Når din hest har fået en tandbehandling er det vigtigt, at du føler dig tryg og ved præcist, hvad du skal gøre efterfølgende. Derfor har jeg skrevet dette blogindlæg til dig. Det er selvfølgelig først og fremmest skrevet til dig, der har fået din hest behandlet af mig. Men du kan også sagtens bruge min vejledning her, selvom en af mine dygtige kollegaer ude i landet har foretaget tandbehandling af hesten.
Hesten skal have tid til at finde balancen igen uden spændinger og smerter
Tandproblemer giver ofte giver anledning til skjulte smerter hos heste. Når jeg har undersøgt mundhulen hos din hest, inspiceret hver enkelt tand og behandlet de tænder, der havde brug for det, har jeg hjulpet din hest af med eventuelle smerter. Mange heste har huller i tænderne, pakninger imellem tænderne, flækkede tænder, skarpe kroge, med mere. Alt sammen er meget smertefuldt og smertepåvirker hesten hvert minut dag ud og dag ind.
Jeg behandler tænderne og hjælper din hest af med smerterne. Var der problemer i hestens mund vil det påvirke hestens balance, når det korrigeres, og den kan blive træt i dagene efter. Du vil også kunne opleve den være mere ubalanceret, når du rider. Det skal du ikke blive bange for, men i stedet give din hest en fridag eller to og starte træningen stille op igen med løsgørende øvelser, så hesten lærer at finde balancen igen med mulighed for en bedre måde at bevæge sig på uden spændinger.
Hold igen med foderet og gå gerne en tur et par timer efter
Efter tandbehandlingen må hesten ikke spise noget, før den er helt vågen igen, da den kan risikere at få spiserørsforstoppelse og kolik. Når den er helt vågen, anbefaler jeg dig kun at fodre hesten med stråfoder og vente med godbidder samt krybbefoder til dagen efter. Gå gerne en tur med din hest et par timer efter tandbehandlingen, så den får gang i hele sit system igen, som sløves med den medicin, hesten sederes med.
Hestens tandstilling og tændernes sundhed har stor betydning for hestens evne, til at udnytte sit foder og optage de vigtige næringsstoffer fra foderet. Er der tandproblemer, vil hesten derfor heller ikke optage de vigtige proteiner, som er vigtige for musklernes udvikling.
Situationer hvor du som hesteejer skal tage særlige hensyn i forhold til brug af bid og eventuel videre smertedækning
I nogle situationer vil smerterne ikke være forsvundet, når jeg er kørt. Det kan være, når jeg for eksempel trækker ulvetænder eller andre tænder ud, eller når der er læsioner/ sår i hestens mund og eller mundvige. Her vil der være brug for, at du som hesteejer tager særlige hensyn i forhold til bid og eventuel videre smertedækning.
Derfor har jeg lavet denne liste, du kan bruge som vejledning:
Ved disse tilfælde, hvor der har været forandringer i mundvigen, kigger vi på biddet og selve monteringen af trensen. Jeg anbefaler pause fra biddet i disse perioder afhængigt af årsagen:
- Overfladisk sår i mundvigen – 14 dage uden bid
- Dybere sår i mundvigen – 1 mdr uden bid
- Arvæv i mundvigen – op til ½ år inden arvævet er stærkt nok til at kunne klare bid igen
- Hypoxi i mundvigen (trykskadet mundvig) – 14 dage
Ved disse tilfælde vurderer jeg varigheden af en bidfri periode i hver enkelt situation, og i mange tilfælde kræver det smertestillende behandling i en eller flere dage efterfølgende afhængig af problemets omfang:
- Ekstraktion af en eller flere tænder (fx ulvetænder)
- Periodontitis (tandkødsbetændelse) fx efter en pakning
- Huller i tænderne
Hjælp gerne med at slippe spændingerne og genoprette den gode balance efter tandbehandling af hesten
Tandstillingen betyder også noget for hestens evne til at holde balancen og bruge sin krop korrekt i jeres træning. For nogle vil det overraske meget, når jeg siger det. Men tænderne og kæben har en helt afgørende rolle for hestens balance. Læs blogindlægget her, hvor jeg forklarer mere om tænderne og kæbens betydning for hestens balance.
For eksempel vil tandspidser, kroge, ramper, forhøjede tværriller, osv. låse hestens kæbeled. Med et låst kæbeled vil hesten have svært ved at holde balancen, ligesom den vil have svært ved at bøje eller stille sig lige godt igennem sin krop på begge volter. “Hvorfor det?”, tænker du måske. Og det kan jeg godt forstå, men det er sådan, at når heste (dette gælder i øvrigt også for dig selv) skal dreje hovedet mod højre, skal dens underkæbe kunne forskydes mod venstre og modsat. Tandspidser, fx, forhindrer den frie bevægelighed af underkæben og giver jer altså udfordringer i ridningen og på sigt nedsat præstation.
Jeg løsner altid hestens tungeben, kæbeled og nakke efter en tandbehandling, da også det at have selve mundspærren på, giver hesten spændinger i sine kæbeled.
Men havde hesten spændinger før tandbehandlingen, vil den have rigtig godt af din hjælp i dagene efter for at kunne slippe de spændinger, der måtte være i dens krop. Derfor anbefaler jeg dig at lave nogle simple øvelser med hesten efterfølgende for at hjælpe den til at løsne helt op igen.
Brug mine videoer til at hjæpe din hest med at slippe spændingerne og genoprette den gode balance og bevar den længe efter tandbehandlingen
Det kan være rigtig svært at huske rækkefølgen og de helt små detaljer fra de øvelser, jeg (eller en anden) viser dig i stalden. Det kan være rigtigt rart at få det vist igen og igen. Og kunne trykke på pause og forsøge selv undervejs. Det ved jeg. Derfor har jeg filmet en lang række øvelser, hvor jeg undervejs forklarer og vejleder dig igennem hver enkelt øvelse. Lige til at tage med ud i stalden og komme i gang med det samme. Også selvom det er længe siden, du har fået behandlet din hests tænder.
Videopakken: Afspænding, stræk og mobilisering
Jeg har filmet nogle afspændings-, stræk- og mobiliseringsøvelser, som du selv lave med din hest og på den måde hjælpe den til at afspænde sin krop og opnå succes i træningen igen.
Øvelserne, jeg har filmet, kan du i øvrigt også bruge fremover i din daglige omgang med din hest. Den helt store fordel ved at kende til disse øvelser og bruge dem er, at de kan give dig en fornemmelse af, om der måtte være andre bevægelsesforstyrrelser i din hest, som låsninger, ømheder osv.
Få adgang til videopakken: Afspænding, stræk og mobilisering lige her
Onlineforløbet: ProPrio-Træning
Har din hest flere udfordringer i træningen? Måske mangler den muskler bestemte steder eller har svært ved enkelte øvelser (måske mere på den ene volte end den anden)? Mister den hurtigt energien i træningen eller bliver det hele bare rigtigt svært ind i mellem? Så vil jeg anbefale dig at starte med ProPrio-Træning.
ProPrio-Træning træner hestens stabiliserende muskler (chore musklerne). Det hjælper din hest til en bedre kropsbevidsthed og dermed bedre balance og præstationer. Med ProPrio-Træning får du øvelser, du kan lave for hånd, når du longerer, og når du rider.
ProPrio-Træning består af afspændingsøvelser, strækøvelser, balance- og koordinationsøvelser, samt styrkende og formgivende øvelser, der alle kan hjælp din hest ud af uhensigsmæssige bevægemønstre. Din hest vil ved hjælp af ProPrio-Træningen begynde at bygge kroppen op og blive stærk og holdbar frem for at slide på sig selv.
De, der allerede har integreret ProPrio-Træning i deres øvrige træning, finder større glæde i den daglige træning, og de har fået lettere ved øvelserne og nedsidning føles for eksempel langt lettere. Aller vigtigst: mange melder tilbage til mig, at deres hest virker mere tilpas og glad efter, at de er begyndt på ProPrio-Træning.
Få adgang til over 100 videoer på onlineforløbet: ProPrio-Træning lige her
Rigtig god træning
Dyrlæge, Heidi Nielsen