Historien her ender godt.
Ene og alene af den grund, at Indi og Zaphira her på billedet ovenover har en ejer, Mille, der tog deres overvægt alvorligt. Hestenes ejer kontaktede mig og fortalte om disse to smukke tinkerhopper, der ikke længere fungerede optimalt i hverdagen. Der var forskellige symptomer og observationer, der for ejeren strittede i alle mulige retninger. Men det skulle vise sig at pege i kun én bestemt retning. Overvægt.
Læs her, hvad Mille blandt andet fortæller om dengang, Indi var meget overvægtig:
“Især Indi havde ingen bevægelyst og hun var utroligt svær at motivere til at bevæge sig. Hun virkede stiv og ugidelig og vi var flere gange i tvivl, om hun mon havde ondt på trods af at hun var tjekket totalt igennem. Især fordi at hun også kunne have dage hvor hun var nervøs og anspændt. Derudover var de begge ømhovede og utroligt påvirkelige over for forskelligt underlag. Deres hormonbalance var også påvirket og især i deres brunster var de helt rundt på gulvet.”
Jeg kommer tilbage til Indi og hendes fantastiske transformation længere nede i blogindlægget. Du vil blive overrasket over, hvor stor en forandring, vægttabet medførte (og rørt over den smukke video, der viser forvandlingen så fint).
Men først lidt om hvorfor overvægt er så skadeligt, og ikke mindst, hvad du som hestejer kan gøre, hvis du står med en overvægtig hest lige nu (eller bare gerne vil undgå det).
Hvorfor overvægt er så skadeligt for en hest
Overvægt er skadeligt for hesten. Det ved fleste. Og det ved du også. Men resultatet af langvarig overvægt kan være mere skadelig end de fleste ved.
Overvægten kan forårsage ømhed og smerter på grund af den ekstra belastning på hestekroppen. Dette kan forårsage en træt og ugidelig hest, men også til tider en mere voldsom og sur hest. Det er ikke rart for nogen at blive presset ud over evne. Det kender du helt sikkert fra dig selv.
Derudover er fedtvæv endogent (hormonproducerende) væv, hvilket kan betyde, at den overvægtige hests hormonproduktion er ude af balance og kan igen vise sig ved, at den overvægtige hest er svær at have med at gøre og ofte bliver betegnet som “sur, ugidelig, voldsom, osv”.
Heste, der er overvægtige året rundt, er i stor risiko for at udvikle EMS (Equine metabolic syndrome), Når der er tale om et syndrom, betyder det, at flere faktorer spiller ind, og ved EMS er det faktorer som overvægt, forfangenhed og insulinresistens. Du kan sammenligne EMS med diabetes type 2 hos mennesker.
Behandling af heste med EMS er en slankekur. Når hesten slankes, kan insulinproduktionen stabliseres, og alle symptomer forsvinder, og hesten kan fungere normalt igen, hvis dette gøres i tide. Heste med svær EMS over lang periode kan få varige ændringer i hovene som følge af laminitis/ forfangenhed, der en betændelses tilstand i hovene. Det kan invalidere hesten og i sidste ende blive fatalt for heste.
Fordelene ved en slank hest
Den slanke hest er modsat den overvægtige hest en mere tilfreds, mere samarbejdsvillig og bedre præsterende hest. Det give sig selv, men har du en lettere eller sværere overvægtig hest, vil du uden tvivl sukke efter kendetegnene ved en slank hest:
- Øget energiniveau, da den konstante ømhed i hestens krop og hove forsvinder.
- Mere stabil i træningen, da hormonbalancen stabiliseres. Det skyldes den lavere fedtprocent og derfor lavere hormonproduktion (se min forklaring ovenover).
- Sadlen kan nu bedre ligge på hesten uden at trykke hesten.
- Rytteren får lettere ved at komme ned omkring hesten og hjælpe den i ridningen.
- Gladere og roligere hest, da meget negativ adfærd forsvinder i takt med, at hesten taber sig. Mange overvægtige heste kan blive lidt voldsomme og virke sure, og jeg tænker, det kan hænge sammen med smerter og ømheder, den konstante sultfølelse, samt hormonubalancer i kroppen.
Sådan slanker du din hest uden at sulte den
Motion er en meget vigtig faktor. Det er vist, at øger du hestens kondition, øges insulinfølsomhed allerede indenfor en uge. Så det er absolut inden for rækkevidde, hvis du lige nu står med en overvægtig hest.
Men det er så vigtigt, at du først tager et ordentligt kig på hesten og sikrer dig, at den ikke har ømme hove som resultat af overvægten. Hvis din hest har ømme hove må du endelig ikke tvinge den til at motionere, da det kan skade hovene endnu mere. Er dette tilfældet, skal du starte med at kigge på hestens kost og sætte den på en streng diæt streng diæt (også hvis du har en hest med sunde hove, men generel overvægt).
Hvordan sammensætter jeg så den bedste slankediæt for min hest?
Det er vigtigt, at du får givet hesten de korrekte næringsstoffer i slankediæten, så du ikke sulter den, og den mister muskelmasse.
Først skal du finde ud af, hvad din hests idealvægt vil være og afstemme fodermængderne i forhold til det og ikke til, hvad hesten vejer nu. Hold øje med hestens vægttab ved at måle hesten med et vægtmålebånd en gang om ugen.
Forslag til foderplan der slanker:
- 1,2kg hø pr 100kg hest
- 300g Equigard pr 100kg hest
- 30 g Glucogard pr. 100 kg hest (Ved akut forfangenhed 50 g dagligt pr. 100kg kropsvægt)
- Ad libitum byghalm ad en god kvalitet
Jeg anbefaler gerne, at hørationen blandes med halmen og udfodres i et hønet med helt små masker. På den måde forlænger du tyggetiden, og holder din hest beskæftiget i lang tid.
Jeg anbefaler Equigaard og glucogard, da der er dokumenteret effekt på at øge insulinfølsomheden hos heste med netop det produkt. Alle mine heste er nøjsomme heste, og jeg fodrer dem alle, trods 5 forskellige racer i 5 forskellige aldre med dette. Og mine heste ser brandgodt ud.
Er din hest ikke vant til at spise halm, skal du vænne den gradvist til det, da det ellers kan give anledning til forstoppelse. Det er vigtigt, at du giver den angivne mængde hø sammen med halmen, da halm ikke giver hesten nok fordøjelige fibre, som bla. sikrer et godt flydelag i mavesækken, men også sikrer de gode bakterier i tarmen noget at leve af. Men som supplement er godt byghalm altid godt og især om sommeren, hvor mange heste er kommet på det rige sommergræs.
Er din hest svært overvægtig er foder som: æbler, gulerødder, brød, græs og sukkerknalder absolut NO GO!!! Du og jeg ville nok blive meget slanke, hvis vi levede af æbler og gulerødder, men det er desværre ikke tilfældet med heste, så spis dem selv.
Motioner hesten hver dag, så snart hesten er fri for ømheder
Så snart hesten er fri for ømheder i hovene, skal du i gang med at motionere hesten hver dag og i starten meget gerne uden rytter, da der så er mindst belastning på de sensible hove.
Start langsomt op og træn henimod, at hesten kan longeres 30 minutter i trav i frisk tempo. Det er først ved frisk trav i 30 minutter, at pulsen kommer nok op til, at hesten effektivt forbrænder fedt. Longer på en stor volte og skift retning ofte, så du og hesten ikke bliver rundtossede.
Når hesten har slanket sig noget og ikke puster alt for vildt under longering, kan du begynde at ride. Rid gerne ud i terrænet med flere lange stræk i frisk trav og galop; igen så du får pulsen op på hesten.
Se lige forvandlingen af den smukke tinker, Indi
Jeg startede med at præsentere dig for Indi og Zahira i starten af dette blogindlæg. Begge heste var meget overvægtige, og ejeren beskrev nogle af de problematikker, de oplevede i hverdagen med hestene. Det var blandt andet problemer med Indi, der var stiv og ugidelig og til tider nervøs og anspændt og ømme hove.
Jeg vil nu fortælle, hvordan det er gået især Indi – for selv som garvet dyrlæge rører det mit hestehjerte meget.
Indi har været på en streng diæt i lidt mindre et år på nuværende tidspunkt. Og det har givet et stort og synligt vægttab.
Ikke nok med det, så har vægttabet givet denne hest så meget god energi.
Problemet med hesten tidligere var, at den var ”doven”, og nærmest slæbte sine ben henover jorden. Det gør hun bestemt ikke mere og er endda begyndt at gå til springning. Vi er flere, der er overraskede, men det kan hun nu, da hendes krop er blevet tyndere og dermed langt mere mobil.
Det gør mig oprigtigt glad følge så flot en forvandling og se, hvor glade både hest og rytter bliver.
Læs her, hvad ejeren selv oplevede i forbindelse med Indis vægttab
“Begrænsning af hestenes høindtag og i stedet at give byghalm til rådighed, som supplement, gav super dårlig samvittighed for, om de nu fik fordøjeligt stråfoder nok. Det betød også fordeling af hø i slowfeeder en del flere gange om dagen. Men den kæmpe forskel, der var i deres bevægemønster efterhånden, som de tabte sig, gjorde det hele værd.
Især Indi havde ingen bevægelyst, og hun var utroligt svær at motivere til at bevæge sig. Hun virkede stiv og ugidelig, og vi var flere gange i tvivl om, hun mon havde ondt på trods af at hun var tjekket totalt igennem. Især fordi at hun også kunne have dage, hvor hun var nervøs og anspændt. Derudover var de begge ømhovede og utroligt påvirkelige over for forskelligt underlag. Deres hormonbalance var også påvirket, og især i deres brunster var de helt rundt på gulvet.
Mathilde min datter kunne faktisk ikke ride ud alene, idet Indi pludselig stejlede og ville løbe hjem. Det er helt forsvundet nu.
Nu har vi to heste, som bevæger sig med glæde og god energi. Indi er nærmest blevet en sportspony, og Mathilde har for nyligt været på militarybane på en super fin hest med masser af god energi og springglæde. Førhen landede hun faktisk efter springet med alle fire ben.
De bevæger sig mere på folden og vil nu gerne lege (og lege vildt) i ridehuset med os. De er topmotiverede og er bare på. Tænk, at så lille en ting kan ændre så meget. Lidt som om at når man er tyk på kroppen, er der også et større lag man, skal igennem for at nå ind til deres hjerne. “
Mille, Indis ejer
Her er en video, hvor du kan se Indi med masser af energi og lyst til at bruge sin krop efter vægttabet