I dette blogindlæg vil jeg gerne forklare udfordringerne ved at anvende et (stramt) næsebånd, og hvorfor jeg som hestens tandlæge, kiropraktor og aktiv dressurrytter selv er meget skeptisk omkring brugen af næsebånd som løsning på et problem, der bunder i for eksempel dårlig balance hos hest og rytter.
Jeg bliver nemlig så ked af det, når jeg oplever, at hesteejere og ryttere derude vælger at stramme næsebåndet, når de møder udfordringer med deres hest. Ofte bunder problemet i mangel på balance hos ikke bare hesten, men absolut også hos rytteren, og ved at stramme næsebåndet oplever mange, at de opnår mere ro og balance. Næsebåndet bliver brugt som det støttehjul nogle af os fik monteret som børn, da vi skulle lære at cykle. Nu er det bare ikke længere en cykel, men en hest.
Så nu spørger jeg dig, mens du stadig har tænderne bidt sammen …
Hvad er bedst: At bede din hest om at flette næbet eller træne din egen rytterkrop?
I en tidligere artikel har jeg beskrevet 30 myter om trense og bid. Den allerførste myte, handler om næsebåndet og lyder sådan her: “Næsebåndet er nødvendigt for, at jeg kan styre min hest.”
Jeg oplever ofte denne reaktion ude i hestestaldene, når jeg foreslår rytteren at prøve at ride uden næsebånd. De fortæller mig ret hurtigt, at så vil de ikke kunne styre deres hest. Det er faktisk lidt interessant, for tøjlen sidder kun fast i biddet og ikke i næsebåndet. Næsebåndet giver jo ingen direkte kontrol. Jeg forstår dog godt, hvor det stammer fra, for der er faktisk en snert af sandhed i det, men det forklarer jeg længere nede i teksten, så bid lige tænderne sammen lidt endnu (og lov mig ikke at tage denne myte for gode varer).
Læs mere om de skader, bid og næsebånd kan forårsage i hestens mund lige her.
Det er nemlig sådan, at næsebåndet “fletter næbet” eller lukker munden på din hest meget effektivt. Når munden er lukket i og holdes fikseret, fikseres kæbeleddet, og fordi kæbeleddet er koblet sammen med resten af hestens krop, betyder det, at bevægelsen i hele hesten bremses. Dette giver mindre rygsving og mindre afskub i hestens bevægelser, når du rider. For nogle betyder det så også, at hesten bliver lettere at sidde på.
Når ryttere forsøger at ride med helt løst næsebånd eller helt uden, kommer der mere bevægelse i hele kroppen, og du vil som rytter få sværere ved at sidde på din hest og holde balancen der. Større bevægelser og flere større rygsving kræver mere af rytterens balance.
Så i stedet for at stramme næsebåndet, bør du til at træne din rytterkrop og lære de her bevægelser at kende. Når du først mestrer det, er du en meget bedre rytter, og du kan begynde at træne på en langt finere og mere holdbar og stærk måde. Din hest vil desuden ånde lettet op og takke dig for den større bevægelsesfrihed – det er jeg i hvert fald overbevist om helt ind i mit bankende hestehjerte.
“Sår og mærker fra kindtænder forsvinder ofte også … “
Faktisk oplever jeg som hestens tandlæge, at de ryttere, der er modige nok til at løsne på næsebåndet, og på den måde giver sig tid til at lære hestens nye og mere frie bevægelser at kende, får heste med færre sår fra kindtænder, et bedre tyggemønster og herved et mere ensartet slid på kindtænderne. Men det tager tid. Særligt for rytteren, for bevægelserne kan i første omgang føles som om, hesten slet ikke er samlet, og det er den muligvis heller ikke, men den øver sig i at holde balancen med rytter på og samtidig bevæge kroppen langt mere smidigt og frit. Det er en læringsproces for både hest og rytter.
Når jeg kommer ud til disse heste og seje hesteejere, får jeg syn for sagen: Ofte holder hestene helt op med at få sår og mærker fra kindtænderne i kinderne, de får sågar også et andet tyggemønster, hvor tværkammene på hver kindtand slides mere ensartet og vil ikke overvokse på samme måde som før. Hermed nedsættes spændinger og låsninger i kæbeled og nakke. Dette er selvfølgelig forudsat, at hesten har normal tandstilling (heste med overbid eller underbid vil stadig have brug for tandlæge hvert halve år for at balancere de låsninger, der opstår på kindtænderne som følge af det).
Brug eventuelt en modificeret udgave af et hannoveransk næsebånd
Hvis du har en hest, der går lidt hårdt på, så brug gerne alternativt i den daglige træning en modiceret udgave af et hannoveransk næsebånd (se billedet her).
Når du slipper hestens underkæbe fri og i stedet kobler bid og næsebåndet sammen, får du bredt trykket til næseryggen også, og din hest får derved mindre pres på underkæben, når du trækker i tøjlen.
Rid gerne med en halsrem på samme tid, og få lært hesten, at den skal stoppe, når der trækkes i den (indlæres fra jorden først ). Nu kan du fremover, når hesten går for hårdt på eller løber, trække i halsremmen og få en respons, inden du tager i tøjlen, og du vil lige så stille få ændret din hests adfærd i ridningen, og I vil arbejde bedre sammen for mindre pres og blødere signaler.
Brug for inspiration til basissignalerne? Jeg kan varmt anbefale onlinekurset: Basistræning, som jeg selv bruger i min egen træning. Du finder Basistræning lige her.
Har du stadig dine tænder bidt sammen? Hvis du har sluppet dine tænder fra hinanden, så overvej hvorfor mon? Det er ret ubehageligt, ikke? Det giver så mange spændinger og hovedpine, hvis du fortsætter med det i flere minutter af gangen. Forestil dig lige at løbe en tur med tænderne bidt helt sammen, kan du det og hvor længe?
Det er det, vi gør ved vores heste hver gang, vi lægger næsebåndet på og ikke har det løst nok. Faktisk kan et nedre næsebånd eller et hannoveransk næsebånd, som har samme effekt ikke monteres løst nok til, at hesten kan skille også de bagerste kindtænder fra hinanden.
Tør du smide næsebåndet (eller bare løsne det lidt)?
Jeg møder heldigvis mange af jer, der allerede har smidt næsebåndet eller rider med helt løse næsebånd. I er så seje, for det kræver mod. Især hvis man færdes i hestemiljøer, hvor det ikke er velanset at ændre på det, “vi altid har gjort”.
Hvis du lige nu ikke har haft modet til at løsne næsebåndet, så håber jeg, at jeg med dette blogindlæg har belyst problemerne lidt mere og på den måde forhåbentligt skubbet lidt til processen med at løsne remmen. Hvis du har bidt tænderne sammen helt hertil, så har du en idé om, hvad hesten bliver budt på (og ofte i meget længere tid i trav og galop). Overvej, om du er nødt til at bruge et stramt næsebånd for at få en behagelig ridetur, eller om du skal lade tvivlen komme din hest til gode og i stedet arbejde på jeres fælles balance og styrke med større bevægelighed.
Når jeg kommer ud og laver en tandbehandling af din hest, svarer jeg selvfølgelig på alle dine spørgsmål omkring dette og tager en god snak med dig, så du føler dig tryg ved at løsne remmen om din hests underkæbe.
Og husk på, at jeg altid tilbyder bid-og trensetilpasning i forbindelse med mundhuleundersøgelse og tandbehandling, fordi det er så vigtigt for både dig og mig, at du har en glad og smertefri hest. Kontakt mig her for at få en tid i min klinik.