Det kan være rigtig svært bare sådan at vurdere, om dit bid passer til din hests mund, og om trensen sidder korrekt. Der er mange holdninger til dette, og du kan risikere at få lige så mange forskellige svar, som personer, du spørger. Derfor har jeg skrevet denne artikel til dig, så du ved, hvordan du skal gribe det an, når du skal vælge bid og trense til din hest (eller få justeret det bid eller den trense, du allerede har).
I denne artikel vil jeg forklare …
- hvorfor det er nødvendigt med en grundig mundhuleundersøgelse på en bedøvet hest for at kunne vælge det rette bid (eller justere det, du allerede har)
- hvorfor du skal være ekstra opmærksom på den helt unge hest, før den får bid i munden første gang
- og hvordan biddet både kan forværre, men også forårsage problemer hos heste med følsomme tænder.
Der er rigtig mange, der tror, at det er nok at bruge en bidmåler og vælge bid efter bredden på hestens mund. Der er så mange andre faktorer, der gør sig gældende. Det vil jeg forklare og vise dig i denne artikel. Så hvis du rider med bid og trense (eller bidløs trense … jeg kommer også ind på tilpasning af selve trensen), så er jeg sikker på, at du får svar på nogle af dine spørgsmål her.
Det er meget vigtigt, at du er opmærksom på, at det KUN er din dyrlæge, der er uddannet i og har stor interesse for hestens tænder, bid og trenser, der kan vejlede dig omkring, hvilket bid og hvilken trense, der er den helt rigtige for din hest. Du skal derfor navigere udenom de selvudnævnte bideksperter, hvis du skal være helt sikker på, at få den korrekte vejledning.
En dyrlæge, som både er uddannet, og som selv er rytter (og derfor selv har en fornemmelse af, hvad der sker i hestens mund og krop, når der bruges forskellige bid og trenser), vil kunne give dig den bedste vejledning. Om du vælger at lytte til mig eller en af mine dygtige kollegaer, vil jeg lade være op til dig.
Derfor er det nødvendigt med en grundig mundhuleundersøgelse på en bedøvet hest for at kunne vælge og tilpasse biddet
For at kunne tilpasse et bid og finde det helt rigtige bid til hesten er der først og fremmest brug for at kunne se hestens tænder ordentligt. Det handler nemlig om meget mere end bare bredden på hestens mund. Derfor skal hesten være bedøvet, mundhulen skal være skyllet helt ren, der skal være en god lyskilde, et godt spejl og en sonde, sådan at hver tand og tandkødet omkring kan undersøges grundigt.
Det kan virke lidt voldsomt, hvis alternativet blot har været at bruge en bidmåler på den vågne hest. En grundig mundhuleundersøgelse vil vise helt præcist:
- om slimhinderne har læsioner og arvæv forårsaget af det nuværende bid
- om tænderne har slidskader fra biddet
- hvor meget plads der er til biddet
- hvordan ganen og tungen ser ud
- og hvor tykke hestens læber er.
Alle disse punkter er afgørende for valg af bid (eller bare en justering af højden på det eksisterende), og det kan kun gøres med det helt rette udstyr på en bedøvet hest.
Når det rette bid er fundet, og trensen skal justeres, er det også vigtigt, at hesten er bedøvet, fordi hestens muskler og bindevæv er helt afslappet, hvilket gør det let at se, om bid eller trense trykker nogen steder på hestens ansigt. Dette vil være vanskeligt at se ordentligt på en ikke-bedøvet hest, da muskelspændinger med mere kan få det til at se ud, som om der er plads nok, og at biddet og trensen ikke trykker, selvom det faktisk er tilfældet.
Et forkert bid eller et utilpasset bid kan forvolde store skader
Når jeg kommer ud og tjekker hestens tænder, ser jeg ofte deciderede bidskader. Det er altid noget, ejeren bliver ked af. Jeg er bare glad for, at vi opdager det. For jeg ved, at ingen hesteejer ønsker at forvolde skade på sin hest, så alene det at bestille tid ved en veluddannet hestetandlæge gør mig så varm om mit dyrlæge- og hestetandlægehjerte. Og hvis du hvert år får din hests tænder tjekket af en veluddannet dyrlæge, der bedøver din hest og undersøger hele hestens mundhule med en god lyskilde, så er du på den sikre side.
Et utilpasset bid, et forkert bid eller et bid, der er monteret forkert, kan skade tænderne. Ofte ser jeg bidskader på de forreste kindtænder, og dette medfører indimellem skævvridning af nogle tænder. Et resultat af dette kan være foderpakninger, der kan være ganske smertefulde for hesten. Caries hos heste er også noget, jeg ser i de kindtænder, som biddet har slidt på.
Biddet kan også skade hestens tænder og gøre dem særligt følsomme. Heste med meget følsomme tænder kan blandt andet ikke lide at drikke koldt vand. Hvis problemet udvikler sig til, at din hest ikke vil drikke koldt vand, skal du tage kontakt til en hestetandlæge og få dens mundhule grundigt undersøgt. Heste med mindre bidskader kan stadig drikke koldt vand, men de kan for eksempel i stedet …
- være urolige på biddet
- lægge sig på biddet
- være kede af at få et bid i munden
- slå fra i ridningen
- række tunge
- gå bag lod
- stive sig.
Alt sammen for at undgå pres på tænderne og mærke de isninger, de får i tænderne.
Dit eksisterende bid er ikke nødvendigvis det forkerte bid. Problemer i mundhulen kan være årsagen til problemet
Hvis du oplever problemer, der er relaterede til biddet, behøver det ikke altid at være på grund af et forkert bid. Det kan være problemer i mundhulen i stedet. Hvis hesten har smerter i munden, kan det sagtens se ud, som om hesten har et forkert bid. Og mange forsøger at løse det ved at investere i et nyt bid, hvilket sjældent løser problemet. Problemer længere inde i munden kan give hesten problemer på biddet, og det er vigtigt at få disse problemer løst, før vi begynder på at tilpasse bid og trense.
Jeg kommer ofte ud til en hest, der allerede har et veltilpasset bid og en veltilpasset trense, men problemet ligger længere inde i hestens mund. Når vi får behandlet hesten, fungerer hesten rigtig godt med det bid og den trense, ejeren allerede har.
Sådan foregår en bidtilpasning og justering af trensen, når du får din hest undersøgt hos mig
Som nævnt tidligere er det vigtigt, at hesten er bedøvet. Først og fremmest for, at vi kan få arbejdsro. Men selvfølgelig også fordi en god bidtilpasning kræver, at vi har undersøgt mundhulen og behandlet eventuelle problemer i hestens tandsæt.
Så når undersøgelsen og behandlingen er overstået, måler jeg, hvor langt biddet skal være til den enkelte hest. Jeg vurderer også, hvilken type bid der kan passe hesten. Og med type mener jeg, om det skal være et todelt, et tredelt eller et ikke-delt bid. Generelt oplever jeg, at heste oftest accepterer bid, der ligger roligt i munden, og bid, der er helt simple i deres opbygning. Så jeg anbefaler altid mine kunder at undgå bid med dimser, der kan rulle rundt, takker, ekstra led, store tungefrihedsporte med mere. Som med så mange ting, når det gælder for heste, er simpelt nøgleordet.
Derudover vurderer jeg, hvilket materiale og hvilken udformning der er den rette for hesten. Biddets ophæng er også vigtigt at tage stilling til. Hvis hesten har særlige udfordringer i mundhulen eller skader på tænder eller slimhinder, tager jeg også højde for det. Typisk udvælger jeg 2-3 typer af bid, som du kan vælge mellem og så ride med på skift og lægge mærke til, hvordan hesten er på hvert enkelt bid. Er der mere end et af biddene, som hesten fungerer rigtig godt med, så skift imellem dem over ugen. I sidste ende er det din hest, der vælger, hvilket bid den har det bedst med – men det kræver selvfølgelig, at vi forud for det har sikret os, at mundhulen og tænderne er smertefrie, og at bid og trense er justeret korrekt til hesten.
Herefter tjekker jeg trensen og justerer den, så den passer din hest bedst. Noget af det, jeg ofte taler med hesteejere om, er trensens udformning og polstring – det kan være af stor betydning for, om hesten kan bære trensen ugeneret. Ikke sjældent er der så meget polstring på en trense, at det ender med at genere hesten mere, end det beskytter (som jo ofte er hesteejerens ønske).
Jo mere polstring, desto mere tryk er der på de indvendige strukturer. Ryttere elsker ofte polstring, fordi de tror, at det er til for at beskytte deres hest. Problemet med polstringen er bare, at den kun beskytter ydersiden af hesten, så den fx undgår synlige sår på grund af trensen. På indersiden opstår der nemlig masser af smertefulde sår, fordi den “beskyttende” polstring skjuler årsagen til, hvorfor sårene ville opstå i første omgang. Derfor er mit råd til dig, at du fjerner alt den polstring og i stedet for finder en løsning, der ikke giver sår – hverken indvendigt eller udvendigt på din hest. Husk på: Less is more.
Næsebåndet, og hvor stramt det skal være, er også noget, jeg vejleder i. Næsebåndet er ofte roden til rideproblemer og fysiske problemer i hele hestens bevægelsesapparat. Næsebåndet må ikke være så stramt, at det presser din hests tænder sammen. Prøv selv at løbe en tur med dine egne tænder bidt sammen – det er hårdt og kan give dig hovedpine og gøre dig utilpas. DRF-reglementet siger 1,5 cm frirum mellem næseryg og næsebånd. Men med så lidt plads kan kun de 2-3 forreste kindtænder skilles ad. De 3 bagerste i alle 4 arkader vil stadig være presset sammen og give spændinger i hesten. Derfor anbefaler jeg, at den internationale lille måleenhed, som du kan se på billedet, bør vende på højkant, før der er plads nok.
Det er ganske gratis at få bid- og trensetilpasning hos mig, når jeg foretager en mundhuleundersøgelse og behandling af din hests tænder. Du skal bare have dine trenser og dit bid parat, så vi kan prøve dem på. Og viser mundhuleundersøgelsen sunde tænder, god tandstilling, god tyggefunktion og ingen læsioner eller arvævsdannelser i slimhinderne og på tungen, så passer dit eksisterende bid i de fleste tilfælde, hvis du har valgt et simpelt bid i den rette længde.
Vær særligt opmærksom på den unge hest, der får bid i munden første gang
Den helt unge hest kræver særlig opmærksomhed, når det kommer til valg af bid. Først og fremmest er det alfa og omega, at unghesten har fået tjekket mundhulen og tandsættet før første møde med et bid. Der er nemlig stor risiko for at knække roden på en sart ulvetand, når biddet kommer i munden første gang. Det er først og fremmest meget smertefuldt. Og sker det, har hesten fået en dårlig oplevelse med biddet helt fra start, og det kan følge den i resten af dens liv og give store udfordringer i dens fremtidige karriere som ridehest.
Ulvetænder har ofte en tynd rod, som let brækker, når biddet rører ved den. Rides hesten til med den slags ulvetænder, har den helt fra start en dårlig og smertefuld oplevelse med bid. Også ulvetænder, der trækkes ud, men hvor noget af roden efterlades, kan give store gener for heste. Ikke sjældent fjerner jeg små rodfragtmenter fra ulvetænder, og årsagen til hestens bidproblemer forsvinder som dug for solen.
Hvis unghesten får en grundig mundhuleundersøgelse i bedøvet tilstand, hvor hver enkelt tand, dens rodkanaler og tandkødet omkring bliver grundigt undersøgt, så er betingelserne for at lykkes med bidtilvænningen optimale. Og heste, der er undersøgt før deres første møde med et bid, og har et bid og en trense, der er tilpasset deres anatomi, får sjældent problemer med biddet senere hen.
Et tip fra dyrlægen, for at forstå udstyret, er, at du skal tænke over, hvad udstyrets funktion er. Du kan med fordel forestille dig, at du selv har udstyret påmonteret. Forestil dig dit eget hoved med påmonteret bid og trense og forsøg nu at bevæge dig godt og smidigt. Hvordan føles det?
Har din hest haft problemer med biddet i form af smerter i mundhulen, kræver det, at du vænner hesten til biddet på ny ligesom med unghesten. Læs mere om nænsom bidtilvænning i artiklen her.
Den årlige mundhuleundersøgelse vil sikre, at du ikke rider med et forkert bid og volder hesten skader
Det her med bidtilpasning og valg af bid kan virke uoverskueligt, men bare rolig, det behøver det slet ikke at være. For hvis du følger anvisningen om at få din hests mundhule grundigt undersøgt hvert år, vil du opdage problemer i hestens mund og tandsæt i tide. Det er selvfølgelig vigtigt, at mundhuleundersøgelsen bliver foretaget, mens din hest er bedøvet for at give arbejdsro til undersøgelsen, samt at hestetandlægen har det rette udstyr i form af en god lyskilde og et spejl. Og når hesten så er bedøvet, er det meget let at undersøge og tager ikke lang tid at tilpasse bid og trense og få det vist i ro og mag.