ProPrio-træning

Proprioceptiv træning stimulerer bevidstheden om kroppens bevægelser, udfordrer balancen og styrker den dynamiske ledstabilitet og muskulaturen..

Når vi træner proprioception træner vi også de helt små multifidimuskler, som er med til at stabilisere hele hvirvelsøjlen og er derfor af stor vigtighed.

 

ProPrio hva for noget?

ProPrio er en forkortelse af ordet proprioception, som jo nærmest er umuligt at udtale:o) Proprioceptionen er den sans der opfatter hvor vi har vores lemmer henne (oppe eller nede, til siden m.m.) og kan betegnes som en del af vores kropsbevidsthed.

Med en god proprioception fås et stærkt center (chore stability), som er afgørende for god balance og koordination og dermed gode bevægelser.

Formålet er, at få en god kropsholdning og et stærkt center, så vi kan balancere og komme frem i verden rent biomekanisk uanset hvilke udfordringer, som et bump på vejen i bogstavelige forstand byder os.

ProPrio-træning et effektivt og let anvendeligt system til fysioterapi træning af heste. Det er et simpelt træningssystem for heste og ryttere i alle aldre, for alle racer og på alle træningsniveauer, uanset om du er dressurrytter, springrytter, westernrytter eller noget helt andet.

 

Hvorfor ProPrio-træning?

Rider du meget i skoven og kuperet terræn har din hest højst sandsynlig en god proprioception.

Rider du mest på ridebanen, ride du på et meget ensartet underlag og sener og muskler udfordres ikke meget, hvormed styrken heri nedsættes. Sener og muskler udgør 80% af stabiliteten omkring led og de skal styrkes for at være effektive.

Hestekroppen balancerer på et skelet af knogler, som en hængebro balancerer på piller, det design tillader mange kilo at balancere på de forholdsvis små ben og hove og holder kroppen oppe imod tyngdekraften. Biomekanikken i hestens led, muskler og sener er vigtig for at hesten kan bevæge sig og opretholde en god kropsholdning.

De stabiliserende muskler er i høj grad styret af reflekser, men vi kan påvirke dem med ProPrio-træning som også er balancetræning.

Kilder til input fra kroppen til hjernen, der påvirker kropsholdning, koordination og balance:

  • Proprioceptorer fra muskler og led i benene
  • Proprioceptorer i den øverste del af halsen
  • Øret- det store balanceorgan
  • Øjet. Visuelle stimuli
  • Kæbeleddets bevægelighed (receptorer i dette leds disc)
  • Receptorer i huden

Ved proprioceptionstræning, som vi i vores koncept kalder propriotræning, trænes alle disse meget effektivt.

Det er vist hos mennesker, at når proprioceptorerne stimuleres, trænes de små lokale ledstabiliserende muskler kaldet multifidimusklerne meget effektivt. Dette er interessant, da alle alle ed skal holdes stabile for at vi undgår skader.

Det er hos mennesker også vist, at proprioceptiv træning efter korsbåndsruptur giver bedre resultater end muskelstyrketræning.

Ligeledes er der målt nedsat muskelstyrke/ masse i multifidimusklerne hos mennesker med lændesmerter. Det giver derfor rigtig god mening at træne proprioceptionen for opretholdelse af en god kropsholdning og dermed et stærkt center og balance.

Proprioceptionen er også forringet ved

  • Stigende alder
  • Arthrose
  • Rygsmerter
  • Efter immobilisering eller inaktivitet
  • Træthed
  • Kulde/kryoterapi

Proprioception bedres ved:

  • Neuromuskulær træning (balancetræning, træning af det indre korset= chore stability, koordinationstræning og strækøvelser)
  • Opvarmning (dækken og solarier eller varmelamper, særlig til ældre dyr/ gigtpatieneter)
  • Ledomslag eller anden form for bandagering, der påvirker hudens proprioceptorer.

Hos mennesker trænes proprioceptionen på balancebræt, trampolin og lignende. Det vil blive noget af en udfordring for vores hest! Men i den bagerste del af hestens hove findes også høj koncentration af proprioreceptorer, dette kan vi udnytte i balancetræning af heste, ved at lade dem gå på meget forskelligt underlag.

Netop derfor er vores ProPrio-udstyr lavet i en blødt materiale, så hesten træner hver gang den træder på bommene eller det materiale du lægger i ProPrio bassinerne.

I ProPrio-systemet trænes også hestens to hjernehalvdele via synet, da vores bomme er lavet i henholdsvis hvide og sorte. Vi sørger for at der altid er en hvid bom på den ene side af en sti/ bane som hesten skal igennem og en sort på den anden. Hesten opfatter kontrasterne her, hvilket effektivt øger dens evne til at koordinere sine bevægelser.

Propriotræning kan gøres flere gange i ugen og det er noget i hesteejere selv kan træne og har hesten ingen særlige problemer kan propriotræning med fordel trænes som forebyggende, og på den måde styrkes hesten rigtig godt.

Systemet er udviklet i et unikt samarbejde mellem hestefysioterapeaut Lene Jacobsen og Dyrlæge og hestekiropraktor Heidi Nielsen.


Vil du gerne lære mere om ProPrio-træning?

Bog_webshopProPrio-bogen giver dig som hestejer et enkelt og effektivt træningssystem lige til at gå til med 7 udførligt beskrevne trin. I bogen guider jeg dig igennem den fysiologiske del med billeder og illustrationer og giver dig en grundig introduktion til den viden, der ligger bag ProPrio-træningen.
Få mere at viden om ProPrio-bogen her