Langt de fleste kender kun til parodontose hos mennesker. Men heste kan også bliver ramt af parodontose, der er den mest smertefulde og mest almindelige tandlidelse hos heste.
Fordi den er så smertefuld, påvirker det hestens overordnede almene tilstand og påvirker dens præstationsevne og ikke mindst holdbarhed. En hest med smerter er en hest, der ikke fungerer optimalt. Derfor er det vigtigt at forebygge parodontose, og hvis hesten har fået parodontose at få det behandlet så hurtigt som muligt.
Starter typisk med en mindre tandkødsbetændelse, der ikke bliver behandlet i tide
Hver eneste tand i hestens mund er omgivet af et omkringliggende bindevæv. Det er et støttevæv (periodonti), der forankrer tanden ned i kæbeknoglen (se figur 1) . Parodontose er en betændelsestilstand i dette omkringliggende bindevæv.
Parodontose starter typisk med en mindre tandkødsbetændelse. Hvis vi ikke opdager tandkødsbetændelsen i tide og behandler den, fortsætter betændelsen ned i det underliggende bindevæv og nedbryder det langsomt.
I sidste ende angribes kæbeknoglen, og det kan resultere i for eksempel tandbylder. Parodontose kaldes hos mennesker også for de løse tænders sygdom. Hos heste er det samme scenarium – de kan også miste tænder efter svære angreb af parodontose.
Det er et alvorligt problem, når heste mister en eller flere tænder. Hesten er afhængig af at kunne male foderet imellem sine 4 rækker af kindtænder. Mister den en eller flere tænder, mister den stor funktionalitet af de 4 tandrækker og vil få svært ved at kværne foderet så godt, at den kan få alle de gode næringsstoffer ud af foderet og optage det i kroppen.
Vi vurderer graden af parodontose i forhold til tabet af tandens vedhæftning i kæbeknoglen sådan her:
Grad 0: Normal
Grad 1: Gingivitis – tandkødsbetændelse
Grad 2: Tidlig parodontose (op til 25 % tab af vedhæftning)
Grad 3: Moderat parodontose (25-50 % tab)
Grad 4: Svær (mere end 50 % tab)
Parodontose kan ramme alle heste og skyldes manglende tandpleje
Mange tror fejlagtigt, at parodontose kun rammer ældre heste. Det er ikke tilfældet. Parodontose kan ramme alle heste, og årsagen er helt overordnet set manglende tandpleje.
Da parodentose ofte starter med en mindre tandkødsbetændelse, handler det om at holde hestens tandkød sund og at få tilset tænderne ordentligt med jævne mellemrum (minimum årligt).
Tandsten kan forårsage tandkødsbetændelse
Tandkødsbetændelse kan skyldes flere ting. Tandsten er en af synderne her, da tandsten kan starte en betændelsestilstand i tandkødet, og siden udvikle sig til parodontose, dette ses dog typisk hos mennesker, hunde og katte. Hos heste ser vi også tandsten, men det er ikke den største synder når heste udvikler parodontose.
Tandsten lægger sig på tænderne, når de ikke renses godt nok. Heste renser sine tænder, når den tygger grovfoder. Får hesten ikke grovfoder nok, får den ikke renset sine tænder godt nok, og tandstensbelægninger opstår. Det er præcis, som når du ikke er flittig nok med tandbørsten.
Har hesten først smerte i en tand, vil den tygge mindre lige der. Når den tygger mindre et sted, vil tandsten aflejres på den smertende tand. Tandsten er således et vigtigt symptom for smerte i tænderne.
Tyggetid er som at børste tænder for hesten (og bedste forebyggelse mod parodontose)
Når hesten tygger grovfoder, motioneres tænderne. Tænderne holdes sunde og stærkt forankrede ned i kæbeknoglen, når hesten tygger nok. Tygger hesten ikke nok, kan det være, fordi vi giver den for lidt grovfoder eller på grund af smerte i en eller flere tænder eller i mundhulen.
Når hesten ikke tygger nok, vil tændernes forankring ned i knoglen blive svag, og tænderne vil kunne flytte på sig. Når tænderne ikke længere sidder stærkt ned i kæben og er skubbet helt tæt sammen, kan foder pakkes ned imellem dem, og risikoen for udvikling af parodontose er stor. Foderpakninger er den største risikofaktor for udvikling af parodontose hos heste.
De overordnede årsager til parodontose
Overordnet set er manglende tandpleje den store årsag til parodontose. Når vi undersøger hestens mundhule mindst én gang om året (også hos de heste, der ikke fejler noget eller har problemer med at tygge), vil vi kunne opdage problemer, der kan føre til parodontose.
Her er årsagerne til parodontose:
-
- Smerte i en tand
For eksempel fra en flækket tand, karies, bidskader osv. Når noget smerter i hestens mund, motioneres tænderne ikke nok, og de kan flytte sig lidt fra hinanden, så foder kiles ned mellem tænderne. Og kimen til udvikling af parodontose er lagt.
- Smerte i en tand
-
- Diastemaer
Diastemaer er det samme som mellemrum mellem tænderne. Heste kan være født med diastemaer eller udvikle diastemaer, når tænderne ikke motioneres godt nok. Diastemaer opstår også, når heste bliver gamle, og der ikke er meget tand tilbage. Her vil foder kunne pakke sig ned og lægge grobunden for en tandkødsbetændelse.
- Diastemaer
-
- Kroge og forhøjede tværriller
Kroge og forhøjede tværriller, som typisk opstår hos heste med overbid eller underbid, kan være med til at skubbe tænderne fra hinanden, så foderet kan kile sig ned mellem hestens tænder.
- Kroge og forhøjede tværriller
-
- Pakninger
Foderpakninger opstår typisk pga. ovenstående og irriterer hesten, og giver hesten tandkødsbetændelse, som giver store problemer i resten af mundhulen. Ubehandlet vil hesten udvikle parodontose under de foderpakninger
- Pakninger
- For lidt motion af tænderne
Tyggetid er tandbørstetid for heste. Heste er designet til at tygge i 16-20 timer. For lidt grovfoder kan forårsage parodontose. Forklaringen på dette er, at tygningen holder tænderne godt forankret ned i kæbeknoglen, så de ikke kan skubbe sig fra hinanden, men fungere som fire funktionelle malende enheder. Tygger hesten ikke nok, vil tænderne ikke blive holdt forankret i kæbeknoglen, og der vil være grobund for udvikling af parodontose.
- Tandsten
Tandsten hos heste kan starte en betændelsestilstand i tandkødet, dette er dog mere hyppigt forekommende hos mennesker, hunde og katte.
Derudover er disse tandproblemer i hestens mund også årsag til parodontose:
- Fejlstillede tænder
- Overvækster, fx kroge, ramper og forhøjede tværriller
- Roterede tænder
- For mange tænder
- Misdannede tænder
- Gamle tænder, som kun har lidt rod tilbage
Sådan behandler jeg en hest med parodontose
Når jeg kommer ud til heste med parodontose, starter jeg en behandling med oprensning af tandlommerne, korrektionsrasper, udskriver antiinflammatorisk og smertestillende medicin og udarbejder en foderplan til helingsperioden.
-
- Jeg starter med en en oprensning af tandlommerne. Hos heste med tænder, der ikke sidder helt tæt sammen, pakker der sig foder ned i tandlommerne. Det skal renses og skylles meget grundigt. Jeg har specialdesignede instrumenter til dette: Meget lange og meget smarte pincetter og prober til at rense op med, samt flere forskellige spulepistoler, der kan føres ned i lommerne og skylle meget effektivt.
-
- Hesten skal sættes på antiinflammatorisk og smertestillende medicin i en periode, så vi bremser betændelsestilstanden og vigtigst af alt få hesten til at tygge/motionere tænderne igen, så de kan rykke sig sammen og hindre, at nyt foder pakker sig ned i lommerne og ind mellem tænderne.
-
- Derudover korrektionsrasper jeg de tænder, der er overvækster på.
-
- I nogle tilfælde laver jeg en eller flere midlertidige broer imellem tænder, således at der ikke pakkes mere foder ned imellem tænderne. Tandkødet nedenunder kan så få ro til at hele op.
- Jeg udarbejder også en foderplan til hesten, så den får belastet tænderne korrekt i helingsperioden. Foderet tilpasses til hvert stadie af parodontosen.
Svære tilfælde af parodontose kræver besøg 1-2 gang om måneden i alt fra 3-6 måneder, hvor jeg renser, skyller og korrigerer samt medicinerer hesten. Sådan et forløb kræver dedikerede hesteejere. Og heldigvis findes I. Når du som hesteejer er med til at samarbejde omkring dette, så lykkes det, og hesten bliver smertefri. Der findes ikke noget bedre for mig, end når hestene er helet op, og du som hesteejer kan sænke skuldrene og begynde arbejdet med hesten igen.
Masser af tyggetid og det årlige tandtjek er den bedste forebyggelse mod parodontose
Det årlige tjek er godt givet ud – også når hesten ikke har problemer. Det er præcis, som når du går til tandlægen en gang om året, bare lige for at få tjekket om alt er godt – er alt godt, kan du gå lettet fra tandlægen. Og er der noget, kan du få behandling sat i gang med det samme og undgå lange smertefulde forløb hos tandlægen. Det samme gør sig gældende for heste.
Den daglige tandpleje er også vigtig. Hos heste er den vigtigste tandpleje, at hesten har mulighed for at tygge på grovfoder som hø, wrap eller græs mindst 16-20 timer i døgnet. Vidste du, at frie heste spiser 18-20 timer i døgnet, og heste på stald spiser cirka 12 timer i døgnet ved fodring ad libitum grovfoder?
Det er så vigtigt, at vi får kigget på hestens tænder mindst én gang om året, da problemet typisk starter med en lille foderindpakning mellem to tænder. Det vil sige, at nogle strå har kilet sig ind mellem to tænder, præcis som hvis du får et lille stykke æble eller andet til at sidde fast mellem dine tænder. Får vi ikke renset sådan en foderindpakning op, vil tænderne med tiden flytte sig lidt fra hinanden og mere foder kan kile sig fast. Det kan resultere i, at andre tænder flytter på sig, og så opstår der flere foderindpakninger imellem andre tænder. Vi skal med andre ord have åbnet op for hestens mund (godt bedøvet) med godt lys, så vi kan undersøge ordentligt for foderindpakninger.
Symptomer på at hesten har smerter i munden
Den smerte heste har, når de har pakninger og sidenhen parodontose, kan sammenlignes med, hvis du fik en træsplint op under en eller flere af dine fingernegle, og så skulle spille klaver 16-20 timer i døgnet. Av.
Derfor er det så vigtigt, at vi er gode til at spotte, når hesten har ondt i munden. Her er nogle symptomer på, at hesten har smerter i munden:
- Spiser langsomt
- Taber sit foder
- Spytter foderboller ud
- Urolig på biddet
- Svært ved nogle øvelser i træningen
- Taber sig
- Mister muskler
- Bliver skæv og spændt i kroppen
- Lugter ud af munden
- Ændrer adfærd (selv små adfærdsændringer kan være et tegn, så lyt altid og tag din hest alvorligt. Den er sjældent bare dum)
Undgå dyre behandlingspauser ved at forebygge parodontose
Har din hest først fået konstateret parodontose (eller har du mistanke om det), så gælder det om at få startet behandlingen op hurtigst muligt. Det kan godt lade sig gøre at behandle en hest med parodontose med gode resultater.
Jeg vil dog anbefale dig at forebygge og på den måde undgå at skulle starte en længere behandlingsperiode op. Det er en meget smertefuld lidelse, og det tager lang tid at behandle.
Den bedste forebyggelse består af to ting. Den ene er det årlige tandtjek, der foregår på en fuldt bedøvet hest og med det rigtige udstyr og et godt lys. Og det andet er at give hesten masser af grovfoder, så den holder sine tænder i topform.
- Læs mere om hestens tænder og hvorfor tandspidserne kun er toppen af isbjerget lige her
- Læs om hvorfor tandspidserne i sig selv ikke altid er årsagen til tandpine hos din hest og derfor ikke partout skal raspes væk
- Læs mere om mine tandbehandlinger her
Med venlig hilsen
Dyrlæge og hestetandlæge, Heidi Nielsen