kæbens bevægelighed, hvilket er afgørende for at hesten kan holde balancen og præstere optimalt.

Sådan foregår en typisk tandbehandling

Før tandbehandling vurderer jeg hestens generelle sundhed og lytter på hjertet.
Hvis du ønsker det, gennemgår jeg også gerne hesten kiropraktisk før mundhuleundersøgelsen.

Alle heste får beroligende medicin før selve undersøgelsen af mundhulen. Sederes hesten ikke kan jeg ikke komme til, at inspicere alle tænder grundigt nok, (jeg skal have et spejl ind omkring hver enkelt tand også helt ind bag om den bagerste kindtand, som sidder næsten helt oppe ved hestens øjne) og specielt ved de bagerste kindtænder er det meget ubehageligt for hesten at få undersøgt, hvis ikke den er sederet. Uden sedation vil hesten spænde meget op i sine kæbeled, og kan få gener af dette efterfølgende.

Når hesten er godt sederet, skyller jeg mundhulen grundigt. Det er vigtigt at munden er helt ren, således at hver enkelt tand kan undersøges.

En grundig undersøgelse af mundhulen, hvor der stilles de rigtige diagnoser er afgørende for optimal tandbehandling. Dette kan kun gøres med mundspærre på. Åbner jeg blot munden og holder tungen fast eller sætter en kile ind, kan jeg se ikke de bagerste tænder godt nok, ligesom foderlommer, huller, tandfrakturer eller andre anomalier let overses.

En god lyskilde er også vigtigt for at kunne se mundhulen grundigt efter. Jeg anvender en lampe, der sidder fast på mundspærren med en magnet. Endelig er det også vigtigt med et godt tandspejl, så hver enkelt tand og eventuelle mellemrum mellem tænderne kan inspiceres.

Jeg laver en tandjournal på alle heste og diagnoserne noteres herpå, samt hvor meget medicin jeg har anvendt med mere.

Ønsker du at få målt hestens mund og tjekket om dit bid passer gør jeg gerne dette for dig GRATIS efter selve undersøgelsen og behandlingen.

Jeg løsner altid kæbeled, tungeben og første nakkeled efter en tandbehandling, dette er inkluderet i prisen for almindelig tandbehandling.

Smegma (fedt og snavs, der samler sig i lommerne bag forhuden omkring urinrøret hos hingste og vallakker) fjerner jeg altid efter tandbehandling, da det kan være til stor gene for hesten og påvirke dens bevægelse i bagparten.

Jeg skal kunne stå i en stald med, med fast bund, og god plads foran hesten når jeg arbejder.

Jeg skal bruge en spand varmt vand og gerne have adgang til en vandhane, hvor jeg kan koble min mundskyllesprøjte på.

Det er vigtigt at din hest ikke er syg eller i antibiotika behandling når jeg kommer.

Hvorfor hestens tandpleje er så meget mere end en simpel tandraspning

Det er tid til en tandraspning, tænker mange idag, når deres hest enten tygger mere besværet eller bliver lidt træls på biddet. Og så har vi dyrlæger og hestetandplejere været rigtig gode til at komme ud og raspe tandspidser, da vi altid har lært at tandspidser er årsagen til problemer for hesten.

MEN tandspidser er helt afgørende for, at heste kan klippe foderet over i mindre stykker,, så det kan findeles endnu mere i hestens mave-tarmsystemet og hesten kan udnytte foderet optimalt. Tandspidser er så at sige “saksen” der klipper foderet over i mindre stykker. Med den viden er det på tide, at gå helt væk fra at bestille en tandraspning til sin hest, men istedet bestille en grundig mundhuleundersøgelse, hvor hver enkelt tand undersøges grundigt. Og mange gange skal der stadig raspes, da kroge, ramper, forhøjede tværriller (låsninger)mm. kan være til stor gene for hesten. Og netop gener og smerter som følge af pakninger, låsninger, fissurer, flækkede tænder, caries mm. er den primære årsag til at heste får sår i kinderne. Og ja det er de skarpe tandspidser der kradser hul i kinderne, men det gør de pga smerte et sted fra- da smerter får hesten til at suge kinderne ind. Det er egentlig indlysende og logisk når vi lige tænker os om og kigger ordentligt efter og tvivler du stadig på, om det her nu også kan være sandt, så sig til mig, at det vil du gerne ha forklaret og vist helt præcist hvordan det nu kan passe- så kommer jeg og viser dig det og jeg lover dig, at du vil tænke ahaa det er skisme da logisk, hvorfor har jeg ikke tænkt og set det før nu! (sådan oplever jeg rigtig mange hesteejere sige nu, hvor jeg fortæller dem dette- sådan havde jeg det også selv der tilbage i 2016, hvor jeg først stiftede bekendtskab med denne svenske teori fra heste odontologerne i Sverige).

Samtidig sker der det, at når vi rasper tandspidserne helt væk, kommer vi meget tæt på rodkanalerne og indimellem åbner vi op til de to yderst liggende rodkanaler på hver kindtand og det er smertefuldt. Det er inde i rodkanalerne at nerver og blodkar løber, som er de følsomme dele af tænderne. Det vil sige, at alle de tænder der får raspet tandspidser helt væk, de vil døje med smerter og isninger i deres tænder.

En professionel tandbehandling af hesten, udført af en dyrlæge der har den fornødne viden og udstyr, kan være afgørende for, hvor godt hesten præsterer på sigt.  Her er det udstyr, jeg som hestens tandlæge anvender og ikke mindst, hvorfor jeg aldrig anbefaler mindre.

Bedøvelse
Bedøvelse er afgørende for, at jeg kan få arbejdsro til at inspicere hver enkelt tand – også de allerbagerste. Når hesten er bedøvet, slapper den af og undgår samtidig unødige spændinger i især dets kæbeled, som er så følsomt og af stor betydning for hestens balance. Tandbehandling uden bedøvelse kan altså påvirke hestens balance efterfølgende.

Mundspærre
En god mundspærre kan åbne hestens mund så meget, at der er godt udsyn til alle tænderne – også de bagerste. Hestens tænder strækker sig helt op til øjnene, og her kommer du ikke op med en simpel kile.

Lys
Det er svært at udføre et godt håndværk i blinde. Med lys kan jeg se, hvad jeg laver.

Spejl
Hver enkelt tand skal kigges på, og der skal kigges helt ned i tandkødet. Jeg tjekker, om hesten har huller i tænderne, foderpakninger, flækkede tænder, løse tænder eller andre læsioner i sin mund. Det er vigtigt at opdage disse problemer og rense og skylle. Problemer opdages kun, hvis der er et godt lys og et godt mundspejl.

Dental kamera
Jeg kan se alting med mine spejle i forskellige størrelser, men ønsker jeg at gemme noget og evt. diskutere en problemstilling med en kollega, optager jeg gerne video og billeder af det med mit dental kamera. Med dentalkameraet kan du også følge med i hvad der foregår i din hests mund. Jeg optager gerne billeder og video til dig, af din hests mund og du kan få dem tilsendt på mailen straks efter behandling. På den måde kan du gemme dem, og følge med i hvad der sker i din hestemund år efter år.

Instrumenter 
De instrumenter jeg anvender, er udformet så de præcis passer til, at inspicere hver enkelt tand og komme ned omkring tænderne. Det er vigtigt for at opdage caries, pakninger mm. Og ikke mindst få behandlet de generende og smertefulde tilstande i hestens mund, som huller (caries), pakninger osv er.

Elrasper
Med en god elrasper kan du raspe en tand ad gangen. Med håndraspen rasper du mange tænder på samme tid og mister let den føling, der skal til for balancering af hestetænderne. Håndraspen kan fint tage spidser, men som sagt er spidserne slet ikke hestens primære problem i mundhulen. Når der bruges håndraspe ødelægges også emaljen, som er den hårdeste del at de 3 typer af tandmateriale hestens tænder er bygget op af. Der skal så meget mere til. Med elraspen kan jeg raspe kun lige præcis de tænder der kræver det og hverken mere eller mindre. Forhøjede tværriller, kroge, ramper osv. kan  raspes med stor præcision med en elraspe. Og samtidig undgår du mange ryk i hestens hoved, og det går langt hurtigere, hvilket i sidste ende betyder, at hesten står med opspærret mund så kort tid som muligt.

Kontakt mig også hvis hesten:

  • Ikke fungerer under ridning eller kørsel (svært ved sidebevægelser til en side, hænger på tøjlen, urolig med hovedet, lægger tungen over biddet osv.)
  • Tygger mærkeligt/ spilder sit foder
  • Taber sig
  • Lugter grimt fra mundhulen
  • Er trist eller mat i pelsen
  • Det kan være årsager, der stammer fra hestens mund og kæbe.