Vi vil alle gerne have glade heste.
Altså heste der trives og er i stand til at honorere de krav, vi stiller til dem. Og det er ligegyldigt, om det er den helt unge hest, den garvede dressurhest, den udholdende islænder eller den ældre skovturshest.
Du og jeg er hesteejere helt ind i hjertet, og vores største ønske er at have heste, der trives og har det godt, både når den holder fri, og når vi træner. Vi bliver frustrerede i vores træning, når hesten ikke forstår os, og vi bliver opgivende, når vi ikke føler, at vi når helt ind til hesten med de signaler, vi giver den.
Det er derfor, at hestetræner Stine Joy Langkilde og jeg guider dig igennem din basistræning med din hest og trin for trin viser dig, hvordan du får en velfungerende hest med den rette grundtræning og viden omkring indlæring, biomekanik og mentalitet (uanset heste- eller træningstype) i vores onlineforløb: Basistræning lige her.
Om du køber adgang til alle videoerne eller træner på egen hånd, så vil jeg rigtig gerne give dig et par tips til din træning med din hest. Altså den der heeelt basale træning, som vil give dig en mere opmærksom (på dig), motiveret, rolig og afbalanceret hest. Fordi vi mener, at alle heste har godt af at træne basistræningen – eller få den genopfrisket.
Hvad basistræning kan gøre for din hest
Basistræningen kan bedst beskrives som det skridt i træningen, der ofte bliver sprunget over. Altså den helt grundlæggende indlæring af de mest basale signaler og øvelser som stå, gå, drej, osv. både fra hånd og oppe fra hesten. Det er en træning, der giver dig en stærk kommunikation med din hest og sikrer, at du altid har et godt fundament at arbejde videre på.
Du får en hest, der er langt lettere at håndtere, og en hest, der honorerer de krav, du stiller til den. Fordi den har lært, hvad du gerne vil have den til. Du vil med fokus på din basistræning opnå en langt bedre relation og kommunikation med din hest og få langt lettere ved at indøve mere avancerede øvelser eller håndtere din hest i stressede situationer.
At arbejde med basistræningen er ikke kun for ungheste
Basistræning er oplagt at bruge til unghesten. Jeg anvender selv principperne i basistræningen til alle mine heste – også min garvede dressurhest. Hvis signalerne er indarbejdet grundigt ved den unge hest, vil du også opleve en langt mere samarbejdsvillig og afbalanceret hest i resten af dens liv.
Men det er aldrig for sent. Og har du en hest med problemer i ridningen. Måske en hest, der har svært ved at lydhør eller opmærksom på dig og dine signaler, så er det altid en god ide at vende tilbage til basistræningen og indøve nogle gode vaner og signaler med hesten.
Hvorfor jeg som hestens dyrlæge, kiropraktor og tandlæge mener, at basistræning er nødvendig
Som dyrlæge kommer jeg af og til ud til heste, der har problemer i træningen og med nedsat præstation, fordi de ikke kan balancere deres krop og balancere korrekt imellem deres skuldre, samt slappe af i overlinjen og derfor bruger de forkerte muskler i træningen. Det gør dem ømme og stive, og der installeres nogle dårlige bevægelsesmønstre i deres kroppe som følge af det. I sådanne situationer er det altid en god ide at gå tilbage til basistræningen. For måske har hesten ikke lært det helt basale dengang, den blev tilredet og derfor trænet et uhensigtsmæssigt bevægemønster i hele dens ridekarriere. Et bevægemønster, der i dag giver hesten problemer i den videre træning.
Andre gange har hesten været uheldig og været skadet eller lignende. I de tilfælde er arbejdet med basistræningen en god ide, da hesten med basistræningen kommer til at spore korrekt igen og bruge sin krop afspændt og stærkt uden at slide på sig selv.
De heste, der er mest vanskelige og giver rytteren de største udfordringer i ridetræningen, er de heste, der ikke har lært at stå stille eller ikke er trygge ved at blive rørt over hele kroppen, få sadel og trense på. Det er de heste, hvor selve opsidningen bliver en mere eller mindret stresset situation. For her er rideturen startet med spænding og stress, og det er ofte nødvendigt at ride 20-30 minutter, før hesten begynder at give efter og lytte til rytterens hjælpere.
Disse heste bliver altid som forvandlede, når hesteejeren starter basistræningen op på ny og får installeret de helt basale ting forfra. Derfor er selve opstigning et helt afsnit for sig i basistræningspakken, hvor du også får lært at indparkere din hest – dette er selvfølgelig ikke strengt nødvendigt for at opnå en god ridetur, men fedt når det virker, og du får en virkelig positiv start på hele din træningssession. Og ja, så er det bare en ret cool lille ting at lære sin hest.
Derudover bliver det også lettere for dig som hesteejer at få fuldt udbytte af mine behandlinger, hvis du har din basistræning i orden og ved, hvordan du kan resette eller genstarte din hest. Det giver en roligere og mere velafbalanceret hest, der på den måde bedre kommer sig efter en skade.
9 tips til at (gen)lære din hest det mest basale uden frustrationer og irritation med basistræning
Så nu ved du, hvorfor jeg finder det så vigtigt med en god basistræning. Som sagt har heste træner Stine Joy Langkilde og jeg filmet over 70 videoer, hvor vi guider dig igennem din basistræning med din hest og trin for trin viser dig, hvordan du får en velfungerende hest med den rette grundtræning og viden omkring indlæring, biomekanik og mentalitet (uanset heste- eller træningstype). Du har adgang til forløbet og videoerne døgnet rundt ligegyldigt, hvor du er. Det hele ligger online tilgængeligt for dig lige nu.
Du kan også træne selv og arbejde på egen hånd med basis signaler og kommunikation. Om du gør det sammen med os og de andre deltagere på forløbet, eller om du gør det selv, har jeg her listet 9 tips til din basistræning, så du slipper for frustrationer og irritation undervejs.
#1: Tilpas din træning til din hest i dag og ikke omvendt
Uanset, om du træner en unghest, gammel hest eller en projekthest, så har du med stor sandsynlighed et mål for øje. Fordi du gerne vil opnå noget med din træning. Det er i hvert fald en rigtig god ide, da det ellers kan virke formålsløst for både dig og hesten. Det kan være, du træner op til et vigtigt stævne med nogle helt specifikke øvelser, der udfordrer jer. Det kan være, du træner opsidning eller miljø. Det kan være, du træner arbejde i longen eller noget helt andet.
Udfordringen ved at have et mål med din træning er dog, at du let kommer til at presse træningen ned over hesten og på en måde forsøge at tilpasse din hest til den træning, du gerne vil i gang med. Det kan du ikke. Derfor er det så vigtigt, at du altid kigger på din hest og tilpasser din træning til den aktuelle dagsform.
Har du en hest, der forstår dine signaler med det samme og bare er opmærksom på dig, så kan du gå en smule hurtigere frem, end hvis din hest har sådan en af de dage, hvor den er uopmærksom, kigger på alt omkring den eller bare moser igennem trods dine tydelige signaler. Sådanne dage har vi alle oplevet. Det vigtige er her at tilpasse dagens træning til din hest, som det er lige nu. Det vil sige, at du må gå endnu langsommere frem og måske endda et par skridt tilbage i din træning. Husk masser af ros og godbidder og uanset dagsformen at gå langsomt frem.
#2: Brug pisken korrekt
Det er en rigtig god ide at have en pisk med i din træning. Selvfølgelig aldrig for at slå eller på anden måde gøre hesten ondt eller ende med en stresset hest. Pisken er med som en forlænget arm til at forstærke et signal uden at skulle presse mere med schenklerne eller hånden. Du bruger pisken korrekt, når du roligt lægger den på hesten, hvis du vil have den til at gå til siden. Eller tapper med pisken på for eksempel bagdelen, hvis du vil have hesten til at gå frem. I det øjeblik, at hesten går frem eller til siden, skal du fjerne pisken. Men her er det igen vigtigt, at du ved, hvad det er, du er ude efter, så du ikke får givet efter eller stoppet signalet, blot når hesten ændrer nogen, men den skal faktisk gøre det, du ønsker. Det kan være rigtig svært at time og er lige præcis det, der går galt for mange, selvom de er meget dygtige ryttere og trænere. Den her del med timing er lige præcis en af de ting, jeg virkelig har haft stor glæde af ved at have Stine til at undervise mig.
Pisken er en såkaldt negativ forstærkning, der fungerer sådan, at idet hesten honorerer dit signal, skal den negative forstærkning stoppe med det samme. Forstærkning – positiv eller negativ – er altid et spørgsmål om timing. Så vær meget opmærksom på, hvordan du bruger din pisk – og om du stopper med at bruge den lige præcis i det øjeblik, at hesten gør det, du beder den om, og ikke mindst vide helt præcist, hvad du beder om – det er en kunst i sig selv. (jeg har ofte en lille snak inde i mit hoved, når jeg træner og kan godt pludselig ændre min plan undervejs rundt på banen. Måske kender du det med at tænke, at vi rider skråt igennem her og så ende med at lave en slangegang eller noget andet i stedet for?)
#3: Gå langsomt frem og tilføj kun et nyt element ad gangen
Det giver sig selv for de fleste. Og helt sikkert også for dig. Alligevel falder mange af os i på det her område. Vi overvurderer ofte vores heste og går for hurtigt frem i træningen. Det resulterer i, at hesten ikke forstår, hvad vi vil have den til, og vi mister det gode moment, vi netop har opbygget.
Lav hellere en øvelse fem gange for meget end for lidt. Brug hellere en dag mere på et specifikt trin i din træning. Hold gerne pause i din træning og kom tilbage senere. Hvis du har brug for en pause, så har din hest helt sikkert også. Pas på med at præsentere for meget nyt i din træning med din hest. Èn ting ad gangen, så når du meget længere, end hvis du presser på. Hvis en øvelse er meget svær, kan du med fordel dele den op i meget færre dele. Alle øvelser kan faktisk altid deles op i mindre bidder.
#4: Træn alting fra både højre og venstre side
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at du skal udføre alle øvelserne, du laver, fra begge sider. Og det er uanset, om du øver stop eller gå frem signaler – fra jorden eller i longen. Det er så vigtigt, at du indøver alt fra begge sider for, at alting bliver optimalt indlært.
#5: Træn med overskud
Sørg for at være et godt sted, når du træner. Det er ikke en god ide, og der vil sjældent komme noget godt ud af det, hvis du er stresset eller presset, når du starter din træning med din hest. Grav din positive sindstilstand frem, inden du går i gang og gem frustrationer og irritationer væk.
Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men spring hellere en dag over i træningen, hvis du slet ikke kan ryste irritationen af dig i dag. Husk på, at du skal guide hesten i din træning, og det gør du bedst fra et sted fyldt med overskud.
#6: Brug godbidder og få installeret et markørsignal når du bruger godbidder
Intet er bedre end en topmotiveret hest. Og godbidder er som regel topmotiverende for hesten. Når du bruger godbidder bruger du en såkaldt positiv forstærkning, der motiverer din hest til at gentage den givne adfærd. Det vil den gøre, fordi den ved, at adfærden har en positiv konsekvens for den (godbid).
Godbidder virker. Men mange hesteejere oplever, at deres heste bliver voldsomme og alt for opmærksomme på godbidderne i stedet for træningen og træneren selv. Måske har du selv oplevet det. Derfor er det en rigtig god ide at få et markørsignal på, når du bruger en godbid.
Se hestetræner Stine Joy Langkildes video, hvor hun forklarer dig, hvordan du anvender godbidder i din træning uden, din hest bliver til et monster.
Problemer med at se videoerne på Internet Explorer?
Hvis du bruger Internet Explorer lige nu, kan du have problemer med at se videoerne. Prøv i stedet at bruge Chrome, Firefox eller Safari (mac).
Denne video er en del af onlineforløbet: Basistræning, hvor hestetræner Stine Joy Langkilde og jeg guider dig igennem din basistræning med din hest og trin for trin viser dig, hvordan du får en velfungerende hest med den rette grundtræning og viden omkring indlæring, biomekanik og mentalitet (uanset heste- eller træningstype). Læs mere om onlineforløbet her.
Og helt seriøst, min unge hest Kaj har aldrig tigget en godbid på trods af, at jeg bruger godbidder som belønning i træningen hver dag. Det skyldes markørsignalet og den gode timing, Stine har lært mig og så lige det vigtige faktum, at Kaj aldrig har fået en “GRATIS” godbid.
#7: Sørg for at sikkerheden er i orden
Om du træner for hånd, i longe eller oppe fra hesten, er det vigtigt, at sikkerheden er i orden. Både for din og for din hests skyld. Placer dig altid ud fra hesten, så du står godt, hvis din hest skulle finde på at hoppe. Sørg for ikke vikle træksnoren eller longesnoren rundt om din hånd eller arm, så du kan blive slæbt efter hesten, hvis den skulle løbe fra dig.
Når du indøver basistræning, træner du allerede på en mere sikker håndtering og et mere trygt samarbejde med din hest. For når hesten har lært basissignalerne korrekt, så ved den, hvor den har dig, og du ved, hvor du har hesten. Opstår der en uventet situation som en fugl, der flyver op, en kat, der hopper ind på banen eller lignende, så har du dine basissignaler indøvet og “installeret” i din hest, så du lynhurtigt kan få hestens fokus tilbage på dig. Stine lærer dig i vidoerne i onlineforløbet de forskellige førerpositioner, så du altid står i en god position overfor din hest, også når der sker noget uventet. Men tænk generelt altid over, hvor du placerer dig i forhold til din hest.
#8: Bliv ude af hestens drama
Heste reagerer i høj grad på instinkter. Det ses tydeligt, når en hest for eksempel bliver forskrækket for en gren med blade, der blafrer i vinden. Det er jo ikke farligt, men for hesten er det et dybtliggende instinkt at reagere på netop det, da det for hesten kunne være et rovdyr, der var efter den. Hesten er ikke så klog, at den trods det, at den aldrig i sit liv har mødt et rovdyr, der ville æde den, kan rationalisere og tænke sådan.
Du skal derfor hele tiden lade dig styre af din fornuft og evne til at rationalisere, især når hesten udviser frustrationer og uønsket adfærd. Bevæger du dig også ned i din primitive (instinkt)hjerne, er du på niveau med din hest, og det kan virkelig give problemer, og du vil ikke være en god og tryg støtte for din hest.
Vi kan lære det, og vi kan lære ikke at lade os lede af vores følelsers vold, men i stedet af vores fornuft og evne til at finde ro, når vi rationaliserer og husker, hvordan heste lærer og reagerer. Det er derfor alfa og omega for din træning, at du bliver ude af hestens drama og så at sige slår koldt vand i blodet og lader din fornuft styre træningen og ikke instinkterne.
#9: Forstå din hests hjerne og intentioner
Hvis du forstår din hests måde at reagere på, er du stort set i mål. Det vil give dig en kæmpe fordel i dit arbejde med din hest – og det uanset, hvad du træner på for tiden. Forstår du derimod ikke din hest eller misforstår du hestens adfærd, vil det være langt sværere for dig at skabe den hensigtsmæssige adfærd, du gerne vil have hesten til at udføre.
Hestens hjerne er rimelig simpel i sin funktion, og heste kan ikke udtænke planer og beregne ting, som vi mennesker kan det. Mange studier viser dog, at heste tager ved lære af mennesker. De tager faktisk alt ved lære, og når heste gør noget (om det er godt eller skidt for os), gør de det kun, fordi de har lært det og får noget ud af det, og ikke fordi de prøver at drille os, snyde os, eller er udspekulerede over for os – det rækker deres hjernekapacitet nemlig slet ikke til. Det er ret væsentligt for dig. Og en udpræget misforståelse blandt selv garvede hestefolk. Altså myten om, at din hest prøver at drille dig eller snyde dig ved at gøre noget eller at undlade at gøre det. Vores heste gør kun noget, fordi de har lært det og får noget ud af det. Tager vi den viden med os ind i vores basistræning og al anden træning, vil vi hurtigere opnå succes med vores øvelser.
Husk på, at det skal være rart at have hest og at være hest
Som du sikkert har bemærket går jeg meget op i, at det skal være rart at have hest og at være hest. Det betyder også, at jeg aldrig anbefaler at sætte for ambitiøse mål på den korte bane. Det er helt i orden med høje ambitioner for dig og din hest og jeres præstationer på lang sigt, men husk at bryd målene over i små bidder og hav fokus på dagens træning, og hvad du gerne vil opnå med denne. Har du en hest, der har en dårlig dag eller har svært ved basistræningen, så tag et skridt tilbage i træningen og kræv ikke for meget. På måde bliver det både rart at have hest og at være hest.
Rigtig god træning.
Dyrlæge, Heidi Nielsen
Få adgang i dag og træn lige, når du har lyst
Få adgang til over 70 videoer, hvor hestetræner, Stine Joy Langkilde og jeg guider dig igennem din basistræning med din hest og trin for trin viser dig, hvordan du får en velfungerende hest med den rette grundtræning og viden omkring indlæring, biomekanik og mentalitet (uanset heste- eller træningstype).
Hop over og læs mere om onlineforløbet: basistræning her