Alexanderteknik-hvad er det
Det er næsten nemmere at beskrive hvad Alexanderteknik ikke er. Det er ikke en behandling, det er ikke træningsform, det er heller ikke et system som fx ProPrio-træning m.m.

Når jeg anvender Alexanderteknikker i mine behandlinger og når jeg rider, bliver det meget tydeligt for mig, at heste spejler mennesker. Det har været en kæmpe øjenåbner for mig og en stor hjælp når jeg behandler og i min ridning, men også i mange andre sammenhænge. Både i forhold til min egen krop og grad af stress i min hverdag.

Vi kan med Alexander-lektioner blive opmærksomme på, hvad der foregår indeni os og begynde at mærke mere præcist ved rygsøjlen eller andre steder, hvor vores spændinger sidder. Blot ved at rette vores opmærksomhed dertil, kan vi slippe muskelspændinger og vores kropsholdning ændres.

Alexander-teknik er derfor ikke en behandling som sådan, men mere en læren i at blive opmærksom på egne spændingsmønstre og ændre dem.

Jeg har i mit arbejde med behandling af heste stor fokus på at genoprette kropsholdningen hos heste. Med Alexander-teknikken mærker jeg elasticiteten i hestens muskler. Jeg bruger min egen krop og intention til at hjælpe hesten i balance. Da heste ser billeder og mærker vores tanker, kan jeg som behandler have en intention eller tanke på de spændinger, jeg mærker hos hesten og hesten kan derved selv få fokus på, hvor den skal spænde af, så leddenes mobilitet bliver fri igen.

Det, at man kan mærke, hvad der sker inde i kroppen, har de færreste fokus på.

 

Vi kender nok alle til det i en eller anden grad

F.eks. når vi ser en, der er lige ved at vælte på cyklen, kan vi næsten mærke det på egen krop. Vi går lidt i forsvars-kropsholdning, som om vi selv vil tage af for styrtet, og der går nærmest et gys igennem vores krop.

Ligeledes har de fleste også oplevet eksamensangst og alt det ubehag der kan føles i kroppen op til en eksamen. Men når eksamen er veloverstået føles en lethed og en frihed i kroppen, der er svær at beskrive.

Ordsprogene: “Der faldt en tung sten fra mit hjerte” eller “Den tunge sky over mit hoved er væk” siger det så fint. Det er netop den gode energi og følelse indeni hestens krop og i behandlerens egen krop, der arbejdes på at opnå i Alexander-teknikken.

Den lettelse og frihed vi mærker i kroppen efter f.eks. en vellykket eksamen, køreprøve eller lignende er netop hvad vi opnår med Alexanderteknik. Alexander-teknik er altså en måde at dæmpe nervesystemet på og i høj grad få det parasympatiske nervesystem i spil. Derfor er dette en fantastisk teknik til at mindske stress generelt hos mennesker og dyr.

Jeg kan med Alexander-teknikkerne hjælpe heste men også deres ryttere – til at blive bevidste om deres egne spændingsmønstre, og de kan arbejde med det selv, og bedst af alt giver hestene rytteren svar, hver gang rytteren arbejder med den.

Hestene er vores spejl, og det er fantastisk, for på den måde kan vi få fokus på vores eget spændingsmønster, hver gang vi er sammen medvores hest.

Alle øvelser i Alexander-teknikken foregår uden godbidder, da hesten skal mærke sin krop for at kunne ændre sin kropsholdning og balance. Det gør den ikke, hvis godbidder er indblandet, da vil nervesystemet mere tænke på mad.

Princippet bag teknikken er netop at stoppe det “forkerte,” så det rigtige kan udfolde sig, og alle heste og mennesker kan dette, det kræver blot fokus og nærvær fra rytterens side.

Alexanderteknik er for mig mindfulness på højt plan!

Jeg afholder også workshops for ryttere.