Monak vinter sommergræs
Nej, hestens sygeforsikring dækker ikke forebyggende behandling. Det er faktisk tragikomisk, for jeg er overbevist om, at ville de give tilskud til to årlige tjek, som dem, jeg lige har givet min ridehest, vil rigtig rigtig mange udbetalinger spares hos forsikringsselskaberne. Men det er desværre ikke op til mig.

Jeg har stor fokus på det forebyggende arbejde i min praksis, og det vil jeg gerne sætte dig endnu mere ind i. Det er dig, der er hestens nærmeste, og det er de daglige ting, der tæller. Du kan i dette blogindlæg læse om de forskellige dele, jeg selv gennemgår i min forebyggende behandling af min egen ridehest. For at holde den skadesfri.

 

Tænder

Tandspidser hæmmer kæbens bevægelighed. Det strammer især i 2 af halsens muskler, som forbinder henholdsvis tungebenet med brystbenet og tungebenet med skulderbladene. Faktisk opstår problemer med gjordkrampe ofte i munden. Foderpakninger, kroge, bølgebid m.m. er altsammen med til at skabe spændinger i hestens kæbeled, og lige netop det led er afgørende for balancen.

Vidste du, at i den side, hvor hesten har meget skarpe tandspidser eller andre problemer i mundhulen, ofte også er den side, hvor hesten har en stejl forhov sammenlignet med den anden forhov? Det skyldes, at i den side, hvor hesten har smerter i munden, undgår den også at lægge vægt i benet, da landingen på det ben giver ”stød” op igennem kroppen og hermed til kæbeled/ munden, hvor det er smertefuldt.

Nu kan du nok næsten selv se den onde cirkel vokse: mindre vægt på et ben betyder overbelastning et andet sted, og mikrotraumer opstår.  Mikrotraumer er små uhensigtsmæssige bevægelser/ stræk, der overbelaster sener og led lidt hele tiden.

 

Smegma

Smegma fjerner jeg altid på handyr, når de er bedøvede. Smegma er skidt i folderne omkring urinrøret og kan være meget generende for hesten. Dette er en gratis service, jeg altid yder ved tandbehandling af alle hanheste.

 

Vitaminer og mineraler

Blodprøverne tager jeg for at sikre mig, at den er dækket ind med vitaminer og mineraler, og at dens organværdier og blodværdier er, som de skal være.

Zink og selen har stor betydning for hestens hud og stofskifte generelt. Først ved mangel over længere tid opstår symptomer som muskelspændinger, hudproblemer som mug, knopper og andet. Ved at tage blodprøver to gange om året kommer jeg problemerne i forkøbet og kan tilpasse foderplanerne derefter og helt undgå, at symptomer opstår.

Hvis hesten allerede får raspet tænder efter alle kunstens regler,og den alligevel ikke præsterer optimalt, kan der være noget galt i selve tarmen, hvilket er årsag til et ikke tilstrækkeligt optag af de vigtige næringsstoffer fra foderet.

Jeg finder ofte lavt niveau af zink og selen i blodprøver hos mange typer af heste. Det kan skyldes flere ting: ved lavt indhold i stråfoderet og krybbefoderet, eller ved for hurtig tarmpassage, når det simpelthen ikke at blive optaget i blodet hen over tarmslimhinden. Tarmens passagetid nedsættes ved at tildele mere grovfoder- jo mere grovfoder jo langsommere tarmpassage.

 

Kiropraktisk gennemgang

Jeg tjekker mine heste kiropraktisk 2 gange om året i forbindelse med tandbehandling. Det er ikke vigtigt, at det sker i forbindelse med tandbehandling, men jeg gør det her, så jeg husker det og får det gjort. Derudover laver jeg altid en kiropraktisk gennemgang, hvis der er noget i min ridning, som hesten pludselig har svært ved, eller den virker mere stiv på en volte eller lignende.

Ved en kiropraktisk gennemgang ser jeg først på hesten lidt på afstand, hvor jeg vurderer symmetri i musklerne og forpart og bagpart imellem. Jeg ser den også i bevægelse, hvor jeg lægger mærke til, hvordan den sætter sine ben og generelt bevæger sig i hele kroppen. Derefter mærker jeg alle hestens led igennem for bevægelighed. Led med nedsat bevægelighed kaldes en subluxation (låsning). Hvis der er en eller flere låsninger, mister hesten sin normale fleksibilitet i rygsøjlen – dette påvirker nervesystemet, idet signalerne til og fra hjernen ikke kan flyde frit fra hjernen via rygsøjle og ud i hestens krop. Når nervesignaler hæmmes, viser hesten symptomer, som kan påvirke hestens præstation og sundhed

Ved en kiropraktisk gennemgang vurderer jeg også altid hovene, ligesom jeg også vurderer hovene i forbindelse med tandeftersyn og behandling.

Tandproblemer, subluxationer og nedsat præstation generelt kan nemlig også starte her eller slutte her og altså påvirke hovene.  Hovene vokser ca 1 cm pr måned, lidt mindre om vinteren og selvfølgelig forskelligt fra hest til hest afhængig af sundhed m.m. Slider hesten ikke selv hovene godt, giver det ubalance i hestens balance og dermed støtten og belastningen af sine ben. For lange hove overbelaster sener og muskler i hele hestens krop. Hove bør beskæres hver 5-6 uge. Går der længere tid opstår igen mikrotraumer.

 

Sadeltjek

Sadlen får jeg tjekket 3-4 gange om året, når der ikke er problemer. Ved problemer i ridningen kan det være nødvendigt at få stoppet flere gange afhængigt af problemernes opståen som: skæv rytter, hest der lægger sig ud eller taber sig eller lignende.

Heste lægger sig jo lidt ud og ind sådan hen over året, og afhængig af træning m.m. sætter de også mere eller mindre muskulatur. Stopningen i sadlen påvirkes hver gang, vi rider, så derfor bør sadlen tjekkes og stoppes flere gange om året.

Kig lige på bunden af dine egne sko og læg mærke til, om de slides uens. Slides de ikke ens, maser du højst sandsynligt også sadlen mere i den ene side end i den anden, og det påvirker hesten markant.

 

Som du kan læse, kommer jeg hele vejen rundt via mine to årlige tjek af min ridehest. Det kan sagtens virke overvældende. Men husk på, at jeg er faguddannet og behandler min egen ridehest, som jeg mener, enhver ridehest bør behandles. Nemlig ved at forebygge.

I næste blogindlæg vil jeg løfte sløret for, hvad jeg fandt frem til hos min egen ridehest ved denne gennemgang og ikke mindst, hvordan jeg behandlede den. Klik her for at læse det