Måske har du også hørt, at neuromuskulær træning er oppe i tiden. Det er det. Og det gør mit faglige hestehjerte meget glad. Vi ved nemlig, at denne form for træning kan styrke vores heste og gøre dem stærke og stabile, så de kan holde til at præstere for dig og mig. Det var også derfor, at jeg udviklede ProPrio-træningen, skrev en bog og udviklede det simple, men effektive ProPrio-træningsudstyr. Fordi ProPrio-træning er neuromuskulær træning.
Men lad mig først forklare dig lidt mere om det her neuromuskulære træning. Nederst i blogindlægget har jeg indsat en video med en neuromuskulær træningsøvelse, der hjælper dig med at forbedre din hests stabilitet.
Rikke Munk, Anke Teer Bek og Claus Toftegård inspirerede mig til dette blogindlæg
Og det er ikke kun mig, der bærer denne neuromuskulære fane højt. Til Herning Hingstekåring 2016 blev jeg meget begejstret for en række fantastisk dygtige fagfolk og deres budskaber.
Dyrlæge Rikke Munk opfordrede til at træne neuromuskulær træning, Anke Teer Bek var også inde på det, og Claus Toftegård rådede rytterne til at træne planken og styrke deres egen ”core” stabilitet for at blive en stærk og stabil rytter, der kan hjælpe hesten frem. Mit hestehjerte slog et ekstra galoptrin for dette fokus fra disse fantastiske mennesker. Og gav mig ideen til at skrive dette blogindlæg og forklare lidt mere om “neuromuskulær træning”.
Hvad er neuromuskulær træning så for noget?
Neuromuskulær træning har til formål at opnå en dynamisk stabilitet i hele hestens krop og indlære gode bevægemønstre, der øger hestens holdbarhed. Det sker ved at påvirke nervesystemet til at udløse hurtigere motorisk respons. Det er altså kroppens selvforsvar, der trænes. Altså hestekroppens evne til at passe på sig selv, hvilket i sidste ende nedsætter risikoen for de dyre og trælse skadespauser. Fordi hesten bedre kan passe på sig selv på grund af en god stabilitet og hensigtsmæssige bevægemønstre.
Ved at træne hestens neuromuskulære system påvirkes både centralnervøse og sensoriske mekanismer for at aktivere og stimulere et funktionelt muskel-aktiveringsmønster. Neuromuskulær træning inkluderer balance-, koordinations-, spring- og dynamisk ledstabiliserende træning.
Neuromuskulær træning træner forbindelsen mellem hjerne og krop og øger reflekserne, dette øger volumen og styrken af de stabiliserende muskler.
Når vi normalt træner vores heste, træner vi typisk styrken af de store fremførende muskler. De store fremførende muskler er de muskler, du kan se på hesten (i hvert fald det yderste lag). De store fremførende muskler trænes ved styrketræning baseret på store bevægelser med mange gentagelser og gradvis øget intensitet.
Denne muskelgruppe er en forsømt og overset muskelgruppe
De stabiliserende muskler er de muskler, vi ofte overser og slet ikke tænker på at få trænet. De stabiliserende muskler er de mindste muskler, og de muskler, der ligger tættest på skelettet. De ligger dybt inde under de store fremførende muskler, og derfor kan du heller ikke se dem.
Men de er så vigtige at få trænet og helt afgørende for et stabilt skelet og en god ”core” stabilitet. Så når fysioterapeuterne fortæller rytterne gang på gang, at de må i gang med at lave planken, ja så gælder det også for vores heste, hvis de skal kunne bære en rytter godt rundt uden at gå i stykker.
Men, tænker den smarte nu, heste står hele tiden i ”planken”, såå… er den ikke altid toptrænet på det punkt? Desværre, nej. Prøv selv lige at indtage plankeøvelsen – du skal virkelig balancere og spænde i dine stabiliserende muskler for at holde dig her. Har du nogle skævheder, bliver det rigtigt svært, og du kan ikke stå her ret længe.
Hos heste er det også svært at hvile i deres kroppe og balancere der på deres 4 ben, hvis der er nogle skævheder, og de ikke bare kan lade hele deres vægt hvile ligeligt ned på alle 4 ben. Derfor er den neuromuskulære træning så vigtigt, da vi træner hestens evne til at belaste deres kroppe ens til henholdsvis højre og venstre side og lærer dem at fordele vægten ligeligt på alle 4 ben.
Selvom planken og andre neuromuskulære øvelser ikke ser ud af meget
Du har nok set, når nogen laver planken. Der sker jo ikke det vilde og er ikke den mest ophidsende ”kig på” sport. Men nu ved du bedre. Der er virkelig knald på sådanne stabiliserende øvelser. De foregår bare i de allermindste og skjulte muskelgrupper. Prøv lige selv – jeg tør æde min gamle sommerhat på, at dine muskler arbejder som gale, og at du faktisk får lidt rysten i musklerne efter bare 30 sekunder. Måske du også får varmen? Jeg gør, i hvert fald.
Så selvom planken og andre stabiliserende træningsøvelser ikke ser ud af meget, er de sindsygt effektive og hårde. Det er nemlig det med neuromuskulær træning, at selvom de ikke er de vilde aktive øvelser, hvor der sker en hel masse sådan lige at se på, arbejder din og hestens krop indeni, og det er her, de stabiliserende muskler ligger.
Her er et bud på en neuromuskulær og stabiliserende øvelse til din hest
Der findes rigtig mange af de her fede ”core” træningsøvelser til heste, og de virker. De kan udføres for hånd, når du longerer hesten, og når du rider. Jeg bruger selv øvelserne i alt min træning med mine egne heste og kombinerer dem med almindelig styrketræning/ dressur. Jeg vil nemlig gerne træne både de stabiliserende og de fremførende muskler, så jeg får en rigtig lækker hest at kigge på, en fantastisk stabil og øvelsesstærk hest at ride og en hest, der holder længe og ikke render ind i trælse skadespauser.
Faktisk har jeg specialiseret mig i netop den slags træning og udviklet en simpel og virkelig effektiv træningsform, som jeg viser alle ejere til de heste, jeg har i behandling. Jeg kalder det ProPrio-Træning.
Du får her en af de mange øvelser, jeg selv bruger og viser de hesteejere, jeg kommer ud til:
(I bogen: ProPrio-træning får du via QR-koder adgang til en lang række andre og simple øvelser).
Og ja, ProPrio-Træning er Neuromuskulær træning
ProPrio-Træning får fat i de her helt små stabiliserende muskler. Det indebærer afspændingsøvelser, strækøvelser og balance, samt koordinationsøvelser. ProPrio-Træning er tilmed let for dig at lave og en måde, hvor du som rytter selv kan hjælpe din hest til en bedre kropsholdning, en god ”core” stabilitet og til at ændre gamle bevægemønstre til nye stærkere og langt bedre bevægemønstre, så alle gangarterne fungerer optimalt og du kan lære hesten alle øvelserne korrekt og på en måde, så hesten ikke slider på sine led og sener. På den måde kan du undgå de dyre skadespauser.