Heste er eksperter i at komme til skade.

Til stor frustration og bekymring for os hesteejere.

Du har sikkert også prøvet at have en hest, der er kommet galt afsted på den ene eller anden måde for herefter at have fået en pause og siden skulle genoptrænes?

Det tror jeg, vi alle har prøvet.

Men hvad der sker herefter er ofte meget forskelligt. Jeg ser mange genoptræningsplaner, når jeg kommer ud som hestens kiropraktor og tandlæge. Derfor besluttede jeg mig for at skrive dette blogindlæg om genoptræning for inspirere dig til måske at tænke lidt anderledes end normalt, når du næste gang står med en skadet hest.

Genoptræningsplaner kan være svære at gennemskue i praksis

Der findes mange bud på genoptræningsplaner, og de fleste er fine, men hvordan skal de tolkes?

Jeg har ofte set genoptræningsplaner, der ser nogenlunde sådan her ud:
Start med longetræning med indspændingstøjler eller pessoa liner, så hesten får hovedet ned og ryggen op, og så og så mange minutter på hver volte i henholdsvis skridt, trav og galop. Efter et vist antal dage eller uger rid 4 runder i trav for løs tøjle og derefter 4 runder i trav, hvor hesten går i holdning“.

Det vil være helt normalt, hvis du kommer i tvivl, når du står derude med din hest på banen og rent faktisk skal udføre det beskrevne.

  • For hvor stor en volte i longen?
  • Og i hvilken form?
  • Skal det være en løs indspænding eller?
  • I hvilken holdning under rytter?
  • og hvad nu hvis hesten ikke frivilligt går i holdning eller kan holdes/ kontrolleres og rides for en løs tøjle?

Hvad gør du så?

For at svare og give et alternativ til de traditionelle genoptræningsplaner, er jeg nødt til først at tage fat på det, vi ved om skader.

Hvad vi ved om en skadet hest

Når en hest er kommet til skade af den ene eller anden årsag, har den også haft ondt i større eller mindre grad et eller flere steder i sin krop.

Når hesten har ondt et sted, vil den ligesom du og jeg beskytte det sted bedst muligt i en periode. Det gøres ved at aflaste for eksempel den skulder, fod eller hvor det nu gør ondt, så der ikke lægges vægt i det sted, og smerten mindskes.

Du kender nok til det med at slå din tå ind i et dørtrin eller få en fibersprængning i benet. Din normale reaktion er at humpe afsted, indtil smerten er væk.

Det er en helt normal reaktion, men noget vi skal være ekstra opmærksom på i forhold til genoptræningen. Jeg forklarer her. 

Det her sker i musklerne, når hesten skåner et sted på kroppen på grund af en skade

Hesten skåner altså det sted, skaden er sket.  Ligesom vi mennesker gør det. Det er helt naturligt.  Der er dog noget, de fleste genoptræningsplaner ikke tager højde for, og det er, at muskelaktiviteten nedsættes i de områder, der skånes. Og når muskler ikke bruges, svinder de ind.

Det samme gør sig gældende for de stabiliserende muskler, altså de muskler, der ligger tættest på hestens skelet og støtter dette. De stabiliserende muskler er de muskler, du ikke kan se og mærke.

Ifølge studier af DVM Hillary Clayton (kilde) inaktiveres de stabiliserende muskler, når smerte opstår. Det vidste de fleste nok godt, men hvad jeg finder interessant er, at de ikke genaktiveres af sig selv, når smerten er forsvundet. Det skal vi hjælpe disse muskler med, og det kan vi gøre ved hjælp af ProPrioceptiv træning.

Studiet af Hillary Clayton DVM viser også, at proprioceptiv træning øger hestens skridtlængde. En øget skridtlænge er meget værd, da heste der er eller har været skadede afkorter sin skridtlængde for at passe på sig selv, præcis som du ville gå med mindre skridt, hvis du har ondt et sted. Så ved at træne proprioceptivt hjælper vi hesten til ikke at afkorte sin skridtlængde og derfor spænde for meget i længden. 

De stabiliserende muskler skal reaktiveres igen efter en skade

De fleste genoptræningsprogramer har fokus på de store fremførende muskelgrupper. De muskler, du træner, når du longerer hesten, og når du rider på den. Det er rigtig godt. De skal også trænes.

Men studier viser, at de stabiliserende muskler skal reaktiveres for at blive stærke igen. De stabiliserende muskler er virkelig vigtige for, at få din hest helt ovenpå igen efter en skadespause. Fordi får de muskler ikke deres styrke igen, vil hesten fortsat slide uhensigtmæssigt på sin krop, så er risikoen for en skade stor.

Så hvor de traditionelle genoptræningsprogrammer har fokus på de store fremførende muskelgruppe, vil jeg anbefale et lige så stort fokus på de stabiliserende muskler – altså ProPrioceptiv træning.

Alternativ eller et stærkt supplement til de mere traditionelle genoptræningsprogrammer

Som alternativ til de mere traditionelle genoptræningsprogrammer anbefaler jeg derfor ProPrio-Træning. For netop at træne de stabiliserende muskler og opbygge disse igen efter en skade, hvor de svinder ind, fordi hesten skåner området på grund af smerte. 

ProPrio-Træning er bygget op over 7 trin, hvor du starter med afspændingsøvelser, derefter strækøvelser, siden balance og koordinationsøvelser og så fremdeles.

Og nej, jeg ignorerer ikke de store fremførende muskler.

Og ja, du kan sagtens kombinere din genoptræningsplan fra din dyrlæge med longearbejde og arbejde under rytter. 

Fordelen ved at bruge ProPrio-Træning som udgangspunkt i dit genoptræningsarbejde er, at du får testet din hests stærke og svage sider af. Du finder ud af, hvor udfordringerne er i hestens krop, og du kan derfor tage dig af dem og hjælpe din hest igennem dem en for en.

Der ér longeringsøvelser og rideøvelser i ProPrio-Træningen.

Ligesom holdning og form også indgår – det afhænger dog helt af den enkelte hest, og hvor i træningen den var før skaden, og hvilken kropsholdning hesten havde inden skaden. For det er ikke forkert det, der står i de genoptræningsplaner, de skal bare tilpasses til hver enkelt hest og rytter.

Du kan selv gå i gang med ProPrio-Træningen i dag

Hvis din hest er skadet, er det selvfølgelig vigtigt, at du får den udredet hos din dyrlæge og/eller hestekiropraktor. Men de første 3 trin i ProPrio-Træningen kan alle heste med eller uden skader gå i gang med uden problemer.

Derefter skal vi selvfølgelig have lagt en plan specifikt til den skade, den enkelte hest har pådraget sig. Og holdningen, som den skal genoptrænes i, afhænger helt af dens muskelsætning. Men du kan roligt gå i gang med de første tre trin i ProPrio-Træningen og på den måde sikre dig, at de stabiliserende muskler allerede nu bliver reaktiveret og ikke svinder, som de ville gøre, hvis hesten stod helt stille. 

Hvis du tilmelder dig mit onlineforløb: ProPrio-Træning får du adgang til mere end 100 videoer med øvelser, en grundig introduktion og masser af inspiration. Du kan herefter gå i gang med det samme med de første tre trin.

Jeg kommer gerne ud til dig og tjekker din hest igennem, og er du i tvivl, er du velkommen til at sende mig en video, hvor du viser mig problemet. Jeg sender dig svar tilbage og beder eventuelt om en eller flere andre videoer af din hest for at kunne vurdere problemet bedre. Jeg vil udfra dine videoer og vores samtale henvise dig til videre udredning, eller hvis dette ikke er nødvendigt i første omgang, sætte dig i gang med øvelser, der skal hjælpe med netop din hests udfordringer. Dette koster dig 299,00 inklusiv moms pr. mail og samtalesession. Du finder mere information om dette tilbud inde i Onlineforløbet: ProPrio-Træning.

Ingen skader?

Fantastisk. Det er jeg glad for at høre. Jeg vil rigtig gerne hjælpe dig og din hest med forblive skadesfri.

Jeg anbefaler altid ProPrio-Træning også forebyggende for heste i alle aldre og indenfor alle grene af hestesporten. På den måde er du altid på forkant med din hests sundhed og styrke i kroppen. Og skulle uheldet være ude, vil din hest hele hurtigere, da dens stabiliserende muskler er stærke og kan klare en eventuel skade bedre.

Jeg håber vi ses inde i onlineforløbet: ProPrio-Træning.

Med venlig hilsen
Dyrlæge, Heidi Nielsen