Det er mange år siden. Men jeg sad sammen med en masse andre kloge mennesker og lærte om hestens tænder. Vi var på kursus. Budskabet lød: caries findes ikke hos heste. Og det tog vi med videre ud i verden. Vi var eksperterne. Men vi kunne ikke tage mere fejl end det….

… Heldigvis er vi i dag blevet meget klogere. Vi ved i dag, at caries i allerhøjeste grad kan forekomme hos heste. Hos mine heste. Og hos dine heste.

Og selvom vi for længe siden fandt ud af, at vores heste sagtens kan få huller i tænderne, har vi haft dårlige muligheder for at behandle korrekt. Løsningen har ofte været at trække den angrebne tand ud. Det kan have virkelig dårlige konsekvenser for hesten, og det er noget, jeg i den grad anbefaler som allersidste løsning. Det vil jeg forklare senere i artiklen.

Men først lidt om, hvad caries egentlig er.

Den faglige definition på caries hos heste

Når hestens tand bliver angrebet af caries, opstår det på grund af en demineralisering af tandens hårde væv. Denne tilstand vil være kronisk og forsvinder altså ikke af sig selv. Den egentlige synder er den orale bakterie Streptococcus Devriesii, der æder tandmaterialet op. Ved lav ph-værdi i mundhulen har bakterien optimale forhold til at angribe tænderne og ødelægge tandmaterialet. Caries hos heste kan udvikle sig på dens tyggeflader, langs tandkødet, på tandflader, der støder op mod hinanden samt på rodoverfladen (hvis rodoverfladen er blottet).

Jeg ser rigtig mange heste med cariesangreb særligt i kindtænderne i overmunden og har tidligere ikke haft mulighed for at behandle de angrebne tænder. Men det kan jeg i dag, og det er så vigtigt, da vi nu kan afhjælpe at tænderne flækker og skal trækkes ud. Og ja, det er lige præcis konsekvensen af ubehandlet caries: At tænderne flækker og skal trækkes ud. Og indtil da kan det være meget smertefuldt. Jeg forestiller mig også, at en hul tand er meget sensitiv – hestetænder har meget lange kroner, og sådan en hul krone med foderpakninger i må være meget følsom. Det tyder al min erfaring i hvert fald på. Det er ikke dokumenteret endnu, men ejerne til de heste, hvor vi har lavet fyldninger i indtil nu, fortæller om heste, der er langt mere rolige på biddet allerede dagen efter behandlingen.

Årsagen til huller i tænderne hos hesten er en kombination af flere ting

Caries er som før nævnt det samme som huller i tænderne – ødelæggelse af tandmaterialet på grund af syreændringer. Denne proces kræver tre ting:

  • En vært (hestens mund i dette tilfælde)
  • Bakterier – Streptococcus Devriesii eller mutanter heraf
  • Fodersubstrater – stivelsesholdigt foder eller foder med kort tyggetid (kort tyggetid sænker ph-værdien i munden)

Ligesom hos os mennesker gælder det også for heste, at gener og immunforsvar spiller en stor rolle udover de tre ting, jeg lige har nævnt. Jeg har for eksempel aldrig haft huller i mine tænder, og jeg børster mine tænder morgen og aften og spiser i øvrigt lige så usundt som de fleste andre i perioder.

Ph-værdien i din hests mund er afgørende for, om caries kan ødelægge tænderne

Mundhulens ph-værdi er afgørende for, om cariesbakterierne kan udfolde sig og ødelægge tænderne.

Ph-værdien i en sund hestemund skal ligge på 9 døgnet rundt (ph-værdien i en menneskemund ligger på 7). En kritisk ph-værdi, der kan give grobund for udvikling af caries hos heste, er 6,5. Til sammenligning er den kritiske ph-værdi hos mennesker 5,3. (caries hos mennesker starter i øvrigt også i emaljen – hos heste starter den i det tandmateriale, der hedder cement).

Streptococcus Devriesii er i øvrigt en del af hestens normalflora, men ved en lav ph-værdi gør den skade.

Samtidig øger mikrotraumer og defekter i hestens tandsæt risikoen for, at bakterier kan angribe tænderne….

Illustrationen viser et tværsnit af en kindtand i hestens overmund. Der er to infundibler i hver kindtand. Her ses kun det ene, da det er et tværsnit. Nedenunder og ved siden af infundiblerne løber rodkanalerne. Caries kan udhule indfundibler så meget, at der bliver adgang til rodkanalerne. Når det sker, inficeres hele tanden, og tanden må trækkes ud.

Mikrotraumer og defekter i din hests tandsæt øger risikoen for huller i tænderne

Selve hullet i tanden opstår i infundiblerne, der fra naturens side gerne skulle være fyldt ud med cement, men hos visse heste er det ikke sket. Infundibler har heste kun i sine fortænder og i overmundens kindtænder. Det er 2 hulninger i hver kindtand, der er spartlet ud med det tandmateriale, der hedder cement (se illustration).

Ph-værdien er en væsentlig faktor i snakken om caries hos heste. Samtidig er det også vigtigt at holde sig for øje, at mikrotraumer og defekter er årsagen til, at bakterierne kan få adgang til tandens hårde væv.

Mikrotraumer og defekter i tænderne kan skyldes mange ting. Men nogle af grundene, jeg ofte ser som hestens tandlæge, er disse:

    • Bidskader og slid fra biddet. Det er desværre ikke sjældent, at et forkert tilpasset bid kan ødelægge tandmaterialet så meget, at det giver direkte adgang til Streptococcus Devriesii. Slidskader fra biddet gør ondt, og hesten vil derfor tygge mere forsigtigt på sit foder. Resultatet er, at hesten ikke rensersine tænder godt nok, og risiko for caries øges. Præcis som hvis du ikke børster dine tænder ret godt. Det er også derfor, at jeg som hestens tandlæge altid tilbyder bidtilpasning, når jeg er ude og behandle din hests tænder.
    • Bit seating. Bit seating stammer fra en meget gammeldags forestilling om tandbehandling af heste. Det har alvorlige konsekvenser for hesten – cariesangreb er en af dem. Bit seating er, når den forreste del af de forreste kindtænder raspes helt væk. Fælles for både bit seating og den næste grund er, at hestene bliver ømme og undgår derfor at tygge på de tænder. Herved bliver de ikke renset mekanisk, og cariesbakterierne kan få frit spil.
    • Voldsom raspning af tænder. Voldsom raspning af tænder ødelægger tandmaterialet og er en direkte invitation til Streptococcus Devriesii om at angribe tænderne. Som udgangspunkt skal raske og uproblematiske tænder og tandspidser slet ikke raspes. Og er der behov for en tandraspning af en enkelt tand, anbefaler jeg min “5 sekunders regel”, som du kan læse om i dette blogindlæg.
    • Cemental hypo-dysplasia. Cemental hypo-dysplasia er en misdannelse i tanden, hvor cementdannelsen i infundiblerne (indfoldninger i overmundens kindtænder og i fortænder) er forstyrret, og disse infundibler er derfor ikke fyldt helt ud. Hesten har således huller med sig helt fra de blivende tænder er brudt frem.
    • Udtrækning af mælketænder før tid. Fra mælketanden går der et blodkar op i indfundiblerne (indfoldninger i overmundens kindtænder og i fortænderne) i den blivende tand og forsyner disse med næring til cementdannelse. Når mælketænder trækkes ud før tid, stopper vi denne forsyning med næring og forstyrrer udviklingen af den næste tand.
    • Hæmmet okklusion. For at hestens tandsæt fungerer optimalt, skal tænderne være i fuld okklusion (når overmundens rækker af kindtænder og undermundens rækker af kindtænder er linet op lige overfor hinanden). I fuld okklusion renses tænderne mekanisk. Den sunde og raske hest opnår dette ved at græsse med hovedet helt nede ved jorden. Men er hesten hæmmet og derfor ikke i stand til dette, vil der være øget risiko for et cariesangreb. Dette er også årsagen til, at voldsom tandraspning og bit seat ødelægger tænderne, fordi de tages ud af okklusion, og hestene får ondt. Vil du læse mere om okklusion, har jeg forklaret mere om dette i et blogindlæg, der handler om brugen af hønet lige her.
  • Små måltider med lav spytproduktion. Små måltider som for eksempel krybbefoder sænker ph-værdien, fordi spytproduktionen ikke rigtig sparkes i gang. Derfor falder ph-værdien, når din hest får krybbefoder. De små måltider klistrer også mere til tænderne, hvilket giver bakterierne optimale forhold. Det betyder ikke, at du helt skal undlade krybbefoder, men blot sørge for at bløde det så meget op som overhovedet muligt, så det hurtigere er væk fra tænderne – og sørge for rigeligt med stråfoder, så ph-værdien kan komme op igen. Husk på, at når ph-værdien falder, optimerer du betingelserne for et bakterieangreb.

 

Hvad gør vi så, når din hest har fået huller i tænderne?

Der er så mange faktorer i spil, når vi taler om caries og huller i tænderne hos vores heste. Vi kan gøre rigtigt meget for at forebygge. Det er jeg stor fortaler for. Og jeg kommer med mine gode råd senere i denne artikel.

Men først vil jeg forklare dig, hvordan vi i dag kan behandle caries. Den gode nyhed er, at det slet ikke behøver at være så besværligt og langtrukkent et forløb for dig som hesteejer.

Den gammeldags måde at behandle caries hos heste på

Indtil for nyligt kunne vi bare konstatere, at hullet var der og opfordre jer til at fodre sukkerfrit. Og så ellers blot holde øje med, hvornår tænderne flækkede for herefterat hive dem ud, når det skete. Forløbet efterfølgende ville også være besværligt – vi ville tilse hesten hvert halve år og rette op og korrigere for skævheder og rense pakninger. Det er nemlig slet ikke så uproblematisk at trække en tand ud. Jeg vil som hestens tandlæge altid bruge denne løsning som den allersidste løsning.

I dag er vi blevet klogere og behandler hurtigere og mere effektivt

I dag er vi heldigvis blevet så kloge på hestens tænder og behandlingsformer, at vi kan behandle med det samme.

Jeg starter typisk med at fluorbehandle, hvis der er tale om en ung hest, eller hvis hullet ikke er så stort endnu. Er hullet større, kan jeg lave en fyldning, præcis som du kan få lavet huller i dine tænder. Det er smart, og hesten kan være i gang dagen efter.

Når vi fylder huller i tænderne, forebygger vi, at caries æder hele tanden op, så den svækkes og risikerer at knække. Vi begrænser yderligere skade på tænderne, og risikoen for en tandbyld. Caries kan nemlig, hvis ikke det behandles, æde sig igennem tanden og helt ned i roden, hvor nerver og blodkar er. Og opstår der først en infektion her, får hesten meget ondt og kan risikere at skulle have hele tanden trukket ud.

Husk på, at det ikke var unormalt i gamle dage at få et gebis i konfirmationsgave – simpelthen fordi tænderne var rådnede op af caries. Vi er heldigvis blevet klogere.

Hvis vi opdager caries i tide, er det et fuldstændigt uproblematisk forløb

Heste er faktisk endnu heldigere stillet end mennesker, når vi taler caries, da de jo har en meget lang krone, der skubbes frem lidt hele tiden igennem dens liv. Så opdager vi caries tidligt og behandler det, kan skaderne begrænses. Når tanden så bryder frem, kan friskt tandmateriale komme frem og caries være slidt helt væk. Dette lader sig dog kun gøre, hvis vi opdager det tidligt og stopper udviklingen både ved at behandle, men også ved at optimere fodringen, så den gode høje ph opretholdes i hestemunden.

Succes med hestens tænder kræver, at vi opdager problemer og kun behandler de tænder, der har brug for det. Rasper vi raske tænder, som det har været rutine for mange dyrlæger og hestetandlæger, kan vi faktisk invitere caries indenfor i de ellers helt raske tænder.

Læs gerne mit blogindlæg omkring raspning af hestetænder, hvor jeg forklarer dig, hvorfor min tandrasp max kører 5 sekunder på en tand og aldrig på en rask tand.

Sådan forebygger du caries hos din hest

Helt overordnet set skal du have fokus på ph-værdien i din hests mund. Ph-værdien skal op, og det får vi ved at vække ørespytkirtlen, der danner spyt til mundhulen. Vi skal have hesten til at tygge i længere tid.

Når hesten tygger, produceres der spyt. Spyt er basisk, og derfor øges ph-værdien i mundhulen markant, når hesten tygger. Ved en optimal ph-værdi har bakterierne så ikke noget at leve af.

Husk på, at heste er designet til at gå og græsse 16-20 timer i døgnet. Det har vi hørt masser af gange og typisk i forbindelse med snak om heste og mavesår. De fleste ved i dag, at for at undgå mavesår skal hesten have rigeligt med grovfoder, så tyggetiden øges, og mavesyren reguleres. I dag ved vi, at også caries i tænderne forebygges ved grovfoder ad libitum og altså masser af tyggetid.

Så første gode råd om forebyggelse af caries er at give grovfoder ad libitum. Det giver masser af tyggetid og en god stabil ph-værdi i hestens mund.

Derudover skal vi passe på med at give foder og godbidder, som klistrer fast til tænderne. Når foder sidder længe på tænderne, giver det bakterierne frit spil. Præcis som når du spiser en marsbar, der klistrer fast på dine tænder. Det øger også din egen risiko for at få huller markant.

Andet gode råd er at udfodre krybbefoderet vådt, så det glider let ned og ikke hænger fast i tandoverfladen.

Udover at give grovfoder ad libitum og udfodre krybbefoderet vådt er her nogle ting, du kan gøre for at forebygge caries hos din hest.

Vælg dine godbidder med omtanke:

  • Brød er NO GO. Det hænger virkelig fast i tænderne og giver masser af næring til bakterier.
  • Hestebolsjer er også problematiske på præcis samme måde som brød.
  • Gulerødder er det bedste at give hesten som godbidder – de klistrer nemlig ikke.
  • Æbler er NO GO. De giver syreskader på tænderne.
  • Bruger du godbidder i form af hestebolsjer, så sørg for at give masser af hø lige efter træningen med godbidderne – men overvej, om du kan bruge gulerødder i stedet.
  • Sukkerknalder er selvfølgelig også NO GO. Sukkerknalder opløses og glider lige ned i de små huller og revner i tænderne og caries har optimale forhold.
  • Mineralbaljer indeholdende for eksempel melasse eller æblesirup bør du også undgå.

Mange spørger mig ofte om det her med græs. For er der ikke meget sukker i græs? Og jo, der er meget sukker i græs. Men det handler mere om tyggetiden, når hesten græsser. Hesten tygger konstant, når den græsser – samtidig med at den renser sine tænder mekanisk undervejs. Spytproduktionen er derfor øget, og hesten har en optimal okklusion, som før nævnt, hvilket gør, at den renser tænderne mekanisk.

Hold øje med din hest og forebyg skadespauser

En hest med tandpine er en hest, der ikke præsterer godt. Derfor er der god grund til at holde øje med hesten. Ikke mindst for at undgå dyre skadespauser. Ved at sikre en høj ph-værdi i hestens mund og jævnligt tjek af hestens mundhule og tænder ved en veluddannet hestetandlæge, vil du forebygge og behandle caries, længe før det bliver til store problemer med dyre og kedelige skadespauser. Læs mere om hestens tænder her og om mine tandbehandlinger her.

Med venlig hilsen
Dyrlæge, Heidi Nielsen