Når vi klipper vores hest om vinteren og lægger dækken på den, gør vi det af egoistiske årsager.

Og det er ok.

Alene af den grund, at vi som hesteejere har pligt til at passe på vores heste, når vi bruger dem.

Alle mine heste – på nær min garvede ridehest – går uden dækken hele året rundt  (de har altid mulighed for at gå indenfor, hvis de har lyst til det).

Som sagt, er det ok at både klippe din hest og lægge dækken på den. Du gør det jo for at passe på din hest. Det er jeg stor fan af. Du skal blot være opmærksom på et par ting.
Det vil jeg fortælle om her i dette blogindlæg.

Lad os starte med at tale om klipning af heste om vinteren. Og hvad jeg har valgt i forhold til mine heste (TIP: du kan bruge det som en tommelfingerregel i forhold til din egen beslutning).

 

Derfor har jeg valgt at klippe min garvede dressurhest, Monak

Min garvede ridehest har jeg de sidste mange år klippet og lagt et dækken på. Dette er af helt egoistiske årsager, da jeg gerne vil træne dressur i det nærliggende ridehus. Det kunne jeg selvfølgelig også gøre uden at klippe min hest og uden, at den fik et dækken på, og det har jeg skam også forsøgt – men han sveder som en overvægtig isbjørn under middagssolen i Qatar. Det betyder for min dressurhest, at han hurtigt bliver træt, og netop derfor har jeg valgt at klippe ham og lægge et dækken på hver vinter. Det er altså for at undgå træthed, fordi han bliver for varm under træningen, fordi han bruger mere energi med al den vinterpels.

 

Derfor har jeg valgt ikke at klippe min unge dressurhest, Kaj

Hvor jeg oplever, at det går udover energien i ridningen, når det gælder min garvede dressurhest, oplever jeg ikke det samme med min unge dressurhest. Indtil videre har det ikke generet den unge dressurhest, Kaj,  at svede, og jeg mærker ingen forskel i træningen. Min garvede dressurhest, Monak, er tydeligt sløvere i ridningen, når han har vinterpels og sveder meget. Men Kaj er en helt anderledes energisk hest. Så det er kun, hvis jeg oplever, at det giver ham problemer, når han bliver svedt, at jeg klipper Kaj.

 

Min tommelfingerregel, når det kommer til beslutningen om at klippe eller ej

Så som du kan læse dig frem til, afhænger det af, om den tykke vinterpels påvirker din træning. Altså om din hest bliver påvirket af at svede meget. Derfor har jeg lavet en hurtig tommelfingerregel til dig:

  • Hvis din hest bliver meget træt og hurtigt løber tør for energi i din træning, ville jeg overveje at klippe den, hvis jeg var dig.
  • Hvis den ikke virker påvirket og er energisk på trods af meget sved, ville jeg ikke overveje at klippe den, hvis jeg var dig.

NB: Jeg klipper dog aldrig selve sadellejet, da heste er meget sensitive i huden, og de vil være generede af den friktion, sadlen giver på huden på en helt bar hud. Husk på, at heste kan mærke en lille flue, der sidder udenpå den tykke pels.

Der er dog én undtagelse, hvor jeg stadig anbefaler at klippe en hest uanset om den bliver brugt eller ej, og det er hvis hesten er typen af hest, der bare går rund og sveder på marken om vinteren på grund af en for tyk vinterpels. Her ville jeg vælge at klippe hestens underhals og bringe og lade den gå uden dækken. 

 

Din hest tager ikke skade af at svede om vinteren

En svedig hest er nemlig  ikke noget, vi skal være bange for om vinteren, så længe vi passer godt på den og får den tørret uden at nedkøle den.

Heste er virkelig gode til at termoregulere (mere om det længere nede i blogindlægget), men det kræver, at de får grovfoder i rigelige mængder og masser af fri bevægelse. Det er kun, hvis hesten bliver redet meget svedt og derefter bliver sat ind i sin boks og måske endda uden hø ad libitum, at den vil stå og blive stiv og komme til at fryse.  Læs mere om dette i blogindlægget her, hvor jeg forklarer, hvordan du får din hest hurtigt tør om vinteren (og hvorfor det er så vigtigt).

 

Din hest kan termoregulere af sig selv

Heste kan let termoregulere imellem +10 grader til -10 grader. Det er et stort spænd og slet ikke et problem for de fleste sunde og raske heste. Det kræver, at de får grovfoder i rigelige mængder og masser af fri bevægelse.

Det heste har sværest ved at klare er vedvarende regn, så har hesten ikke mulighed for at søge ly for silende regn eller vedvarende regn, kan de risikere at komme til at fryse. Ellers er høj varme som regel sværere for heste at holde ud end kulde. Dette ses tydeligst hos de islandske heste.

Derfor er kulden i sig selv ikke nogen grund til hverken at klippe hesten eller lægge dækken på den. Det er som udgangspunkt et spørgsmål om, hvorvidt det går ud over din træning.

 

daekken-eller-ikke-daekken

 

Vær opmærksom på det her, hvis du lægger dækken på din hest

Når eller hvis du vælger at lade din hest klippe og lægge et dækken på den, skal du være meget opmærksom på at få købt et dækken med en god pasform. Igen; fordi heste er så sensible på huden, vil et dækken, der ikke passer hesten helt optimalt irritere hesten.

Ofte møder jeg også heste med meget ømme skuldre, hvor dækkenet har slidt pelsen helt væk, fordi  det rutsjer eller kører stramt hen over hestens skuldre og mankekam. Det er ærgerligt. Og noget, der sagtens kan undgås, hvis vi er opmærksomme på dækkenets pasform.

 

Tegn på at dit dækken ikke passer optimalt:

  • Slidmærker
  • Træder sko af (ja, du læste rigtigt. Forklaringen kommer længere nede)
  • Øm over manken
  • Sur ved berøring
  • Sur når du strigler
  • Sur når du lægger sadel på eller spænder gjord
  • Manen slidt af over manken

 

Typiske årsager til, at dækkenet ikke passer optimalt og derfor generer hesten:

  • For langt dækken. Et dækken, der er for langt, hindrer hesten i at føre sine forben ubesværet frem. Det blokerer med andre ord fremføringen af forbenene, hvilket betyder, at bagbenene kan risikere at træde en hestesko af.
  • For lille dækken. Et dækken, der er for lille, vil skade hestens hud og slide på den.
  • For stort dækken. Et dækken, der er for stort, vil typisk også slide hestens hår af over skuldrene, da det vil ”hænge tungt bagud”.
  • Konstant irritation af huden giver hesten spændinger i hele kroppen og derfor kan heste med utilpassede dækkener blive sure ved berøring og opsadling.

 

Og nej, undertrøjer løser ikke problemet – tværtimod

Jeg møde rigtig mange heste med undertrøje på, fordi dækkenet slider pelsen af typisk hen over en eller begge skuldre. Det sker, fordi dækkenet ikke passer hesten. En undertrøje er lavet i et helt glat og meget stramtsiddende materiale. Det gør, at dækkenet nu kan glide henover undertrøjen uden at slide hul på hestens skuldre, men det letter ikke hesten for de spændinger og irritationer, der opstår på grund af et utilpasset dækken. Tværtimod så vil undertrøjen nu give hesten et konstant pres på huden, bindevæv og muskler, der ligger under undertrøjen. Dette medfører kun yderligere spændinger hos heste, og jeg finder altid låste knæ og skuldre hos heste, der bærer undertrøje under sit dækken.

 

Hvad du skal huske hver dag, hvis din hest går med dækken

Når du har fundet et dækken, der passer din hest, skal du sørge for at tage det af din hest mindst en gang om dagen og give hesten mulighed for at klø sig og rulle sig. Og meget gerne på en sandbane eller lignende. Det elsker hesten.  Og lad også hesten gnubbe med en god hesteven –  det er vigtig hesteadfærd og er med til at sænke stress hos heste.

 

Når heste gnubber hinanden med dækken på, kan vi ligeså godt tage bad iført regntøj

Professor Jan Ladewig

 

Min garvede ridehest får sit dækken af hver dag hele vinteren igennem, og de fleste dage lukker jeg ham på ridebanen uden dækken, så han kan rulle sig. Derefter kommer han ud på folden med sine bedste hestevenner, så de kan gnubbe hinanden. Og de spilder ikke tiden – de gnubber meget, og jeg ser, hvor vigtig denne adfærd er for heste.

Hvis det er en grå regnvejrsdag, får de lov at gnubbe på staldgangen – det er vigtigt, at  du kun lader dem gøre det,  hvis de er meget gode venner.

 

Forestil dig selv med en forkert bluse eller bukser på

Det er så træls at have fået en bluse, et par bukser eller underbukser på, der er krympet i vask eller bare har en rigtig dårlig pasform, så du hele tiden skal trække underbuksen ud, trække bukserne op eller rette på blusen, ik?

Du har dog en kæmpe fordel i forhold til en hest med et forkert dækken: du kan skifte, når du har fået nok –  det kan hesten ikke.

Og husk på, at hestens dækken kan hæmme dens naturlige bevægelser og give smerter, hvis ikke det passer hesten. Som kiropraktor finder jeg desværre  ofte låste skuldre og knæ samt låsninger over manken. De låsninger kommer igen og igen, hvis hesten bliver ved at gå med et ikke velsiddende dækken. Skiftes der derimod til et dækken med bedre pasform, forsvinder problemerne helt. Og det er der, vi skal hen.