Normalt kommer hestene løbende, når jeg kommer ud til dem for at give dem deres vitaminer på folden. Kaizer kom en dag pludselig ikke løbende, som han plejer. Han var tydeligt ømtået og gik dårligt, hvilket med det samme fik mig til at overveje tilstanden, vi næsten ikke tør nævne ved navn … Forfangenhed.
Og ganske rigtigt.
Der var puls …
… Kaizer var blevet forfangen.
I det her blogindlæg vil jeg åbne stalddøren op og …
- vise dig, hvordan jeg behandler Kaizers forfangenhed
- fortælle dig, hvorfor han blev forfangen
- forklare, hvordan jeg med stor succes forebygger det hos mine meget nøjsomme shetlændere (hvoraf den ene er EMS pony)
- fortælle, hvordan du selv opdager forfangenhed, mærker puls og ikke mindst håndterer det i den akutte fase
- allervigtigst: Give dig mine bedste råd til, hvordan du forebygger, at din hest bliver forfangen.
I dette blogindlæg vil du også kunne downloade Kaizers foderplan og se, hvordan jeg fodrer ham i den akutte fase og på længere sigt for at forebygge forfangenhed.
Du har også mulighed for at downloade et vægttabsskema, så du selv kan holde øje med din hests vægttab.
For det handler om at holde vægten nede …
Hvorfor min egen hest blev forfangen
Årsagen til at min egen hest blev forfangen var uden tvivl en meget inaktiv vinter, hvor Kaizer stod på staldro på grund af gaffelbåndsskade på begge forben.
Kaizer var blevet overvægtig.
Da Kaizers “boksro” var ovre, kunne jeg have lukket ham over til de andre heste, der går på en meget græsfattig mark. Men jeg ville gerne holde ham lidt i ro endnu og give ham lidt “hestelivskvalitet” (læg mærke til dette, for det er ofte et godt hjerte og ønsket om at gøre det ekstra godt, der ender i forfangenhed). Mine græsfolde er endda sået til med en helt speciel græsblanding til nøjsomme heste. Desværre er det bare ikke nok, når hesten først er blevet overvægtig. En meget kort periode på denne græsmark var nok til, at Kaizer blev forfangen.
Den bedste forebyggelse i forhold til forfangenhed er at holde hesten slank og i god form hele året rundt
Som dyrlæge får jeg rigtigt mange spørgsmål omkring forfangenhed. Og jeg forstår det godt.
Det er en frygtelig tilstand, og konsekvenserne kan være fatale.
Jeg har i dette år allerede aflivet et par af mine venners heste på grund af dette. Det er ikke til at spøge med. Og jeg tager det med alvorligt.
Samtidig handler det også om at holde tingene helt simple. Og ikke mindst at lade fornuften komme hesten til gode.
Mange spørgsmål handler ofte om, hvorvidt det ene eller det andet tilskud er godt i forhold til at både forebygge, men også behandle forfangenhed. Det kan hurtigt blive meget komplekst, og jeg bruger altid kun selv det, der har en dokumenteret effekt.
Men før alt andet. Før tilskud, urter, vitaminer og mineraler, så gælder det om at holde din hest slank. Du kan ikke fodre en overvægtig hest ud af forfangenhed.
Læs i øvrigt mit blogindlæg om overvægtige heste her, og om hvad det gør ved dem, og hvordan du kan hjælpe dem tilbage i normalt huld og til et godt og smertefrit hesteliv.
Min pointe er, at det handler om at holde hesten slank. Og når alt kommer til alt, gør man det bedst ved ikke at putte så meget i hestens mave. Med heste er det dog lidt mere besværligt end som sådan. De er jo skabt til at tygge 24/7 både for at undgå mavesår, men også for at holde deres tænder sunde, (når de tygger står, børster de faktisk tænder og undgår herved caries og andre tandlidelser). Derfor har mine heste altid adgang til godt byghalm som supplement til deres hø eller wrap og øvrige foder, så holdes tyggetiden oppe.
Når det så er sagt, så er der rigtigt mange urter, der er gode for heste og deres sundhed. Derfor fodrer jeg selv med Equigard fra St. Hippolyt. Equigard er et fuldfoder med mange urter i. Jeg har valgt at fodre med Equigard, da det har en dokumenteret effekt i forhold til at øge hestens insulinfølsomheden, hvilket er så vigtigt for at sætte gang i et vægttab.
Motion skal der også til for at få vægten ned. Faktisk er det vist, at med blot en uges motion, hvor hesten er i trav 30 minutter om dagen, øger insulinfølsomheden markant.
Hvis jeg kun skulle give dig én simpel opskrift på både at forebygge – men også at behandle forfangenhed – så ville det være “keep it simple”. Hold din hest slank, hold den i god form, giv den masser af tyggetid og nedsæt mængden af kulhydrater i din hest uden at sulte den.
Det virker også på EMS ponyen med flere tilfælde af forfangenhed i sit liv
Pondus er en af mine skønne foldbumser. Han er shetlænder og går herhjemme og hygger sig på foldene året rundt.
De sidste to år har jeg holdt Pondus, som er en EMS pony, der har været forfangen flere gange i sit liv, pæn og slank og fri for forfangenhed, fordi jeg blandt andet har byttet rundt på årstiderne. Det vil sige, at de går på jordfolden her om sommeren og fra december til marts går de på græsfoldene sammen med de store heste. Derudover er Pondus fodret med Equigard fra St. Hippolyt, og han ser fantastisk ud i dag.
Tjek videoen her og se selv, hvor fin og slank Pondus er blevet (bær over med mig, når jeg kalder Pondus for Pyrus … det ER Pondus på videoen).
Men hvordan opdager du så, at din hest er forfangen? Et af symptomerne er puls i forbenene …
Puls i forbenene. Hvorfor er det et symptom, og hvordan mærker du det?
Alle heste har puls (ellers ville de selvfølgelig ikke være i live). Når vi taler om puls i forbenene i forbindelse med forfangenhed, er det en puls, du kan mærke på hestens forben. Hvis der er tale om normal puls, så mærker du det typisk ikke i benene på din hest.
Ved forfangenhed har de forøget puls i begge forben på grund af øget blodgennemstrømning, når der er betændelse. Har de kun forøget puls i et forben, kan det være betændelse af anden årsag for eksempel ved en hovbyld.
Se her, hvordan du mærker puls på forbenene:
Kontakt altid din dyrlæge, hvis du mærker puls i begge hestens forben, og den virker ømtået. Sammen med din dyrlæge og beslagsmed, kan du lægge en plan. I dette blogindlæg får du indsigt i min plan for, hvordan jeg håndterede Kaizers akutte forfangenhed og månederne efter.
Akutplan for den forfangne hest
Hvad gør du så helt akut, når hesten står ømtået og med puls i begge forben? Først og fremmest er det vigtigt, at du handler hurtigt og rigtigt, når hesten er blevet forfangen.
Du får her min detaljerede akutplan, da jeg opdagede, at Kaizer var forfangen. Vi starter med foderplanen i den akutte fase og tiden umiddelbart herefter.
Foderplan til den forfangne hest i akutfasen og tiden umiddelbart herefter
Som udgangspunkt står hesten på et område uden græs overhovedet. Min stod i starten på ridebanen (også for at stå blødt på køligt sand). Derudover så Kaizers foderplan i den akutte fase og i tiden umiddelbart efter sådan her ud:
- Equigard: 300 g. pr. 100 kg. idealvægtig hest. Normalt giver jeg 100 g. pr. 100 kg. idealvægtig hest, men jeg satte dosis op for at sikre, at han får proteiner og næringsstoffer nok. For Kaizers vedkommende vil det sige 1,5 kg. pr. døgn.
- Glucogard: standard dosis(Glucogard øger insulinfølsomheden, så et vægttab lettes).
- Lamigard tilskud: Standard dosis (Lamigard er en god detox kur)
- Tilskud af loppefrøskaller. Da han nu går på jordfold og senere kommer på meget spartansk vandregræs, risikerer han let af få sand og jord med ned i sine tarme.
- Tørt hø:maksimalt 1 kg pr 100 kg idealvægtig hest. For Kaizers vedkommende har jeg valgt at give hø cubs fra St. Hippolyt istedet, da jeg her præcist ved, hvad sukker- og stivelsesindholdet er. Kaizer får 3,5 kg. oplødte høcubs i døgnet- 1 kg høcubs svarer til 1 kg hø.
- Godt byghalm ad libitum
- Vigtigt: brug vægtmålebånd hver dag i starten og ugentligt fremadrettet. Jeg vejede Kaizer med vægtmålebåndet, og den sagde 660 kg. Det var lidt af en overraskelse. Han skulle gerne smide mindst 100 kg. i alt. Nu måler jeg ham 1 gang om ugen for at sikre mig, at det hele tiden går i den rigtige retning.
Hvorfor forfangenhed kan føre til smerter i din hests tænder
Måske sidder du og tænker, hvorfor hestetandlægen blander sig i forfangenhed. Ofte er denne sygdom forbundet med en voldsom smerte for hesten, og jeg ser tit heste med foderpakninger, når de er forfangne. Smerter i din hests hove og i resten af dens krop kan påvirke dens måde at tygge på. Heste med smerter tygger mere forsigtigt, og da tænderne løsnes, når ikke de tygger hårdt nok, kan foderet pakke sig omkring dem. Ja tænder skal også motioneres, og det for at de vil sidde godt fast ned i kæbeknoglerne, dette gælder også for mennesker.
Tænk på, hvad du havde lyst til at spise sidste gang, du havde tandpine. Det var ikke gulerødder eller spidskål, vel? Hvis du kunne, ville du nok vælge noget, som du ikke skulle bruge så mange kræfter på at tygge.
Heste med foderpakninger imellem tænderne, kan tygge det foder langt ned i tandkødet, fordi de ikke selv lige kan nappe en tandstik og fjerne det indeklemte foder. Foderet trykkes nu dybere ned i tandkødet ved hver mundfuld foder de æder, og dybe foderlommer opstår. Da udvikles sygdommen parodontose. Parodontose er en smertefuld lidelse og skal behandles på samme måde, som når din hest er forfangen. Parodontose er en af de mest smertefulde, men også en af de mest almindelige tandlidelser hos heste. For at hesten kan komme sig, skal den have smertestillende, stram diæt og ingen træning med rytter. Du kan læse mere om og blive klogere på parodontose i blogindlægget her.
Hvis du er i tvivl om, om din hest eller pony har smerter i tænderne som følge af forfangenhed, så vil jeg gerne tage et kig på den. Hvis din hest har ondt i tænderne, vil det påvirke jeres træning i hverdagen. Derfor er det altid en god ide, at få tjekket din hests tænder for sygdomme og skader. Du kan booke en tandbehandling hos mig lige her.
Handlingsplanen i den akutte fase ved forfangenhed
Her er min detaljerede akutplan, da jeg opdagede, at Kaizer var forfangen:
Dag 1
- Væk fra græs (som i helt væk)
- Aflaste hovene ved at stille hesten i sand, hvor tåen kan synke ned (jeg lukkede Kaj på ridebanen, der har en blød sandbund).
- Nedkøle benene fra forknæene og ned i 20 minutter – det gør jeg 2 gange dagligt med iskoldt vand.
- Injektion i blodet med antiinflammatorisk medicin (for Kaj var dette kun nødvendigt på dag 1- de følgende dage kunne jeg nøjes med at køle benene ned 2 gange dagligt.
- Alt motion indstillet
- Bestille beslagsmed til næste uge, da er vi ude over akutfasen, og Kaizer skulle gerne være uden smerter.
Dag 2
- Stadig ingen græs og fodring som dag 1
- På dag 2 var pulsen allerede svag i Kaizers forben. Han skridtede normalt rundt, og jeg valgte derfor at indstille den medicinske behandling og blot køle benene ned 2 gange 20 minutter om dagen med iskoldt vand. Om aftenen på dag 2 var der slet ikke forøget puls i hans ben længere.
- Han blev lukket sammen med mine mini shetlandsponyer (blandt andet EMS ponyen Pondus, du kan læse om senere i dette blogindlæg), da han allerede var bedre gående sidst på denne dag. Shetlænderne lever på streng diæt, hvilket passer godt til Kaizers behov på dette tidspunkt. Han har nu hele ridebanen at være på, samt et spor rundt om ridebanen, så ialt ca. 300 meter foldspor at være på.
Her kan du se, hvordan jeg har etableret min græsvandrefold.
Dag 3
- Stadig ingen græs og fodring fortsat som på dag 1.
- Pulsen er helt væk, og Kaizer skridter, traver og galloperer ubesværet rundt på folden.
- Jeg tager ham med ud til en nærliggende stor sø med den dejligste sandbund og rider ham derude i søen. Nu får han motion – men i vand og på helt blød sandbund. Skånsom motion og nedkøling af benene på samme tid. Han virkede til at nyde det. Vi var i søen en halv time, hvor vi skiftevis bare stod og nød det og ellers bare skridtede lidt rundt i søen.
Dag 4
- Stadig ingen græs og fodring som dag 1
- Jeg tager til søen igen idag, og vi er først 20 minutter i vandet, hvorefter vi skridter en lille tur på sandstierne – turen tager ca 15 minutter.
Dag 5
- Stadig ingen græs og fodring som dag 1
- Jeg ville jo rigtig gerne fortsætte træningen i vand, men da jeg ikke har en hjælper på dag 5, kan jeg ikke komme afsted, da jeg ikke stoler på, at jeg kan læsse ham alene, når vi skal hjem fra søen igen. Vandtræningen er ellers helt optimal for den forfangne hest – blid og skånsom for både hovene og senerne. I stedet starter jeg så småt motion op i longen på min ridebane, som har en dejlig blød sandbund. Jeg køler hans ben ned efter træningen. Vi er jo samtidig midt i en genoptræningsplan, da Kaj har stået med gaffelbåndsskade på begge forben hele vinteren (Det er som før nævnt også der for, at han blev så overvægtig- da han har stået stille og fået hø ad libitum for at holde ham i ro). Derfor følger jeg planen, der lige nu hedder 15 minutter i skridt, og 10 minutter i trav og derefter 10 minutter skridt, og så øger jeg med en runde på ridebanen hver anden dag, hvis alt er godt.
Du må aldrig sulte din hest ned i vægt
Som du kan se i den akutte plan oven over, så har jeg ikke bare fjernet alt mad fra Kaizer. Det er så vigtigt, at vi ikke sulter vores heste, når de skal tabe sig. Vi skal slanke vores heste uden at sulte dem.
Rigtig mange hesteejere spørger mig om, hvorvidt de ikke bare kan give den lidt hø og så nogle vitaminer og mineraler. Andre hesteejere foreslår endda vasket hø – når man vasker hø, skyller man næringsstofferne ud af det. Forestil dig selv på en slankekur. At nøjes med lidt eller afmålt hø og så vitaminer og mineraler svarer til, at vi levede af gulerødder og en vitaminpille dagligt i en slankekur. Det dur ikke. Hesten vil blive vommet og træt, fordi den ikke får næringsstoffer nok i en balanceret mængde.
Det er netop derfor, jeg skruer op for mængden af Equigard, så min hest får proteiner nok, når nu jeg skærer ned på hø og græs. Proteiner er byggestenene for alting i kroppen, det skal alle cellerne bruge, så de kan virke. Vi ser dette tydeligst på musklerne, muskler opbygges af proteiner, og heste, der ikke får protein nok, bliver muskelfattige, da de ikke har byggesten nok.
Så jeg kan ikke sige det ofte nok: det handler ikke om at sulte din overvægtige hest ned i vægt. Den skal have den rigtige næring for at holde sig sund og rask, mens den taber sig.
Jeg kan ikke sige det ofte nok: Det handler ikke om at sulte din overvægtige hest ned i vægt. Den skal have den rigtige næring for at holde sig sund og rask, mens den taber sig.
Den langsigtede handlingsplan for den forfangne hest
Mens jeg skriver dette, er jeg i slutningen af den akutte fase med Kaizer. Men du får her et indblik i, hvordan jeg vil håndtere den næste måneds tid, så du selv kan få inspiration og svar på nogle af de spørgsmål, du har, hvis din hest også har været forfangen.
Min plan for den næste måned er, at lade Kaizer blive sammen med ponyerne og samtidig øge hans longetræning gradvist. Om en uges tid vil jeg begynde at ride efter genoptræningsplanen igen (den genoptræningsplan, jeg ellers har fulgt efter hans gaffelbåndsskade). Det kan jeg gøre, da han allerede burde have tabt sig noget, og hovene har restitueret nok. Jeg holder mig på min bløde sandbane i hele perioden, medmindre jeg får mulighed for at tage ham med ud til søen.
Efter en måned – afhængigt af vejr og vind, og hvor meget han har tabt sig – vil jeg lukke ham på fold med de øvrige heste. Jeg har 2 hektar til rådighed, og her vokser der primært mos og ukrudt og lidt græs hist og pist. Der plejer mine heste i øvrigt at gå om sommeren, og jeg har altid kunne holde dem pæne og slanke der.
Grunden til Kaizer ikke har været der denne sommer, er som sagt på grund af hans gaffelbåndsskade, hvor han har skulle holde sig i ro (og jeg har ville ham tæt på mit hus, så jeg kunne holde øje med ham).
Generelt vil jeg holde et skarpt øje på vægtmålebåndet og mærker hver dag efter, om der er forøget puls i hans forben. Hver hest er forskellig og det afhænger helt af hovenes tilstand, hvornår du kan starte træningen op igen. Det kan være meget skadeligt at komme for tidligt i gang.
Motion og den forfangne hest
Motion er godt. Og som forebyggelse er motion rigtigt godt. Som før nævnt i dette blogindlæg er det vist, at ved 30 minutters konditionstræning i trav og galop, øges hestens insulinfølsomhed. Forbedret insulinfølsomhed mindsker risikoen for forfangenhed.
OBS: Når det gælder den forfangne hest i den akutte fase, er motion absolut forbudt
I det akutte stadie, hvor hesten har puls i benene, og der er betændelse i hovene, er det meget vigtigt, at du slet ikke motionerer hesten. Det kan nemlig gøre ondt langt værre ..
Grunden til, at motion i dette stadie er så problematisk er, at når hesten er forfangen, er der betændelse i hoven, og de lameller, som holder hovvæggen fast mod hovbenet, løsner sig. Den dybe bøjesene hæfter nedenunder hovbenet, hvilket betyder, at når hesten bevæger sig, trækkes hovbenet tilbage. Når lameller er betændte, risikerer vi altså at hovbenet roterer eller synker.
Så i det helt akutte stadie, og indtil der er ro på inflammationen i hoven skal hesten stå stille og kun bevæge sig ganske lidt rundt med mulighed for at stikke tåen ned i noget blødt. Sand er rigtigt godt, hvilket også var grunden til, at jeg lukkede Kaizer på ridebanen den allerførste dag.
Når der er ro på betændelsen i hovene, skal du i gang med at motionere
hesten, så den kan slanke sig.
Få din hest i form efter den akutte fase (men gør det varsomt)
Jeg longerede selv de første uger for ikke at belaste ham mere end højest nødvendigt. Med en rytter og en sadel på hestens ryg, er der rigtig mange kilo ovenpå hans i forvejen tunge krop, og det vil belaste hovene, men også knogler, led og sener uhensigtsmæssigt.
Træn på blødt underlag, og har du mulighed for at træne i vand, er det fantastisk godt for sådan en overvægtig hest.
Træn nu langsomt din hest op til at kunne klare 30 minutter i frisk trav og galop om dagen. Til start skridter du med hesten og gerne korte ture flere gange dagligt. På den måde vil du kunne få din hest tilbage på friske hove igen og klar til at træne med dig normalt igen.
Sommergræs er sandsynligvis slet ikke noget for din hest længere …
Hvis du har en hest, der er forfangen, så rigtig god bedring. Jeg håber, du fik noget inspiration her i dette blogindlæg. Husk at rådføre dig med din egen dyrlæge og beslagsmed. Lov mig ikke at lade dig friste til at lukke din hest på græs om sommeren mere. Det kan de her heste, der har været forfangen, sjældent tåle. Overvej i stedet at etablere græsvandrefolde – på den måde kan du opfylde din hests naturlige behov for at gå og græsse, og den bliver samtidig motioneret. Det er ren win-win, og så er det simpelt, når du først har fået hegnet sat op.
Hvis din hest er i risikozonen for at udvikle forfangenhed, så håber jeg, at jeg med dette blogindlæg har inspireret dig til at træffe nogle holdbare beslutninger i forhold til din hest.
Hvis du er mere nysgerrig på Kaizers forløb, er du altid velkommen til at kontakte mig her. Rigtig god sommer og pas nu på med det græs, som desværre nok er den hyppigste dødsårsag hos heste p.t.
Og husk, at når jeg kommer ud til dig, så har jeg altid tid til at snakke med dig om de her ting. Vi kan altid tage en snak om hestevelfærd, og om hvordan vi justerer på forskellige ting, så vores heste kan have det så godt som muligt. Book rådgivning og konsulentbesøg her.