Træningen er overstået, og din hest står på staldgangen efter en dejlig ridetur. Men når vejret bider fra sig, og temperaturen ligger omkring frysepunktet opstår der altid det evindelige problem.

Jeg ved, at du kender det.

Du har en dampende og svedende hest stående. En træt og velstimuleret en, men drivvåd en af slagsen.

Sådan er det for de fleste af os her om vinteren. Og den evindelige spekuleren på, hvornår du kan lægge dækken på hesten og/eller lukke den ud på folden, sætter nu i gang for selv den mest ubekymrede rytter.

Jeg anbefaler ofte dette en time før og en time efter rideturen

Jeg anbefaler ofte hesteejere at lægge et net- eller flisdækken på hesten en time før og en time efter ridning, da dette opvarmer og efterfølgende langsomt varmer musklerne ned igen.

Dækkenet eller tæppet skal dække hestens ryg og lænd, da dette er den største overflade, hvor hesten taber varme. Ved at lægge et tæppe eller dækken over hestens ryg og lænd hjælper du den med at holde på kropsvarmen og undgår et for stort varmetab. På den måde undgås ømme muskler.

Længere nede i blogindlægget vil jeg afsløre et helt specielt type tæppe, der kan får din hest tør på meget kort tid og holder den varm i vinterkulden.

svedig hest i kulden back on track

Derfor skal du passe ekstra på din hest, når den damper af sved efter træningen om vinteren

Langt de fleste lægger automatisk et tæppe over den svedige hest om vinteren. Men ved du, hvad der helt præcist kan ske, hvis din hest bliver for hurtig kold? Lad mig forklare.

Når hestens muskler bliver for hurtigt kølet ned, kan det ende virkeligt slemt for hesten. Selv den sejeste løsdriftshest har brug for en langsom nedkøling. Når hesten bliver for hurtig kold, bliver musklerne stive som følge af mælkesyreophobning.

I bedste fald får du blot en øm og stiv hest ud af det. Med fare for skader og overbelastning på sigt.

Men der er en reel risiko for nyreslag, når musklerne syrer til. Nyreslag er en akut opstået muskellidelse, hvor musklerne syrer til med mælkesyre, som ødelægger muskelcellerne. Nyreslag har faktisk ikke direkte noget med nyrerne at gøre, men har fået dette navn, da de store muskler, som først rammes ligger lige over hestens nyrer.

Ømme, kolde og stive muskler kræver ilt for at blive bløde igen. Varme åbner de små blodkar i musklerne, og blodet leverer ilt til musklerne. På den måde starter den gode bølge, hvor musklerne igen kan blive bløde og fri for mælkesyre.

Undgå for stive tilsyrede muskler

For at undgå for stive og tilsyrede muskler er både fodring og træning af din hest afgørende. Hestens diæt skal være tilpasset hestens brug og træningsintensitet.

Sørg altid for at varme hestens muskler godt op før rideturen, især når det er koldt. Det gør du med rigelig skridtmotion, før du sætter i trav og derefter langsom trav i en lang form, inden du samler hesten op i en højere form.

Derudover er det vigtigt at få hesten travet og skridtet af igen længe nok. Hvor længe er længe nok?Det afhænger helt af hestens form og hvilken intensitet, du har trænet med.

Jeg skridter selv hesten af længe nok til, at den ikke længere puster. Og min dressurhest Monak, der er klippet, skridter jeg, til han er helt tør for sved. Det er dog nærmest umuligt med min islænder, som har en lang tyk pels. Det ville nok kræve flere timers skridt, hvis den skal tørre under rytter. Så med ham stiger jeg gerne af ca et kvarter, før vi er hjemme fra rideturen og trækker ham langsomt hjem. På den måde kommer pulsen ned, og han trækker vejret helt roligt, når vi lander hjemme i stalden.

 

Og sådan får du hurtigere din dampende og svedige hest tør efter træningen

Og så kommer vi til det evindelig problem.

Ventetiden.

Mange af os venter længe på, at hesten tørrer – især os med de langpelsede udeheste. Det er vigtigt, at hesten er helt tør, inden vi enten lægger dækkenet på eller lukker hesten ud igen.

Men da jeg er begyndt at forhandle de sindsygt gode Back on Track Produkter på grund af deres fantastiske egenskaber, ville jeg også afprøve dem i forhold til deres evne til at transportere sveden væk fra mine heste efter træning og rideturene.

Og jeg var overrasket over resultatet.

Også selvom jeg i forvejen er begejstret for produkterne og anbefaler dem til mine kunder efter mine behandlinger – for at forlænge og forstærke behandlingen.

Så i sidste uge havde jeg redet en lang tur på min islænder, og han var helt våd af sved, da vi kom hjem. Jeg lagde et Back on Track netdækken over ham, og allerede efter 1 time var han tør på de steder, han var dækket af netdækkenet.

1 time tog det – for en meget tykpelset islænderdreng. Jeg var mildest talt overrasket.


Og derfor har jeg nu valgt også at føre netdækkenet fra Back on Track i min kommende webshop. Du kan allerede nu bestille det via mail, da jeg har et par stykker på lager og bestiller gerne hjem, så vi kan holde din hests muskler glade og varme.