Rigtig mange store heste går pasgang, når de skridter. Måske, du også oplever det med din hest?

Jeg oplever nemlig en del dressurheste og ponyer gå pasgang i stedet for ren skridt. Ofte er det ikke noget, rytteren selv har lagt mærke til, men har kontaktet mig af andre årsager, som nedsat præstation, problemer i ridning, ændret adfærd osv.

Når heste går pasgang, flytter hesten samme sides benpar samtidigt med en svævefase, inden næste benpar rammer jorden. Pasgang er dermed en totakts gangart. Pasgang opstår, når hesten stiver sin ryg, og kigger du på en hest, der er i pasgang, vil du se, at der er meget begrænset bevægelse i hestens ryg – ryggen spænder op.


I videoen her ser du en unghest, der går tydelig pasgang i skridt.

Når hesten går pasgang i skridt, er det et symptom på spændt ryg (- møgirriterende, når du gerne vil have hesten til at skridte korrekt for dig). Men heste, der foretrækker pasgang, er trætte i ryggen eller har en spændt overlinje generelt. Bevægelsen i hestens rygsøjle meget nedsat i pasgang, fordi hesten stopper bevægelsen i sin ryg og lader blot benene udføre arbejdet, hvilket resulterer i pasgang.

Kun visse racer (som for eksempel islændere) skal gå pasgang, når de træner netop den disciplin. Men det kræver stor styrke.

Derfor er pasgang hos blandt andet islandske heste en disciplin, der kræver meget træning og stor styrke

Kun visse racer som for eksempel islændere skal gå pasgang, når de træner netop den disciplin. Men. Selv professionelle islændertrænere, træner meget lidt i pasgang, da dette slider voldsomt på hestens krop. De træner istedet mod at opnå en stærk hest i de andre grundgangarter og så kun kortvarigt i pas, så de ikke trætter hesteryggen.

Hos islandske heste er pasgang en disciplin, og her er det selvfølgelig en fordel, at hesten kan spænde i ryggen og løbe i pasgang og dette gerne i høj fart (flyvpas). Flyvende pas er ikke en egentlig brugsgangart, da det er meget anstrengende for hesten og vil slide på hesten over tid. Det er en disciplin indenfor islænder ridesporten. I konkurrencer ligger hastigheden omkring 40km/t og rides kun over korte stræk.

Flyvpas er set med anatomiske og biomekaniske øjne en øvelse, der kræver stor samling og styrke i hestens krop og altså noget, hesten skal trænes op til at kunne bære. Præcis ligesom dressurhesten skal trænes op til at gå de høje dressurøvelser, som piaffe og passage.

Islandske heste kan rides i pas i flere tempi, ligesom de øvrige gangarter kan rides i flere tempi. Det specielle ved passen er dog, at det kun er flyvende pas i højt tempo, der er ønskeligt. Langsom pas kaldes ofte ”grisepas” eller ”rejsepas” og kan være et udtryk for, at islænderhesten er øm og stiv i sin krop.

Hvorfor din hest går pasgang i skridt

Går din hest pasgang, passer den på sig selv og er typisk stiv, øm og træt i sin krop. Helt overordnet set.

Hesteryggen holdes helt i ro/stives af, når hesten går pasgang, og kun benene flytter sig. Det er biomekanisk en opslidende måde for hesten at bevæge sig på, da bevægelsen i rygsøjlen nedsættes og blod- og nerveforsyning fra rygmarven og ud i kroppen påvirkes negativt med mere ømhed og stivhed i musklerne til følge, og en ond cirkel er i gang.

Jeg ser ofte varmblodheste og andre racer end de islandske heste gå pasgang. Typisk for dem er, at de er trætte i ryggen efter lang tids brug med mange spændinger. Og det kan skyldes ting.

Pasgang kan skyldes mange ting:

  • Vokseværk
  • Indspændingstøjler og andre hjælpetøjler
  • Forceret træning
  • Stramt næsebånd
  • Hektisk hest
  • Dårlig balance
  • For tykt bid eller kandarbid
  • Være gledet på folden eller andet sted
  • Gået meget i mudder
  • Står mange timer i boks
  • Et dækken der ikke passer
  • Træning der ikke er tilpasset hestens kondition
  • Afvigende tandstilling
  • Ikke tilpasset sadel
  • Smerter i munden

Uanset årsagen til at hesten går pasgang gælder det, at den trænger til at få løsnet kroppen op, så hesten får mulighed for at slippe alle sine spændinger. Derefter sætter jeg ind med ProPrio-Træning – noget du også sagtens kan træne hjemme på banen og i stalden.

En madras og stærkere multifidus rygmuskler hjælper hesten til at skridte rent

Ved at bruge en madras, som vi gør det i ProPrio-Træningen, aktiverer vi hestens kropsbevidsthed. Og lige præcis, når det gælder pasgang og arbejdet med at få hesten til at skridte rent, er ProPrio-Træning genialt. Allerede første gang, du får en hest til at træde ind over en madras (husk at det tager tid at vænne hesten til dette først), vil den med stor sandsynlighed skridte rent.

ProPrio-Træning består af 7 trin. De to første trin er i sær vigtigt, når du arbejder med en hest, der går pasgang (eller de to trin er altid vigtige). Nemlig trin 1: “tilvænning til udstyret” (er hesten ikke helt tryg ved udstyret, arbejder den fortsat på spændte muskler) og derefter trin 2: “afspænding”, som skal være helt på plads, inden træningen intensiveres.


Læg mærke til, hvordan unghesten her korrigerer sine bevægelser fra pasgang til ren skridt henover madrassen.

Det må ikke være nogen hemmelighed, at det kan tid – det afhænger af din hest – hesten bestemmer tempoet i ProPrio-Træningen. Til gengæld er der tale om simple og langsomme øvelser. I afsnittet længere nede fortæller jeg om min islænder Prinz – 4 måneders træning gav pote og i dag har jeg den dejligste islænder med gode bevægemønstre og et godt sind.

ProPrio-Træning kan hjælpe din hest til at slippe sin pasgang – se her, hvordan min egen islænder gik fra ren pasgang i både skridt og trav til ren skridt og trav.

Hvordan min egen islænder gik fra ren pasgang i både skridt og trav til ren skridt og trav

Se videoen af min egen islandske hest Prinz, da jeg overtog ham kunne han kun gå pas og dette i alle tempi. Allerede første gang han trådte på proprio madrassen ændrede hans bevægelse i hans rygsøjle og han skridtede rent, men kun lige indtil han var ovre madrassen, da gik han rent pas igen. Det tog 4 måneder for Prinz at ændre dette uhensigtsmæssige bevægemønster til at kunne skridte og trave rent.


Før og efter video med min islænder Prinz

ProPrio-Træningen med Prinz har haft mange skønne sidegevinster

  • han er blandt andet blevet helt rolig ved håndtering, hvor han før stressede meget op og kunne ikke stå stille på staldgangen for at blive striglet og sadlet op.
  • Han har fået lært at gå roligt ind og ud af hestetraileren
  • og han er nu rolig på biddet, før var han hektisk og tyggede voldsomt på biddet.

ProPrio-Træning kan lære heste bedre bevægelsesmønstre, og det styrker hestens kropsbevidsthed og giver ro i hesten både fysisk og mentalt.

Vedvarende resultater kræver mere end én tur henover madrassen

For at hesten ikke bare går pasgang igen kort tid efter at have passeret madrassen, skal vi have trænet de helt små multifidus rygmuskler (det er de små stabiliserende muskler, der ligger tæt inde ved knoglerne langs hele overlinjens hvirvelsøjle). Dem kan du meget effektivt træne op i styrke og volumen med ProPrio-Træning.

ProPrio-Træning består af afspændingsøvelser, balance øvelser, strækøvelser og styrkeøvelser, og alle dele er vigtige for at opnår et holdbart og vedvarende resultat. Et fysioterapeutisk træningssystem, som du sagtens kan gå i gang med derhjemme – video for video i dit og din hests tempo.