traen din hest til flotte muskler heidi nielsen

Nu skal det prøves.

Sådan tænker flere og flere hesteejere.

Altså det med at træne ProPrio-træning for at få en stærkere og mere afbalanceret hest. Det er en neuromuskulær træningsform, som jeg er fuldstændig vild med både som hestejer og som dyrlæge.

Hvis du vil vide, hvad neuromuskulær træning er, så tjek dette blogindlæg ud.

Jeg har specialiseret mig i neuromuskulær træning og udviklet en simpel og virkelig effektiv træningsform, som jeg viser alle ejere til de heste, jeg har i behandling. Det er den træningsform, jeg kalder ProPrio-træning, og jeg har også skrevet en bog til dig om træningen.

Men det kan virke lidt uoverskueligt at starte på.

Og hvordan griber du det rigtigt an fra starten af?

Jeg får rigtigt mange spørgsmål fra læsere og kunder om netop opstarten. Og det er jeg glad for. Fordi det er netop den rigtige opstart, der kan afgøre, om du får succes med din ProPrio-træning. Derfor har jeg valgt at skrive dette blogindlæg, hvor jeg viser dig trinvist og via video, hvordan du i det rette tempo kommer i gang.

Jeg er selv i skrivende stund i gang med at starte min nye pony, Axel, op med ProPrio-træning, og jeg viser dig, hvordan i videoer længere nede.

Hvis du vil lære endnu mere, afholder jeg onlineforløbet: ProPrio-træning, hvor jeg går i dybden med alle øvelserne og viser dig det hele på video.

Da ProPrio-træning er en træningsform, hvor vi bruger udstyr som bløde bomme og madrasser, starter jeg lige med at forklare lidt om udstyrsdelen. Du kan nemlig sagtens komme i gang uden de store investeringer.

Udstyr

Til start kan du anskaffe dig to ganske almindelige aflagte skummadrasser (måske du kan finde nogle i en genbrugsbutik eller lignende). Den ene kan du skære op i fire lange baner, så har du fire bløde bomme og én intakt madras. Du er nu klar til at tilvænne din hest ProPrio udstyr (det kommer jeg til i næste afsnit).

Det ”rigtige” ProPrio-udstyr kan du finde på min hjemmeside, og jeg kan bestille hjem til dig, hvis du ønsker det. Dette udstyr er med en kraftig formskum indeni, som genfinder sin oprindelige form efter hvert skridt hesten tager på det og er betrukket med en kraftig pressening, som gør det ekstremt slidstærk og vandtæt, så du kan opbevare det udendørs, uden at det ødelægges.

Måske du tænker, at der er mange slags bomme, madrasser, bassiner, spring osv. Det er også rigtigt, og det er  lige præcis det, der giver os et hav af træningsmuligheder og redskaber til, at alle hestens muskelgrupper aktiveres.

Det simple startkit ser sådan her ud:
En madras og fire bløde bomme, og så er du godt i gang. Har du mulighed for at starte ud med de lange (3 meter) bomme, er du bedst rustet, men de korte kan også fint starte jer godt op. Det betyder altså også, at hvis du er  heldig at have to gamle skummadrasser liggende eller finde dem på genbrug, er du i gang helt gratis.

Brug en god og bred staldgrime
Når du starter op på træningen, skal du udstyre hesten med en god bred staldgrime, et godt kraftigt træktov, som er behageligt for dig at holde ved, da det kan tage sin tid i starten. Grimen skal være bred, da det giver en god fordeling af eventuelt pres i hestens nakke. Pres her kan opstå, hvis hesten bakker væk, når fra ustyret. Du skal prøve at undgå dette, men det kan ikke altid undgås, og derfor anbefaler jeg en god bred grime, så du får mindst muligt tryg i hestens meget følsomme nakke.

kom godt i gang med proprio

Start roligt ud og brug god tid på det

Trin 1 i ProPrio-Træning (ud af i alt 7 trin) er tilvænning til ProPrio-udstyret (om du bruger dine egne madrasser eller det rigtige ProPrio-udstyr). Jeg kommer nærmere ind på trin 1 længere nede i dette blogindlæg.

Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt dette trin er.

Er hesten ikke 100% tryg ved udstyret, vil der være spændinger allerede inden, du starter øvelserne, og du får derfor ikke fuldt udbytte af træningen. Træningen skal afspænde, strække og styrke musklerne med fokus på de stabiliserende muskler. Det kan kun lade sig gøre, hvis de fremførende muskler, som er de store muskler, du kan se på hesten, er afspændte.

Er hesten nervøs, utryg eller fuldt optaget af helt andre ting end lige træningen, vil de store fremførende muskler være meget aktive, og de små stabiliserende muskler kan hermed ikke trænes effektivt.

For at din hest kan koncentrere sig fuldt ud om opgaven, er det en god ide at starte træningen på et tidspunkt, hvor der er ro omkring den.  Det vil sige, at du skal undgå at træne lige før eller ved fodringstid, lige når der lukkes heste ind eller ud, eller hvis der er springundervisning på samme tid eller lignende forstyrrende elementer for din hest.

Sådan bruger du godbidder i din træning uden, at din hest forvandles til et monster

Jeg bruger meget gerne godbidder og andet lækkert i tilvænningsfasen, da dette motiverer hesten meget for at være med i træningen.

Jeg oplever dog indimellem hesteejere, der ikke ønsker det, da de får en ”træls” hest. Altså en hest, der bliver så fikserede på de godbidder, at den ikke er til at holde ud at være sammen med. Jeg forstår dig og har selv haft den oplevelse med heste, men det handler 100% om din timing, og måden du bruger godbidderne i træningen på.

Se denne video, hvor Stine Joy Langkilde fortæller og viser dig, hvordan du bruger godbidder/ positiv forstærkning i din træning uden, at din hest forvandles til et monster.

Tilvænningen er vigtig og første trin i ProPrio-træningen

Tilvænningen er trin 1 i ProPrio-Træningen, og det absolut vigtigste trin og værd at bruge al den tid på, som din hest kræver.

Heste er meget forskellige.

Nogle heste træder lige op madrassen med det samme og syntes, det er helt ok, mens andre syntes, det er meget farligt og tør dårligt nærme sig udstyret. Nogle heste springer over, andre spurter af sted henover, hvis du insisterer på, den skal. Jeg vil fraråde dig at tvinge din hest til noget. Det kan godt være, den gør, hvad du siger, fordi den har respekt for dig, men jeg vil opfordre dig til at lære din hest udstyret at kende med tillid i stedet, da du på den måde opnår størst ro hos din hest både mentalt og fysisk.

Jeg lærer dig lige om lidt, hvordan du griber det an. Til eksempel vil jeg bruge min nye pony, som har mange uheldige oplevelser med i bagagen.

Axel, og hvordan og hvorfor jeg starter ProPrio-træning op med ham

Jeg har for nylig fået en 10-årig New Forrest pony, som for år tilbage sad fast i en bokslåge med begge sine bagben og nogle år senere hang fast med sin grime i en høhæk, det gav ham wobbler syndrom, og han er derfor meget bange for at træde på ukendte ting og i det hele taget meget skeptisk, når han ser nye ting. Han er tidligere både dressur- og springpony, men efter ulykken tør han slet ikke springe og har kun været brugt til dressur de sidste mange år på La niveau.

Han har en dårlig kropsholdning og bevæger sig meget uhensigtsmæssigt i sin krop, og der er et stykke vej til ændring af hans bevægelsesvaner og kropsholdning. Men jeg tror på det (ellers var han ikke hos mig).

Her ser du Axel blive longeret. Læg især mærke til, hvordan han spænder kraftigt op i sin underhals, sænker ryggen og kigger udad i volten, tenderer pasgang i skridt og takter urent i stedet for at sænke halsen, løfte ryggen og forme sig lige rundt på volten.

I mit onlineforløb: ProPrio-træning vil jeg filme min træning løbende med Axel og bruge ham som eksempel.

Jeg har – siden han kom for en måned siden – langsomt tilvænnet ham ProPrio-udstyret og filmet mange af sessionerne, og jeg vil vise dig alle videoklip her i bloggen.

Men først de 6 punkter, du kan bruge i tilvænningsfasen.

Kom godt i gang med disse 6 punkter i første trin af din træning

Du kan starte med at lægge madrassen midt på bane, så der er god plads omkring. På den måde føler hesten sig ikke så klemt.

    1. Gå rundt om udstyret, så hesten ser madrassen fra alle vinkler og med begge sine øjne. Dette er afgørende for, at hesten har det rette indtryk af udstyret. Heste ser nemlig forskelligt med hvert øje, og det kommer jeg meget mere ind på i onlineforløbet: ProPrio-Træning.Hestens øje er helt unikt, og vi udnytter det på flere måder i ProPrio-Træningen.  Måske har du oplevet, at din hest kan blive nervøs for noget, den har set tusind gange før? Det er der en god grund til, og du kan optimere din træning meget, når du ved hvorfor, men det bliver alt for langt at komme ind på her i bloggen, men jeg tager det op i online forløbet, jeg nævnte lige før, og viser dig, hvordan du kan udnytte hestens syn til at løsne spændinger og optimere jeres træning.

 

    1. Når hesten er ok med at gå omkring udstyret, kan du selv træde på det. Hold hesten bagved eller ved siden af dig, imens du balancerer på bommene og eller madrassen. Hesten ser nu udstyret bevæge sig og kan høre, hvordan det lyder, når du træder på det. Mange heste kan være skeptiske og utrygge ved nye eller ukendte lyde, og på denne måde lærer du hesten lydene at kende, og den oplever samtidig, at du er helt tryg ved udstyret, når du træder på det. Allerede her vil hesten få en oplevelse af, at det måske ikke er så farligt endda når dens ejer tør træde på det.

 

    1. Når hesten er tryg ved, at du træder på udstyret, kan du begynde at opfordre din hest til at snuse til udstyret og måske røre lidt ved det med sin mule. Hestens lugtesans er på niveau med hundes og altså meget skarp, det kommer jeg også meget mere ind på i onlineforløbet: ProPrio-Træning. Lugtesansen kan du også udnytte i mange andre situationer med din hest, da flere dufte kan virke beroligende på din hest. Når hesten snuser til det, får den god information om det og kan blive mere tryg ved udstyret. Så snart hesten selv kigger efter udstyret og måske endda tør stikke næsen frem og snuse, vil jeg belønne med en godbid og trække hesten væk igen for en stund. Det er stor ros for hesten og I kan prøve igen. Sådan fortsætter du, indtil hesten tør røre ved udstyret med sin hov eller måske får lyst til at slikke på udstyret eller bide i det, eller skrabe på det med sit ben. Ros hesten for det hele, også når den skraber på det med hovet, det er helt ok og lærer hesten en helt masse om, hvad det er for noget, og den kan vænne sig til lyde, lugte smag osv.

 

    1. Når din hest tør alt det ovenstående, kan du opfordre hesten til at træde over en bom eller op på madrassen – et skridt af gangen og ros overdrevet for hvert skridt (heste elsker at blive rost, præcist som du gør det, og jeg oplever selv at blive så glad, når jeg roser min hest, selv for den mindste ting). Og giv den endelig gas med godbidderne her i tilvænningsfasen især, da foderet også vil aktivere hestens parasympatiske nervesystem, som er dæmpende og altså det system, der sætter i gang, når hesten skal være afslappet og fordøje føden, hvile, med mere. Det er præcist, hvad vi leder efter, for her slapper de store fremførende muskler af, og vi kan få de små stabiliserende i gang, som er så vigtige og afgørende for en god ”chore stability”.

 

    1.  Gradvist kan du få 1., 2., 3. og til slut alle 4 ben på madrassen. Mange heste har ikke lydt til at stå stille på madrassen i starten, så lad den gå henover og lær den at bevæge sig langsommere og langsommere over madrassen for til sidst at stoppe op og blot hvile stående på madrassen med alle 4 ben.

 

  1. Når hesten kan stå og hvile med alle 4 ben på madrassen med et roligt udtryk og sænket hals, er du klar til Trin 2 i ProPrio-Træning, som er afspændingsøvelser. Derefter Trin 3, der er strækøvelser, osv. helt op til trin 7, som virkelig udfordrer hestens evne til at bære sig og balancere og koordinere sine bevægelser og sikre jer bedre præstationer uden skadespauser.

Det lyder let nok, ik?

Hmmm jo for nogle….men andre heste er bare endnu mere vanskelige, at få det til at lykkes med, og sådan er det også med min nye New Forrest pony, han er bare ræd for det. Lad mig vise dig, hvordan vi arbejde os fremad.

Axels forløb

Som sagt var Axel virkelig bange for udstyret. Men han har også lært at træde på madrasser og spadsere over bløde bomme. Vi måtte bare tænke lidt ud af boksen.

Han er heldigvis madglad, så den første uge jeg havde ham gik han rundt på ridebanen og fik lov at græsse hjørnerne, og her lå en madras, han var nødt til at forholde sig til, men helt uden pres.

Siden fik han alle sine måltider serveret midt på madrassen

Herefter kunne jeg begynde at tage snor på og guide ham op på madrassen – igen et skridt ad gangen og rose meget, bare han ville skrabe på madrassen.

Endelig kom begge forben op, og han var afslappet (og fik masser af ros og guf)

Axel tog endelig mod til sig og gik forsigtigt over det ene hjørne. Et bagben rører madrassen – det fik han stor stor ros for, da han er så ræd for, når noget rører de bagben.

Her tilvænnnes han de bløde bomme, og vi kan starte forfra. Her snuser han (jeg har allerede gået henover de bomme selv mange mange gange, for at han kan se og opleve, at det ikke er farligt).

Jubii, det bærer frugt, og han tager sit første skridt henover roligt og fattet.

Og nu i skridt over en lille serie af bløde bomme.

Følg mit fortsatte arbejde med Axel og og lær selv, hvordan du forbedrer din hests balance, styrke og koordinationsevne med ProPrio-træning

Jeg har endnu ikke fået Axel til at stå afslappet med alle 4 ben på madrassen, men satser på at nå det inden onlineforløbet: ProPrio-Træning. Jeg tror på det 🙂

I onlineforløbet: ProPrio-Træning gennemgår jeg alle 7 trin i ProPrio-træningen, og du får øvelser forklaret og vist i alle trin, så du selv kan udføre dem og dette både for hånd, i longe, og når du rider.

Alle mine heste vil være med, og jeg kan vise dig forskellige problemstillinger løst med ProPrio-Træning, for både unge som gamle heste og voksne veltrænede heste. Ligesom jeg vil vise dig, hvordan du kan forbedre balance, styrke og koordinationsevnen også hos erfarne dygtige rideheste, konkurrence heste mm.

Håber vi ses.