En uge eller måske bare et par dage i hestenes tegn uden at skulle tage sig af noget som helst andet end bare at hestenørde igennem.

Lyder det også som sød musik i dine ører?

Sådan er det helt klart for mig.

Jeg har deltaget i en del ridelejre i årenes løb og særligt fire af dem står stærkt i min erindring. I det her blogindlæg fortæller jeg om, hvordan hver af disse ridelejre fungerede og var planlagt, så du forhåbentligt får inspiration til enten at vælge den rigtige ridelejr eller måske endda at planlægge en ridelejr selv.

Den seneste ridelejr er en, der ligger mit hjerte særligt nært. Du vil opdage hvorfor, når du kommer dertil.

Men først skal vi til Ringkøbing Fjord i 1997.

 

Turen rundt om Ringkøbing Fjord bød på store og hvide sandstrande og en helt fantasisk tur i vandet med min hest, Goliath

Langturen rundt om Ringkøbing Fjord

Den første af de fire ridelejre, jeg vil fortælle om her, ligger mere end 20 år tilbage, hvor vi var en stor flok af ryttere, der red rundt om Ringkøbing Fjord over en uge med forudplanlagte overnatningssteder.

Distancen var på cirka 100 kilometer. Der var en hestevogn med på turen, og her kunne vores sparsomme oppakning være i. Det gav os god frihed på hesteryggene. Det kan klart anbefales, hvis du skal på langtur. Lejrlederen, som i øvrigt er min første og bedste ridelærer og i dag fantastiske veninde Helene Ilsøe, stod for det hele og ledte os igennem den smukke natur omkring fjorden, langs Vesterhavet og ind gennem Hvide Sande by.

Særligt turen gennem Hvide Sande, hvor vi i samlet trop skridtede henover broen, står tydeligt i mine erindringer. Det var et fantastisk syn.

Helenes mor kørte i forvejen med campingvogn og grej og sørgede for, at der var mad til os alle, når vi nåede de forskellige overnatningsfolde. På denne ridelejr fik jeg min første svømmetur på hesteryg i Vesterhavet.

Fordele ved denne ridelejr:
Vi havde en madmor med på turen, vi var mange mennesker sammen, hvilket gjorde det til en meget social tur. Og så vil jeg helt klart fremhæve den vogn, vi havde med til vores oppakning på turen.

Ulemper ved denne ridelejr:
Den her type ridelejr, altså langturen, kræver, at du virkelig har styr på din hest og er en dygtig rytter. Hestene fik en ordentlig oplevelse, når vi red gennem byer, langs havet, på trafikerede veje osv. Det krævede, at vi havde is i maven og en god kontakt til vores heste.

Bedste minde fra denne ridelejr:
Mit bedste minde fra denne ridelejr er helt sikkert svømmeturen i Vesterhavet med min hest, Goliath. Det var en fantastisk oplevelse, jeg aldrig glemmer.

Bonus til dig: Download en huskeliste til din næste ridelejr lige her. Du modtager huskelisten i en printvenlig PDF med de ting, jeg mener, du bør huske at tage med for at få en god og sikker ridelejr med din hest.

 

En lille gruppe på øtur

Nogle år efter langturen rundt om Ringkøbing Fjord, var jeg og tre veninder taget på eventyr på hesteryg. Vi havde al opbakning på vores egen ryg.

Turen var en kombination af en mindre langtur og et ophold på en lokation. Vi red fra Lønborg (lille by tæt ved Tarm og Skjern) til Fanø. Vi overnattede undervejs, inden vi nåede færgelejet i Esbjerg. Vi havde fået lov at tage færgen over med hestene løse (altså ikke i trailer). Det var det helt store spændingspunkt på turen. Jeg husker, de ansatte på færgen var lidt skeptiske. Jeg forstår dem godt. Min unge trakehner, Goliath, var også meget spændt – men det gik så fint. Vi stod mellem lastbiler og biler på bildækket med vores heste på overfarten.

På Fanø havde vi lejet en hytte på en campingplads, og campingfatter lånte os en fold til hestene. Der var en helt fantastisk natur. Vi tog nogle skønne ture i fuld galop på de smukkeste hvide sandstrande (selvfølgelig tidligt om morgenen, inden der kom alt for mange turister, kitesurfere osv.). Vi levede stort set af pizza fra campingpladsens eget pizzeria på campingpladsen og nåede også at opleve Fanø by night under Fanø Cup, da vi smuttede på den lokale iført vores regntøj på grund af vejret. Vi var helt sikkert et syn for guder.

Fordele ved denne ridelejr:
Vi havde en rigtig god hytte på campingpladsen, hvilket gjorde vores overnatning rigtig god. Hestenes folde var også rigtig gode.

Ulemper ved denne ridelejr:
Min hest fik desværre nyreslag den sidste dag og måtte hentes. I sådan et tilfælde er der rigtig langt til Fanø. Derudover havde vi  meget opbakning på hest og rytterryg, da vi selv medbragte foder til hestene og eget tøj.

Bedste minde fra denne ridelejr:
Vores galopper på de smukke, hvide sandstrande var eminente. Og ja, så var vores bytur iført regntøj under Fanø Cup også et helt særligt og lidt ømt minde (selvom det intet har med heste at gøre).

Det er de helt små og særlige oplevelser, der gør forskellen. Her er det Anne-Sophie Bonde Poulsen med den daværende version af Google Map (tak, Anne-Sophie)

En af de ridelejre, jeg også mindes med stor glæde, var en tur, en kær veninde og jeg selv havde arrangeret. Det var under min studietid. Turen gik fra Ordrupdal rideskole i Ordrup tæt ved Lyngby og til Tisvildeleje helt oppe i nord. Vi havde en overnatning undervejs. Da vi ankom til Tisvilde, havde vi lejet en hytte, hvor der tæt ved var en fold, hvor vores heste måtte bo i den uge, vi skulle udforske Tisvilde Hegn.

Det var en uforglemmelig uge i den smukkeste natur. Godt nok regnede det hver formiddag, så det blev en hel fest for os at stå op og spise morgenmad og så gå i seng igen og sove indtil middag. Ved middagstid afløste solen regnbygerne, og vi sadlede hestene op og red 4-5 timer hver dag ud i hegnet og ned langs vandet med masser af hyggelige pauser lagt ind både for os og hestene. Det var et fantastisk afbræk fra studierne, og vores hjerne blev virkelig blev tømt og udhvilet.

Mens jeg sidder og skriver, kommer jeg i tanke om, at jeg nok bør sende en stor tak til Anne-Sophie Bonde Poulsen, der dengang var den sejeste stifinder. På det tidspunkt havde vi ikke en GPS i lommen, så Anne-Sophie havde selvfølgelig taget krakbøger med og styrede dem med hård hånd. Og jeps, vi kom rigtigt frem.

Fordele ved denne ridelejr:
Vi boede i en meget lækker hytte og havde fantastiske ridemuligheder.

Ulemper ved denne ridelejr:
Vi havde ingen back-up. Det vil sige, at skete der hestene noget undervejs, havde gode råd været dyre.

Bedste minde fra denne tur:
De helt utroligt smukke rideture og mange timers venindehygge.

Bonus til dig: Download en huskeliste til din næste ridelejr lige her. Du modtager huskelisten i en printvenlig PDF med de ting, jeg mener, du bør huske at tage med for at få en god og sikker ridelejr med din hest.

&nbsp:

Luksuslejren med selvudvikling og forkælelse af krop og sind

Den fjerde og seneste rigtige ridelejr, jeg har været på, var ved Mariager Fjord. Og netop den lejr kom til at gøre en kæmpe forskel for både mit privat- og arbejdsliv.

Mariager Fjord Lejren er og var helt unik. Vi boede hele ugen på det smukkeste sted med udsigt over Mariager Fjord. Vi overnattede i shelters og fik serveret den lækreste, sundeste mad hver dag. Der var virkelig tale om en luksus ridelejr i særklasse (og vi måtte ikke vaske op – kun nyde).

Der var under lejren mulighed for at tilvælge undervisning hver dag. Vi kunne vælge det, vi havde lyst til at arbejde med. Nogle arbejdede med hesten fra jorden. Nogle sprang. Jeg red dressur med og uden sadel. Det blev også til en smuk ridetur ned til fjorden. På ridelejren var der også fokus på os ryttere, og der blev mediteret, lavet mindfulness, grinet, sunget og alt det derimellem. Det var som at smage på en lille bid af himlen.

Hestene havde hver sin græsfold tæt ved hinanden, og der blev kørt vand ud til dem hver dag. Vi skulle kun selv sørge for at fodre dem. Hø og wrap lå i store mængder, så vi alle kunne fodre hestene alt det hø eller wrap, vi ønskede. Lejren var på alle måder wellness for hest og menneske.

Der var også tid til fordybelse sammen med sin hest. Og selv havde jeg stor glæde af timerne sammen med Susanne Mohr, som rykkede så meget mentalt for mig. Samtalerne har i dag gjort meget langt bedre til at håndtere livets op- og nedture – det lyder nok lidt stort, men jeg er virkelig blevet bedre til at sige “PYT, det har ikke noget med mig at gøre”. Og den lille sætning gør en kæmpe forskel, både i mit hverdagsliv, mit arbejdsliv og  selv i mit hesteliv – når træningen indimellem går i hårdknude, er den virkelig god også.

På Mariager Fjord Lejren fik jeg også stor inspiration til at tage mig bedre af mig selv kostmæssigt, da der blev serveret virkelig lækker og sund mad. Jeg troede slet ikke, at sund mad kunne smage så godt. Og så fik jeg fokus på det her med at finde ro i en travl hverdag. Man kan nemlig godt have travlt og samtidig finde ro og glæde i det. Det er noget, jeg har taget med mig ind i mit liv som dyrlæge.

Ja, som du nok fornemmer, gjorde den her lejr noget helt særligt for mig på mange planer. Og venskaberne fra den ridelejr har jeg stadig den dag i dag.

Fordele ved denne ridelejr:
Alt var arrangeret i forhold til mad og overnatning. Der var lækre badefaciliteter, så alle dufter dejligt på den lejr. Og så var jeg stor fan af, at du kan vælge til og fra, så du kun deltager i det, du har lyst til hver dag.

Ulemper ved denne ridelejr:
Lange rideture i naturen prioriteres ikke på denne lejr, men til gengæld får man så mange andre ting foræret.

Bedste minde fra denne tur:
Hestene, fjorden, kosten, meditationerne og så…. på det helt personlige plan oplevede jeg noget meget specielt. Der opstod en konflikt mellem mig og en af de andre deltagere, og vi fik hjælp af Susanne Mohr til at håndtere den. I dag er vi de bedste og meget nære veninder.

Bonus til dig: Download en huskeliste til din næste ridelejr lige her. Du modtager huskelisten i en printvenlig PDF med de ting, jeg mener, du bør huske at tage med for at få en god og sikker ridelejr med din hest.

 

Klar til at booke årets ridelejr? Og måske lære noget mere om ProPrio-Træning med din hest?

Du har helt sikkert regnet det ud. Jeg blev så vild med Mariager Fjord Lejren, at jeg skal afsted igen. Og igen og igen. I år er jeg med som underviser. Jeg skal undervise i ProPrio-Træning på Mariager Fjord Lejren, og jeg glæder mig helt vildt meget. Jeg er der en hel dag, og du kan arbejde med lige det, du har allermest lyst til. Jeg hjælper dig med forskellige baner og set up, om du vil ride, longere eller træne for hånd. Har din hest nogle fysiske udfordringer, finder vi de øvelser, der kan hjælpe den bedst, og jeg laver dig en træningsplan.

Stine Joy Langkilde, hestetræner og rytterinstruktør med baggrund i centreret ridning, kommer to dage på lejren og underviser. Det kan du glæde dig rigtig meget til – hun har gjort en kæmpe forskel for mig og min ridning og også i forhold til tilridning af min unge hest, som er forløbet så flot. Desuden kan du møde Stine Joy Langkilde her på onlineforløbet: Basistræning.

Der er så mange spændende tilbud på Mariager Fjord Lejren. Også miljøtræning er på programmet, ligesom fysioterapeut- og kropsterapeutstuderende Mikael Hedegaard kommer og hjælper din rytterkrop, hvis du har lyst.

Det bedste af det hele er, at du helt selv kan vælge til og fra. Men muligheden er der, og vi kan arbejde med lige præcis det, du har mest lyst til hver dag.

Læs mere om Mariager Fjord Ridelejr 2018 lige her.

Om du tager på den ene eller den anden ridelejr, så ønsker jeg dig og din hest god fornøjelse. Det er lige præcis de der helt særlige øjeblikke, vi husker allerbedst.

Med venlig hilsen
Dyrlæge, Heidi Nielsen

Bonus til dig: Download en huskeliste til din næste ridelejr lige her. Du modtager huskelisten i en printvenlig PDF med de ting, jeg mener, du bør huske at tage med for at få en god og sikker ridelejr med din hest.