picRigtig mange heste er i overgangsperioden fra efterår til vinter i højrisiko for at få kolik, som betyder ondt i maven. Det er de, fordi mange heste nu er kommet på stald og går fra at leve af græs til at skulle leve af hø og halm, som er langt grovere i dets struktur. Og det i sig selv udfordrer hestens tarmsystem.

 

Derfor kræver hø og halm et virkelig godt tandsæt

Det kræver virkelig sit tandsæt at få kværnet hø og halm til så korte partikler, at det kan nedbrydes i mavesækken til den her bløde pasta, som problemfrit kan føres igennem hele hestens snørklede tarmsystem – det skal igennem cirka 30 meter tarm, og da de fleste heste maksimalt vel er cirka 1,5 meter lange, betyder det, at  de 30 meter tarme er godt foldet sammen inde i hesten med mange skarpe sving.

 

Vandprutter

Mange kontakter mig, da deres hest har “vandprutter” – det er ikke en egentlig diarre, da gødningen også indeholder materiale – kender du det? Det kan være på grund af smerter i hestens mund, som gør at foderet ikke males godt nok. De lange uformalede  strå, der derfor fortsætter videre i fordøjelsessystemet, kan ikke suge meget vand og kan i stedet føre til forstoppelse rundt i de mange snørklede sving i hestens tarmsystem.

 

 

Årsager til vandprutter og kolik

Der kan være mange årsager til vandprutter og kolik hos heste, og derfor skal du altid kontakte din dyrlæge, når hesten har symptomer.

Følgende kan være årsag til kolik hos heste:

  • Parasitter
  • Sand i tarmene
  • Hesten drikker for lidt vand
  • Hesten spiser for store portioner foder
  • Hesten får forkert fodersammensætning
  • Tandproblemer
  • Inaktivitet
  • Stress

Sørg for at være på forkant hele tiden med din hests sundhed og velvære. Det er mit største fokus i mit arbejde med heste; at lære hesteejere at se, når hesten udviser selv helt små symptomer, og det ses typisk i hestens kropsholdning.

 

Vær på forkant ved at undersøge hestens gødning

Du kan selv være på forkant med din hests sundhed og velvære. Også når det gælder kolik.  Der er selvfølgelig ingen garantier, men der er meget, du selv kan holde øje med.

Kig efter strå i hestens gødning. der må ikke være strå, der er mere end 4 millimeter lange, at finde i gødningen. Finder du længere strå, tyder det på, at din hest ikke tygger sit foder godt nok. Det er et stort problem for hesten, da lange strå, der føres rundt i hestens tarmsystem, ikke kan suge ret meget væske. Samtidig kan de lange strå medføre, at passagen gennem hele tarmsystemet sænkes – og specielt kan det sætte sig fast og medføre forstoppelse i de buer/sving, som tarmene naturligt slår.

 

Hvis du finder strå i hestens gødning

Hvis du finder strå i hestens gødning, skal du have fat i hestetandlægen, og tænderne skal undersøges grundigt. Og det er ikke kun skarpe tandspidser, der kan gøre, at hesten har svært ved at formale foderet.

Også forhøjede tværriller, pakninger, ”huller” i tænderne, løse tænder, tandkødsbetændelse, med mere kan medføre så store smerter hos heste, at de ikke får tygget deres foder godt nok.

For at opdage en foderpakning eller et hul i en tand, kræves en rigtig godt lyskilde og et tandspejl som minimum og derudover redskaber til at kunne rense, skylle og behandle de problemer, der må være i hestens mund.

Jeg gør meget ud af dette i mit arbejde som hestens tandlæge og det handler om så meget mere end tandspidser. Også balancering af tandrækkerne betyder noget, og det for hele hestens evne til opretholde en god kropsholdning og dermed gode bevægelser og præstationer (og altså ikke kun for at undgå kolik og mavesmerter – selvom det er grund nok til at holde tandsættet sundt hos din hest).

Efter endt tandbehandling løsner jeg hestens tungeben, kæbeled og nakkeled uden beregning, da det er så vigtigt for hestens velvære, efter at have stået med munden på vid gab, som er strengt nødvendigt under en mundhuleundersøgelse og tandbehandling.

 

Hold godt øje og vent ikke med at kontakte en dyrlæge (+ 9 tegn på kolik)

Så husk: tjek lortet i dag og vær på forkant med din hests sundhed. Kolik er noget af det værste, man ved aldrig, hvordan det ender, og finder du din hest med koliksmerter, så vent ikke med at ringe efter dyrlægen, ring straks, så der kan sættes ind i tide.

Til slut er her 9 tegn på, at din hest har kolik:

  • Hesten er urolig
  • Den vil gerne ligge sig ned
  • Kigger på sin mave
  • Sparker måske imod sin mave
  • Sveder
  • Flehmer
  • Puster
  • Vil ikke æde
  • Nedstemt