lavt indhold af selen

Nu har du fulgt med i et par uger, hvor jeg har gennemgået min forebyggende behandling af min egen ridehest. Det har jeg gjort for, at du kunne få et indblik i, hvor meget vi kan forebygge, hvis vi gennemgår hesten, før den bliver skadet.

Nu mangler jeg bare at fortælle dig, hvad blodprøverne viste hos min ridehest, Monak.

 

Pludselig gav små bekymringer omkring Monak mening

Monaks blodprøvesvar var nemlig en aha oplevelse for mig, og pludselig gav nogle små bekymringer omkring ham så meget mening.

De seneste 2-3 måneder har Monak været på slankekur, og det var tiltrængt. Han har gået forrygende i træningen, og jeg har deltaget på flere dressurkurser, hvor jeg har været rigtig godt tilfreds med udviklingen og så alligevel ikke.  Hmm….ja for indimellem har jeg undret mig over, hvorfor især de nedadgående overgange har voldt ham lidt besvær. Jeg har givet det manglende fokus på netop det skylden. Vi har haft mere fokus på de opadgående overgange.

Samtidig har jeg indimellem stået og kigget på ham, og syntes hans ellers altid meget flotte overlinje er skrumpet lidt. Ikke meget, men bare knap så muskuløs lige over mankestykket. Det har jeg tilskrevet dels Monaks vægttab, og så også det faktum, at han jo nu er 13 år (og inde i baghovedet syntes jeg jo ikke, at 13 år er gammelt).

Min sadel er også begyndt at ligge i forvægt. Den har ellers altid haft tendens til at komme i bagvægt ved de 3-4 årlige tjek af sadelmageren. Læs her om hvorfor, jeg mener, at du bør få foretaget et sadeltjek så ofte. Og ja, det har undret mig, men da han er super lækker i pelsen, fungerer godt i ridning og ellers virker, som han plejer, har jeg igen tænkt alder og vægttab.

Når jeg har skulle rense hans hove, har han indimellem virket lidt uvillig eller irriteret ved at holde benet selv oppe i den tid, det nu tager. Først har jeg tjekket ham igennem kiropraktisk og ikke fundet noget nævneværdigt og så igen slået det hen som, at ja ja, heste kan jo også have en dårlig dag uden nødvendigvis at være syge.

MEN blodprøven viste selenmangel og let forhøjede muskelværdier, men det var nu kun lidt. Men klart lav på selen, og så giver alle de her små ting i hverdagen nu pludselig mening. Og det vil jeg fortælle dig hvorfor lige her.

 

Hvorfor selenmangel giver problemer

Lavt indhold af selen (Se) giver ømme muskler, muskeldegeneration (muskelsvind).

I mere ekstreme tilfælde betyder selenmangel, at svagt fødte føl har vanskeligt ved at patte og synke. Ligesom degeneration af hjertemuskulaturen kan føre til akut hjertedød, samt en række andre sygelige tilstande som hårtab og nedsat immunforsvar.

Selen findes i hele kroppen, men over halvdelen af kroppens indhold af selen findes i musklerne. Selen er en vigtig antioxidant, som beskytter cellemembranerne mod ødelæggelse. Selen er også vigtig for en normal funktion af bugspytkirtelen og derved af stor betydning for stofskiftet.

Jord og derved foder dyrket i Skandinavien er generelt fattigt på selen. Selen er meget giftigt, og man skal være forsigtig med doseringen.

Selen er tilsat den fuldfoderblanding, jeg fodrer mine heste med, og hvert forår giver jeg en kur på en måned med glucogard* og om efteråret en måneds ekstra tilskud af mikro vital**, da de perioder kræver meget af hestens immunsystem, idet de fælder og sætter pels.

Men i år har det ikke været nok for min ridehest!

Han er sat på et koncentreret tilskud af selen for at få ham stabiliseret. For meget selen er meget giftigt, så derfor er det meget vigtigt med korrekt dosering, og om en måned tager jeg en ny blodprøve for at se, hvor godt det stabiliseres.

Jeg  glæder mig nu til at følge hans udvikling, og jeg lover at komme med en opdatering på min indsats.

*Glucogard er et vitamin/mineraltilskud til heste, som udover at booste hestens immunsystem er sammensat på en måde, så insulinfølsomheden også stimuleres. Glucogarden giver jeg om foråret, da der nu begynder at komme vækst i græsset og dermed øges indholdet af fructan i græsset (sukker). Nøjsomme heste som mine, skal passe på med sukker, da de er i højrisikogruppen for at blive forfangne (en livstilssygdom blandt overvægtige og nøjsomme heste)

** Mikro vital er en vitamin og mineralblanding til heste, der er i underskud af spor­stoffer.  Mikro vital genopretter balancen af sporstoffer. Mangelsymptomer på sporstoffer er blandt andet blodmangel, modtagelighed for infektioner, allergi, dårlig foderudnyttelse, muskelspændinger, pels-, led- og hovproblemer samt nervøsitet. Mikro vital giver jeg mine heste en kur af 2 gange årligt uanset, om de fejler noget eller ej, for at booste deres immunsystem i forbindelse med pelsskifte forår og efterår. Ved svær selenmangel som i Monaks tilfælde i år, har han fået en ren selen kur og ikke mikro vitalen, den kører han dog over på nu da han er færdig med selenkuren