Foredragsholder dyrlæge heidi nielsenJeg møder af og til heste der er meget bange for dyrlæger eller i særdeleshed for kanyler. Ofte er det heste der har været i behandling tidligere og måske er blevet stukket hver dag i nogle dage eller på anden måde forbinder dyrlæger og specielt kanyler med stor smerte og ubehag.

Min egen gamle hest var panisk angst for nåle efter et voldsomt uheld i hans unge år. Skaden krævede intensiv behandling med antibiotika stukket ind i halsmusklerne hver dag i 14 dage. Siden da var han så voldsom bare ved en vaccination, at flere dyrlæger opgav ham og jeg måtte selv klare opgaven.

Jeg husker tydeligt hvordan jeg blev så ked af det, for jeg vidste jo, at min hest var bange og ikke dum. Samtidig kunne jeg også godt forstå at dyrlægerne syntes det var irriterende, for ofte blev hele deres dagsplan jo skubbet, når de skulle bruge så meget tid på min ”umulige hest”.

I dag er det vigtigt for mig som dyrlæge, at kunne hjælpe dig med en nåleangst hest og sætte god tid af til det. På den måde får både du og hesten en god oplevelse. Så oplys altid hvis din hest er utryg ved nåle eller dyrlæger generelt, så kan jeg afsætte god tid til dig og din hest.

Jeg har flere måder at håndtere dette på, så din hest får den bedste oplevelse og ikke bliver så bange.

Min tilgang kan bestå af flere ting:

  • Nogle heste kan det være nok blot at bruge lidt tid sammen med, inden den skal stikkes eller behandles (jeg har altid noget meget velsmagende med mig til bange heste, det får de fleste heste på andre tanker :o)
  • Andre heste bliver nogle gange mere bange ved dette. I så fald har mulighed for, at give hesten en beroligende pasta i munden, så går der en lille halv time inden den er helt rolig. Mange gange er den nu så rolig at jeg fint kan foretage en tandbehandling uden yderligere sedation/ bedøvelse. Andre gange er det nødvendigt at give hesten lidt mere bedøvelse i en halsvene, men hesten er ok med det nu.
  • Kan hesten heller ikke lide at få en pasta i munden, kan jeg give den et meget hurtigt stik i en muskel med bedøvelse i. Igen vil der gå ca. en halv time før bedøvelsen virker og jeg kan gå i gang med selve tandbehandlingen.